Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Καβγάς Μαριά-Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο για τα ελληνικά ομόλογα και τις πολιτικές της ΕΚΤ (Video)




«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν Ντράγκι και Μαριάς στην επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου χθες με αφορμή την χρηματοδοτική πίεση που άσκησε η Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα αλλά και τα κέρδη της απ' τα ελληνικά ομόλογα.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Μαριάς επιτέθηκε κατά του κ. Ντράγκι για τις πολιτικές που ασκεί η ΕΚΤ εναντίον της Ελλάδας και ιδιαίτερα στο θέμα των ομολόγων. Όπως τόνισε, η απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα στις πράξεις του Ευρωσυστήματος ήταν παράνομη αφού η χώρα εξακολουθούσε να είναι σε πρόγραμμα στήριξης. «Δεν είστε ανθύπατος της Ευρώπης. Πάψτε να κερδοσκοπείτε εις βάρος του ελληνικού λαού και επιστρέψτε τα κέρδη 1,9 δισ ευρώ που απεκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα το 2014», κατέληξε ο κ. Μαριάς.Απαντώντας ο Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο «για ένα μεγάλο λάθος που γίνεται από πολλούς. Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι τα κέρδη τα κρατάει η ΕΚΤ. Λάθος. Τα κέρδη διανέμονται στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που τα πιστώνουν στους εθνικούς λογαριασμούς. Και από εκεί μεταφέρονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Άρα τα κεφάλαια βρίσκονται εκεί προς χρηματοδότηση».

Αμέσως υπήρξε αντίδραση εκ μέρους του κ. Μαριά διακόπτοντας τον Πρόεδρο της ΕΚΤ και ξεκινά μία αντιπαράθεση σε έντονο ύφος προκαλώντας τον κ. Ντράγκι να τονίσει ότι τα χρήματα θα τα λάβει η Ελλάδα «εφόσον τηρήσει το πρόγραμμα».

Στο μεταξύ η πρόεδρος της έδρας προσπαθούσε (μάταια) να σταματήσει την αντιπαράθεση των δύο αντρών και απευθυνόμενη προς τον κ. Μαριά του ζήτησε να σταματήσει και να σεβαστεί τον ομιλούντα και το προεδρείο. Τελικώς πείστηκε και ο Ντράγκι συνέχισε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας πως τα κέρδη διανέμονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ότι είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα εφόσον «τηρεί το πρόγραμμα. Αυτό είναι μία προϋπόθεση η οποία αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει παρέμβαση της ΕΚΤ ως προς αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα