Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τσικνοπέμπτη στην Τριφυλία!

Μέρες χαράς, κεφιού, γλεντιού αυτές της Αποκριάς και για μια ακόμη χρονιά, στην Τριφυλία, σύλλογοι, επαγγελματίες και ιδιώτες τηρούν το έθιμο του τσικνίσματος.
Αυτά βλέπουν, θα σκεφτεί κάποιος, οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι δανειστές μας, και τρελαίνονται πραγματικά, αφού, όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν εμπεδώσει ότι «του Έλληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει»!
Μια βόλτα από την Τριφυλία θα πείσει όλους όσοι νόμιζαν ότι, ακόμα και με τα αλλεπάλληλα μέτρα που επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία οι ξένοι «δυνάστες» με τους εγχώριους προθύμους και υποτακτικούς, παρά τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση που σκόρπισαν, οι Έλληνες περήφανοι τιμούν τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, δε σκύβουν το κεφάλι, δεν πτοούνται από σκοτούρες και προβλήματα και δε χάνουν, μικρή ή μεγάλη ευκαιρία, να ξεφύγουν απ’ την καθημερινότητα, να παραμερίσουν δυσκολίες, να χαμογελάσουν, να γλεντήσουν με ένα μεζέ και να πιούν ένα ποτήρι εις υγείαν, ρεφενέ.
Τσικνοπέμπτη 2015 και η Τριφυλία το γιορτάζει, από άκρη σε άκρη, με την τσίκνα να απλώνεται και να «ευωδιάζει» την ατμόσφαιρα.«Τσικνίζοντας στην πόλη μου!», τονίζει ο δραστήριος Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ενημερώνοντας τον κόσμο πως «από το πρωί σε κάθε γωνιά της αγοράς θα μπορείτε να κάνετε μια στάση με την παρέα σας για ένα ποτηράκι κρασί και μεζεδάκι… έτσι, για να σας ανοίξουμε την όρεξη και να σας υποδεχθούν τα ψητοπωλεία της πόλης για το μεσημεριανό γλέντι».
Παντού στην πόλη, σε καταστήματα, πεζοδρόμια, αυλές, υπάρχουν ψησταριές με κρεατικά «για την Τσικνοπέμπτη», με ποτά, μουσικές, τραγούδια και χορούς.
Στους Γαργαλιάνους, στην πλατεία, το τσικνίζει ο Κυνηγετικός Σύλλογος, αλλά και καταστήματα, ενώ στη Μαραθόπολη ο Πολιτιστικός Σύλλογος κάνει γλέντι στο σταυροδρόμι.
Στα Φιλιατρά, καταστήματα κερνούν μεζέδες και κρασί, ενώ για μια ακόμη χρονιά ξεχωριστό είναι το τσίκνισμα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, με τα παιδιά, τους γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό, μαζί, να χαίρονται, να γιορτάζουν και να διασκεδάζουν.
Τσικνίσματα και στο Καλό Νερό και το Κοπανάκι, αλλά και σε κάθε γωνιά της Τριφυλίας!

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα