Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

«Είμαι αθώος», δήλωσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ιωάννα Μάνδρου
«Είμαι αθώος. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες», αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρώην υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ερώτηση του Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου που του ζήτησε να τοποθετηθεί κατά την έναρξη της δίκης του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο πρώην υπουργός, που παρίσταται στη δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, άκουσε όρθιος και ψύχραιμος το κατηγορητήριο που ανέγνωσε η Εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου.
Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, καθώς φέρεται να αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από την πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ.
Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού πρότειναν ακόμα τρεις μάρτυρες, πέραν των προσώπων που έχουν ήδη λάβει κλήτευση. Η Εισαγγελέας από την πλευρά της πρότεινε να κληθούν άλλα οκτώ άτομα ως μάρτυρες, αιτιολογώντας την ανάγκη να παραστούν λόγω της μείζονος ανάμειξής τους στην υπόθεση.Μεταξύ αυτών, πρότεινε την κλήτευση και των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη και Ιωάννη Καπελέρη, του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Αναστάσιο Μπίκα, τον πρέσβη της χώρας μας στη Γαλλία όταν εστάλη η λίστα Λαγκάρντ, Κωνσταντίνο Χαλαστάνη και άλλους που κατά τη γνώμη της μπορούν να φωτίσουν πτυχές της υπόθεσης.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος, ζήτησε την τήρηση της νομιμότητας κατά τη διάρκεια της δίκης, απαγορεύοντας κάθε μετάδοση και μαγνητοσκόπηση του περιεχομένου της και επιτρέποντας μόνον τη φωτογράφηση του κατηγορουμένου και του Δικαστηρίου.

Καταθέσεις μαρτύρων

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Δημήτριος Μασινας, πρόεδρος ΚΕΦΟΜΕΠ, ο οποίος ανέφερε ότι από τους ελέγχους που διενήργησε κατέληξε σε μεγάλα ποσά οφειλόμενων φόρων από τους συγγενείς του πρώην υπουργού τα αρχεία των οποίων διαγράφηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Γιώργος Μπόμπολης ρώτησε τον μάρτυρα: «Όταν έσβηνε – αν το θεωρήσουμε αληθές – τα αρχεία, ήξερε ο πρώην υπουργός, τα ποσά για τα οποία μας λέτε;»

«Όχι βέβαια», απάντησε ο μάρτυρας, δίνοντας την ίδια απάντηση και σε ερώτηση για το αν ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορούσε να γνωρίζει τα επίμαχα ποσά.

Σύμφωνα με τoν μάρτυρα, οι οφειλόμενοι φόροι από τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου ανέρχονται σε μεγαλύτερα ποσά. Συγκεκριμένα, για τον Ανδρέα Ρωσώνη, σύζυγο της πρώτης εξαδέλφης του Γιώργου Παπακωνσταντίου, Μαρίνας, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε
2.132.870 ευρώ.

Για τον Συμεών Σικιαρίδη και την σύζυγό του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, το ποσό ανέρχεται σε 5.782.935.

Σημείωσε ωστόσο, ότι σε 20 ημέρες θα κληθούν και μπορεί να δικαιολογήσουν τα ποσά και να μην υπάρχουν τα προαναφερόμενα ποσά.



Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα