Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Δημοπρασία για το Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, αλλά δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων…

Σήμερα, στη Δ.Τ.Ε. Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, διενεργείται ο διαγωνισμός με ανοιχτή διαδικασία αναδόχου για την κατασκευή του έργου «Ολοκλήρωση οδού Γαργαλιάνοι – Ρωμανός τμήματος της Ε.Ο Κυπαρισσίας – Φιλιατρών –Πυλού», σύμφωνα με τους όρους της σχετικής διακήρυξης.
Η κατάθεση των προσφορών θα γίνει είτε ιδιοχείρως είτε με ταχυδρομική αποστολή ή κατάθεση στο πρωτόκολλο της Δημοπρατούσας Αρχής. Ο συνολικός προϋπολογισμός Μελέτης / Υπηρεσίας του έργου ανέρχεται σε 10.335.000,00 ευρώ και αναλύεται σε: Δαπάνη Εργασιών: 6.385.116,75 ευρώ, Γενικά Έξοδα και Όφελος εργολάβου (Γ.Ε.+Ο.Ε.): 1.149.321,02 ευρώ, Απρόβλεπτα (ποσοστού 9% επί της δαπάνης εργασιών και του κονδυλίου Γ.Ε.+Ο.Ε.): 678.099,40 ευρώ, Αναθεώρηση :189.901,85 ευρώ, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας: 1.932.560,98 ευρώ.
Το έργο χρηματοδοτείται με εθνικούς πόρους από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΠΙΝ 2007 – 2013).
Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι το έργο δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, οπότε θα περάσει ως «γέφυρα» για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014 – 2020, όπως ονομάζεται.
Ωστόσο, υπάρχει μία πολύ σοβαρή εκκρεμότητα που, με τα σημερινά δεδομένα, οδηγεί σε πραγματικό «ναυάγιο» το πολύπαθο έργο του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει στο «Θ». Ο λόγος για τις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων που δεν έχουν δοθεί, ενώ από κανέναν και πουθενά δεν προκύπτει, με στοιχεία, ότι θα δοθούν, τουλάχιστον το προσεχές διάστημα!Το σοβαρό αυτό ζήτημα, όπως ήδη έχουμε επισημάνει, έχει τεράστιες διαστάσεις, που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και ουσιαστικά, εξ αυτού, αναδεικνύεται ότι, ακόμα και μετά τη σημερινή δημοπράτηση της ολοκλήρωσης του δρόμου, βρίσκεται «στον αέρα» και τελεί εν αμφιβολία το εάν, ποτέ και πότε θα ολοκληρωθεί.
Ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία απαλλοτριώθηκαν αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται κάνουν λόγο για «επιλεκτικές αποζημιώσεις», ενώ ήδη έχουν ξεπεραστεί τα όποια όρια ανοχής και αντοχής επέδειξαν, από καλή διάθεση, εδώ και μήνες.
Ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού είναι, όπως έχουμε ξαναγράψει στο «Θ», ένα έργο – σύγχρονο Γιοφύρι της Άρτας (στην Τριφυλία όμως), που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί, αλλά ακόμη παραμένει ημιτελές και δεν έχουν καν δοθεί σε όλους τους δικαιούχους οι αποζημιώσεις.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και στο Δήμο Τριφυλίας, ενώ με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 22 Σεπτεμβρίου, ζητούσαν να πάρει θέση το Σώμα.
Παρά τις δηλώσεις, υποσχέσεις και εξαγγελίες που έχουν γίνει, όλα όσα, δυστυχώς, αναφέρουν πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι κενά περιεχομένου, καθώς κανένας μέχρι σήμερα δε διαθέτει ή δεν έχει πει ότι εξασφάλισε, πώς, πότε και από πού, περί τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών.
Όμως, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί δεν πρέπει να ξεχνούν: 1) Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που δικαιούται αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση της περιουσίας του, μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να εμποδίσει την εκτέλεση των εργασιών, εάν και όταν αυτές ξεκινήσουν, 2) Από όλα όσα έχουν συμβεί σχετικά με το έργο, υπάρχει μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων και θεμάτων για αυτή καθεαυτή τη διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, τα οποία δεν είναι μόνο γκρίζα, αλλά και μελανά, ακόμη και για πιθανή εμπλοκή περί νομιμότητας ή μη, 3) Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο, έρχεται από το Γ’ ΚΠΣ, πέρασε «ουρά» στο ΕΣΠΑ και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και πληρωθεί στο σύνολό του μέχρι τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, και σε διαφορετική περίπτωση περνά ως «γέφυρα» στο ΣΕΣ 2014 – 2020, 4) Είναι σε εκκρεμότητα αιτήματα αποζημίωσης του αναδόχου του έργου εξαιτίας της διάλυσης της σύμβασης κ.τ.λ. από υπαιτιότητα, όπως αναφέρει, της Περιφέρειας, ύψους άνω των 44.000.000 ευρώ, 5) Μέχρι και σήμερα, ουδείς από τους αρμόδιους, Περιφέρειας και Δήμου στους οποίους έχουν κάνει παρεμβάσεις οι δικαιούχοι αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις, έχει πει κάτι συγκεκριμένο επί αυτών και, κυρίως, από πού θα ανευρεθούν περί τα 2,5 εκ. ευρώ και πότε αυτές θα δοθούν στους δικαιούχους.


του Ηλία Γιαννόπουλου 
 tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα