Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αμφισβητούν το δήμαρχο Τριφυλίας


Γράφτηκε από τον Kώστας Μπούρας
Σφοδρότατη κριτική εκ των έσω δέχθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και η ηγετική ομάδα του δήμου από συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι ανοικτά διαφώνησαν με αρκετές από τις μέχρι τώρα επιλογές του. Η δριμεία αυτή κριτική έρχεται να επιβεβαιώσει τις έντονες κόντρες που υπάρχουν στον συνδυασμό του δημάρχου, οι οποίες πλέον γίνονται φανερές και προς τα έξω καταδεικνύοντας ότι ένας σημαντικός αριθμός συμβούλων διαφωνεί με τις πολιτικές του κ. Κόλλια.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στην συνεδρίαση ήταν η δήλωση που έκανε στο τέλος της ο δημοτικός σύμβουλος και μέχρι πρότινος πρόεδρος του Σώματος Γιάννης Καλκαβούρας: «Ακούσαμε το δήμαρχο να λέει χαίρομαι πάρα πολύ, ότι τώρα υπάρχουν τόσες πολλές προτάσεις, ότι γίνονται κριτικές, υπονοώντας ότι δύο χρόνια δεν έγινε τίποτα. Αυτό είναι λάθος μέγα, γιατί εσωτερικά πάντα υπήρχε αυτό το πράγμα, άλλο αν κάποιοι δεν το άκουγαν και τώρα πλέον όλα τα πράγματα θα βγαίνουν στο φως στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου».


Ολα αυτά, ενώ προηγουμένως ο πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Μπασδάνης είχε ζητήσει την απόσυρση αρκετών θεμάτων, όπως αυτό του ορισμού επιτροπών και της κατανομής της γ' και δ' δόσης της ΣΑΤΑ κι ενώ είχε ανοίξει η συζήτηση για τις υπηρεσίες που κλείνουν στην Τριφυλία, την μεγάλη ανησυχία για το μέλλον του νοσοκομείου και την τραγική κατάσταση του λιμανιού.

Στην κριτική που ασκήθηκε προς το δήμαρχο τον χορό άνοιξε ο Γιάννης Καλκαβούρας αναφερόμενος στα προβλήματα του ΚΥ Γαργαλιάνων που έχει ξεμείνει από αναλώσιμα, ενώ παρατηρείται και έλλειψη γιατρών. Κάλεσε το δήμαρχο να πάρει θέση, ενώ ακόμη σε πιο υψηλούς τόνους αναφέρθηκε στην τοποθέτηση υπαλλήλων στις τεχνικές υπηρεσίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από τους 4 ηλεκτρολόγους που έχει ο δήμος, 2 είναι στα Φιλιατρά και 2 στην Κυπαρισσία. Αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τις άλλες δημοτικές ενότητες και αν έτσι αντιλαμβάνεται ο δήμαρχος την ισόρροπη ανάπτυξη.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Βασιλόπουλος σημείωσε πως ο δήμος δυστυχώς δεν έχει φτιάξει ούτε αυτά που περνούν από το χέρι του. "Ο δήμος δεν είναι αποδοτικός, δεν είναι αποτελεσματικός, πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης και δράσης, να αποβάλει τα παλιά κατεστημένα, πρέπει να κάνει καινούργια αρχή και εγώ θα είμαι εκεί να κρατώ τη σημαία" τόνισε. Ακόμη ανέφερε πως δεν υπάρχει πολιτική απόφαση να ομογενοποιηθεί ο δήμος και δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτή τη δομή. "Με αυτή τη νοοτροπία, όλα τα δημαρχεία ανοιχτά, θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο του δήμου" είπε και πρόσθεσε πως κάποιοι έχουν το βλέμμα τους στις επόμενες εκλογές.

Η κριτική συνεχίστηκε από τον Ζαχαρία Κανελλόπουλο, ο οποίος στάθηκε στο θέμα της μη πληρωμής των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων."Εχουν απαξιωθεί πλήρως από την δημοτική αρχή, τους καταντήσαμε χειρότερους και από επαίτες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι πληρώνονται κανονικά. Γιατί να μην πληρώνονται και αυτοί που βάζουν και από την τσέπη τους για τα χωριά τους" ανέφερε και σημείωσε ότι από τους μεγαλοοφειλέτες ο δήμος δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ. "Τι κάνατε 2 χρόνια τώρα, είμαστε ο δεύτερος δήμος της Μεσσηνίας αλλά ο τελευταίος σε λειτουργία" σημείωσε και μίλησε ακόμη για παζάρι που γίνεται με τις καρέκλες. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που γίνεται πίσω από τις πλάτες μας, με κλειστές πόρτες» είπε, για να καταλήξει λέγοντας πως "αν έχετε ίχνος σεβασμού να παραιτηθούν όλοι".
Στην αδυναμία είσπραξης εσόδων αναφέρθηκε η Μαρία Πανουσιοπούλου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στη ΔΕ Αυλώνας δεν έχουν εκδοθεί λογαριασμοί για την ύδρευση. "Ολο κάτι φταίει και έχουμε φτάσει στον τρίτο χρόνο" ανέφερε και τόνισε πως οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν σωστά και οι αντιδήμαρχοι θα έπρεπε να είναι στα γραφεία τους από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Για να καταλήξει πως από την στιγμή που η οικονομική υπηρεσία δεν έχει λειτουργήσει σωστά ως προς τα έσοδα και τα έξοδα θα έρθει το 2014 και θα είμαστε στα ίδια. "Εγώ με αυτή τη λογική δεν θα συμβιβαστώ" κατέληξε. 

Ο Γιάννης Μερκούρης τόνισε πως υπάρχουν αιτίες για αυτή την κατάσταση του δήμου, όπως οι υφέρπουσες και φανερές αντιπαλότητες που υπάρχουν μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων: "Από την μια έχουμε τα 3 δεσποτάτα (εννοώντας Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους) και από την άλλη είναι 3 μικροί και εγκαταλειμμένοι".

Απαντώντας ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων υπεραμύνθηκε της επιλογής του για αποκεντρωμένη διοίκηση. "Δεν μπορούμε να μην είναι ανοιχτές οι υπηρεσίες στις δημοτικές ενότητες και να ταλαιπωρούνται οι πολίτες με μετακινήσεις. Αυτή ήταν η κρατούσα αντίληψη όταν ξεκινήσαμε και αυτή εφαρμόσαμε" τόνισε, ενώ για το θέμα του προσωπικού είπε ότι παρέχει υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη.
Για τα θέματα του δήμου και της περιοχής είπε πως δεν εφησυχάζουν ποτέ, ενώ τόνισε πως για να πάει ο δήμος καλύτερα χρειάζεται συνεργασία, συνύπαρξη, ορμήνια και επισημάνσεις λαθών. Για να καταλήξει λέγοντας πως τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρουν οι εκλογές, αλλά ο κόσμος, πώς θα μπορέσουν να στηρίξουν τους πολίτες και να κάνουν το δήμο καλύτερο. 

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι σε αυτή την σκληρή κριτική που ασκήθηκε μόνο ο δήμαρχος σήκωσε το γάντι, αφού κανείς από τους αντιδημάρχους δεν πήρε το λόγο αφήνοντας έτσι ουσιαστικά τον κ. Κόλλια μόνο του στο «κάδρο» της αρνητικής κριτικής που ασκήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα