Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Κρούγκμαν: Προστατέψτε την Ελλάδα από τους Γερμανούς – “Συλλέκτης δανείων για τη Γερμανία η ΕΚΤ”

Nobel Prize winning economist Paul Krugman smiles during the World Business Forum in New York
Σαν δύο φορτηγά φορτωμένα με εκρηκτικά να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, παρομοίασε την Ελλάδα και τη Γερμανία ο Πωλ Κρούγκμαν σε σημερινό άρθρο του.
Έκκληση προς την ΕΚΤ να προστατεύσει την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες απηύθυνε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Paul Krugman, διατυπώνοντας την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί στον ρόλο της ως προστάτης της ευρωπαϊκής οικονομίας.                                Ειδικότερα, σε άρθρο του στους New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος υπογραμμίζει πως «οι Γερμανοί πολιτικοί δεν εξήγησαν ποτέ στους πολίτες τους τα “μαθηματικά”.                                                                                               Επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της ηθικολογίας για την ανευθυνότητα των δανειζομένων», εκφράζοντας την ελπίδα πως «η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί στον ρόλο της ως προστάτης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι ως συλλέκτης δανείων της Γερμανίας».

«H Γερμανία ζητά από την Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια να αποπληρώσει τα χρέη της πλήρως, επιβάλλοντας υπερβολικά σκληρή λιτότητα. Η απειλή που υπονοείται είναι, ότι αν η Ελλάδα αρνηθεί, η ΕΚΤ θα σταματήσει την υποστήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα επέφερε τεράστιο κίνδυνο, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Και το χάος στην Ελλάδα θα τροφοδοτούσε τις ολέθριες πολιτικές δυνάμεις που κερδίζουν έδαφος, καθώς η δεύτερη ευρωπαϊκή ύφεση συνεχίζεται -στο πλαίσιο αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε χθες στη Χρυσή Αυγή» σημειώνει χαρακτηριστικά ο P. Krugman.
«Eν ολίγοις, αυτό που βλέπουμε είναι μια πολύ σοβαρή αντιπαράθεση.
Δεν πρόκειται για συνηθισμένη διπλωματία, αλλά για το παιχνίδι του δειλού.
Πώς έφτασε η Ευρώπη σε αυτό το σημείο;
Και πού θα καταλήξει;
Δυστυχώς, οι Γερμανοί πολιτικοί δεν εξήγησαν ποτέ στους πολίτες τους τα “μαθηματικά”.
Επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της ηθικολογίας για την ανευθυνότητα των δανειζομένων, κηρύσσοντας, ότι το χρέος πρέπει να πληρωθεί, εκμεταλλευόμενοι τα στερεότυπα περί νωθρών Νοτιοευρωπαίων» συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο νομπελίστας οικονομολόγος.
«Την Τετάρτη, η ΕΚΤ έκανε μια ανακοίνωση που έμοιαζε με σκληρή τιμωρία για την Ελλάδα.
Αλλά, στην πραγματικότητα ήταν προειδοποιητικό καμπανάκι τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ελλάδα.
Κι αν οι Γερμανοί δεν ξυπνήσουν; Ας ελπίσουμε, ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί στον ρόλο της ως προστάτης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι ως συλλέκτης δανείων της Γερμανίας» καταλήγει ο Paul Krugman.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα