Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ …ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΔΝΤ, ΟΙ LORDs ΚΑΙ Η ΣΠΟΥΔΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ


Φελνίκος
Δεν πρόλαβε ο Λοβέρδος να …θυμηθεί, μετά από τρία χρόνια, ότι ο Παπανδρέου «έβαλε με το ζόρι και με σχέδιο τη χώρα στο ΔΝΤ» και αμέσως ο Καμμένος βγήκε για να ζητήσει την παραπομπή του Παπανδρέου. Και υποθέτω το ίδιο θα πράξουν κι άλλοι πολιτικοί αντίπαλοι του Γιώργου Παπανδρέου. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η δικογραφία Πεπόνη που έχει αποσταλεί στη Βουλή, με βάση τις καταθέσεις Ρουμελιώτη, για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.
Δεν ξέρω αν αυτό επεδίωκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, όμως, ακόμη κι αν δεν το επεδίωκε, αντικειμενικά, με τις δηλώσεις του, παρέχει τη δικαιολογητική βάση που αναζητούσαν όλοι όσοι θέλουν να συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή. Ο Α. Λοβέρδος, ως έμπειρος πολιτικός, αλλά και νομικός αυτό το γνωρίζει. Και το γνωρίζει καλά. Το ερώτημα είναι γιατί το έπραξε; Μόνος αρμόδιος να απαντήσει είναι ο ίδιος. Ίσως και οι εξελίξεις στο προβλεπτό μέλλον. Και κάποια στιγμή η έρευνα και η Ιστορία.
Ας έρθουμε όμως και σε κάποια άλλα θέματα, στα οποία επίσης πρέπει να απαντήσει ο Α. Λοβέρδος, αλλά και όσοι άλλοι υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν, σήμερα, να αποποιηθούν ευθυνών δηλώνοντας ότι δήθεν οι ίδιοι διαφωνούσαν με την υπαγωγή στο ΔΝΤ. Κατ´ αρχήν, δεν υπάρχει υπαγωγή στο ΔΝΤ. Υπάρχει τρόικα. Εκτός από το ΔΝΤ έχουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεύτερον, όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη επειδή δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές. Η απάντηση που λάβαμε -αφού φτιάχτηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως ονομάστηκαν τα μέτρα που μας υπεδείχθησαν να λάβουμε- ήταν ότι δεν υπήρχε Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ούτε η ΕΚΤ μπορούσε να δανείσει απευθείας κάποιο κράτος-μέλος. Η Γερμανία αρνιόταν να δώσει χρήματα και ήταν πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ να εμπλακεί και το ΔΝΤ, όπερ και εγένετο.

Δεν τα γνωρίζει αυτά ο Α. Λοβέρδος και όσοι τυχόν άλλοι υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τώρα παριστάνουν τις αθώες περιστερές. Ο Παπανδρέου με το ζόρι έφερε το ΔΝΤ ή ήταν η Μέρκελ και οι φίλοι της αυτοί που εξανάγκασαν τη χώρα να γίνει το πειραματόζωο της ευρωζώνης; Αυτά δεν υποστήριζαν μέχρι πρότινος και μάλιστα με θέρμη ο Λοβέρδος και οι λοιποί σύντροφοί του; Το σχέδιο ήταν του Παπανδρέου ή του Συμβουλίου Κορυφής; Ο Παπανδρέου πήγε και στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και προσφάτως στην Κύπρο το ΔΝΤ; Αστεία πράγματα. Εκτός κι αν τον κατηγορεί επειδή συζητούσε με τον Στρος Καν και άλλους. Όχι με τον Στρος Καν, αλλά και με τον διάβολο τον ίδιο θα έπρεπε να συζητά προκειμένου να σωθεί η χώρα.

Η μία και μοναδική αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ ενεπλάκη στις ευρωπαϊκές υποθέσεις επειδή το επεδίωξαν και το ζήτησαν η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το Συμβούλιο Κορυφής, το Eurogroup, τα θεσμικά δηλαδή όργανα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι ο Παπανδρέου έσυρε από τη μύτη ολόκληρη την ευρωπαϊκή ηγεσία!!!

Εκτός κι αν ο αξιότιμος κύριος Λοβέρδος και τυχόν άλλοι νιπτοχέρηδες σύντροφοί του υποστηρίζουν σοβαρά ότι μπορούσαν να μας δανείσουν η Ρωσία, η Κίνα και τα αραβικά εμιράτα. Μέχρι χθες πάντως, αν φτάσουν στο σημείο να κάνουν κι αυτή την κυβίστηση, άλλα μας έλεγαν. Και είναι αλήθεια ότι τα έλεγαν πειστικά και οι εξελίξεις τους δικαίωσαν, αφού και η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν το έργο τους. Βέβαια ουδείς μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να γίνει περίγελως και μπερλίνα.

Και ερχόμαστε τώρα στο τρίτο, και κατά τη γνώμη μου σοβαρότερο θέμα που εγείρεται από το …ξέσπασμα μνήμης του εριτίμου ιδρυτού της ΡΙΚΚΣΥ. Αν διαφωνούσε με το ΔΝΤ γιατί δεν υπέβαλε παραίτηση ο Α. Λοβέρδος; Γιατί δέχθηκε όχι μόνον να γίνει συνεργός σ’ ένα «έγκλημα», αλλά και να το υπερασπίζεται με πρωτοφανή ζέση και ασυγκράτητο πάθος; Η διαφωνία σε ένα κορυφαίο θέμα, όπως αυτό του ΔΝΤ, που άπτεται της εθνικής υποστάσεως της χώρας, δεν συμβαδίζει με την παραμονή στο υπουργικό συμβούλιο.

Η διαφωνία για το ΔΝΤ δεν είναι διαφωνία για το αν θα ανοίγουν ή όχι τα εμπορικά και τις Κυριακές. Δεν είναι διαφωνία σε ένα νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα ή επιτρέπει τη λειτουργία οίκων ανοχής εφόσον τηρούνται οι χωροταξικές και υγειονομικές προϋποθέσεις. Είναι αδιανόητη η παραμονή στην κυβέρνηση υπουργού ο οποίος διαφωνεί σε ένα ύψιστης εθνικής σημασίας θέμα. Συνιστά έγκλημα καθοσιώσεως τόσο η μη υποβολή παραίτησης όσο και η μη διαφώτιση του λαού πάνω στις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση που πρόκειται να ληφθεί.

Αν για οποιονδήποτε λόγο ή σκοπιμότητα κάνεις γαργάρα τη διαφωνία σου σε ένα τέτοιο κορυφαίο θέμα, που καθορίζει το μέλλον της χώρας και των πολιτών της, τότε είσαι και εσύ ένοχος. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ούτε εκ των υστέρων μπορεί να δοθεί συγχωροχάρτι. Αν εν γνώσει σου συνέπραξες σε ένα έγκλημα τιμωρείσαι κι εσύ. Μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις η τιμωρία πρέπει να είναι πιο αυστηρή γι’ αυτούς που γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτε για να το αποτρέψουν.

Υποθέτω ότι όλα αυτά, ο Α. Λοβέρδος, ως έμπειρος πολιτικός και νομικός, τα γνωρίζει. Άρα το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει παραμένει και χρήζει απαντήσεως. Γιατί τώρα; Αν κάποιος μου πει ότι το έκανε για κομματικούς λόγους, για να απεκδυθούν η ΡΙΚΚΣΥ και ο ίδιος το «στίγμα» του μνημονιακού, δεν με πείθει, αφού ο Α. Λοβέρδος, παρότι έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται πιο μνημονιακός και από τους μνημονιακούς. Το έκανε για να ανοίξει μέτωπο με τους Παπανδρεϊκούς; Μα ο Λοβέρδος ήταν αυτός που διαλαλούσε ότι θα γίνει μακελειό αν κάποιος αποπειραθεί να πειράξει τον Παπανδρέου.

Το έκανε επειδή θέλει να προσφέρει υπηρεσία στον Βενιζέλο ενόψει συνεδρίου; Μα έφυγε από το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας τον Βενιζέλο και διεκδικώντας μερίδιο από τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του. Μήπως επειδή, και παρά τη ρήξη τους, Βενιζέλος και Λοβέρδος παραμένουν αυτό που στον ιππόδρομο ονομάζουν «ομόσταυλοι ίπποι» και απώτερη επιδίωξή τους είναι να τελειώσουν σε πρώτη φάση με τον παπανδρεϊσμό, σε δεύτερη με το ΠΑΣΟΚ (αλλαγή ονόματος, συμβόλων κ.λ.π.) και σε τρίτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους, όπως ορισμένοι διατείνονται; Δεν το γνωρίζω, σατανικό και πολύ σύνθετο μου φαίνεται, αλλά το σπουδαιότερο αποφεύγω την προσφυγή σε θεωρίες συνωμοσίας.

Μήπως άλλο είπε κι άλλο εννοούσε; Δεν ξέρω. Αν πάντως παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά του καλό είναι το διευκρινίσει. Αν ούτε αυτό είναι, τι να πω; Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος να απαντήσει είναι ο ίδιος ο Λοβέρδος ή όποιος άλλος γνωρίζει περισσότερα. Πάντως από τους Ραγγούση και Διαμαντοπούλου που επικαλέστηκε ως μάρτυρες, ο μεν Ραγγούσης αρνήθηκε ότι υπήρχε «σχέδιο και ζόρι Παπανδρέου για το ΔΝΤ», η δε Διαμαντοπούλου, εφόσον μιλήσει, υποθέτω πως θα πει το ίδιο. Είναι άλλο πράγμα η διαφωνία, επειδή διαφωνίες, εξ όσων γνωρίζω, εξέφρασαν πολλοί υπουργοί, ακόμη και ο Παπανδρέου θα επιθυμούσε αμιγώς ευρωπαϊκή λύση, και άλλο πράγμα το «σχέδιο και το ζόρι».

Και για την ιστορία: με το …καταραμένο ΔΝΤ δεν ήταν μόνον οι LORDs (από το Λοβέρδος, Ραγγούσης, Διαμαντοπούλου) που είχαν ενστάσεις, ήταν και ο Πάγκαλος και ο Βενιζέλος και ο Παπουτσής και ο Καστανίδης και η Ξενογιαννακοπούλου. Και μάλιστα αυτοί, μαζί με την Διαμαντοπούλου, είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους πολύ πριν από τον Λοβέρδο. Τελικά, κάτω από την ευρωπαϊκή πίεση και σταθμίζοντας τι, κατά τη γνώμη τους, συνέφερε εκείνη τη στιγμή, τη χώρα, ψήφισαν ομόφωνα την υπαγωγή της χώρας στην τρόικα. Με το ζόρι και με σχέδιο της Μέρκελ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα