Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ρύθμιση "ανάσα" για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία


Ρύθμιση "ανάσα" για χρέη στα ασφαλιστικά ταμείαΣημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, της οποίας τα βασικά σημεία παρουσιάστηκαν χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα, ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι βασικό χαρακτηριστικό της νέας ρύθμισης είναι ότι θα έχει πολύ μικρή διάρκεια, δηλαδή η προθεσμία υπαγωγής θα είναι έως τις 30 Απριλίου. 
Επίσης, σε αυτή θα μπορούν να ρυθμιστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31 Ιανουαρίου 2015. Μπορούν να  ρυθμιστούν σε 100 δόσεις, χωρίς όριο οφειλής, που τώρα ήταν τα 15.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οφειλέτες, που χρωστούν πολύ μεγαλύτερα ποσά, μπορούν να καρπωθούν το bonus των 100 δόσεων και άρα να μειώσουν αισθητά το ποσό της μηνιαίας δόσης που θα κληθούν να καταβάλλουν. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να κατορθώσει να εισπράξει από τη νέα ρύθμιση ποσό 1,2 δισ. ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτικό, όσοι θέλουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα να μπορούν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρυνθούν όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση είναι μηδενικό για χρέη έως 5.000 ευρώ και 3% για μεγαλύτερες οφειλές (έως τώρα ίσχυε ετήσιο επιτόκιο 4,56%). 
Παρέχεται επίσης, έκπτωση σε πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που φτάνει το 100% για εφάπαξ καταβολή (ίδιο με πριν), ανέρχεται σε 70% για τις 50 δόσεις (ίσχυε 60% για 48 δόσεις) και υποχωρεί στο 50% για 100 δόσεις (ίσχυε 20%). 
Ειδικά για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνεται το δικαίωμα να ρυθμίσουν οφειλές τους σε έως και 150 δόσεις, με μείωση 50% στις προσαυξήσεις. Προϋπόθεση είναι το δσ του ΙΚΑ να εγκρίνει το αίτημα. Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που οφείλει να ασκεί το υπουργείο Εργασίας, δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτες που είχαν, αποδεδειγμένα, μηδενικό εισόδημα το 2014, αναστολή για 12 μήνες κάθε εισπρακτικού μέτρου. Επιπρόσθετα, θα μπορεί κάποιος που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών, να καθυστερήσει την καταβολή της μηνιαίας δόσης, το πολύ μία φορά, χωρίς να βγει εκτός ρύθμισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα