Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Με ήλιο ο εορτασμός για τον Άγιο Χαράλαμπο στα Φιλιατρά (φωτογραφίες)

Ο Άγιος Χαράλαμπος αγκάλιασε την πόλη των Φιλιατρών που γιόρταζε τη μνήμη του και, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τις προηγούμενες μέρες, χθες ο ήλιος έλαμψε και ζέστανε την ατμόσφαιρα.
Τα Φιλιατρά, φωτεινά και λαμπερά, τίμησαν τον πολιούχο τους, με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική ευλάβεια, ενώ τη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους λάμπρυνε η παρουσία των προσκεκλημένων του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, μητροπολιτών Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Από το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Παρά το κρύο, πιστοί από την ευρύτερη περιοχή συνέρρευσαν στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου και τελέστηκε Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Ο πεφωτισμένος λόγος των Αγίων Ιεραρχών, τόσο την παραμονή όσο και χθες, τόνωσε το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών και δυνάμωσε τη φλόγα της πίστης στην ψυχή τους! Με απόλυτη τάξη έγινε η λιτανεία της Ιεράς και Εφεστίου Εικόνας του Αγίου, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων, μαθητών σχολείων, με Διμοιρία Στρατού να αποδίδει τιμές. Στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών εψάλη δέηση, ενώ η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό όπου και έγινε η Απόλυση.Στη συνέχεια ο Δήμος Τριφυλίας παρέθεσε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, όπου πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και λαός είχαν την ευκαιρία, «μεταξύ οίνου και εδεσμάτων», να ανταλλάξουν ευχές για την ημέρα, ενώ προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους και στις Φιλαρμονικές και τη Διμοιρία του Στρατού. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, τόνισε: «Σήμερα, ημέρα του Αγίου Χαραλάμπους, χαίρεται και αγάλλεται όλη η περιοχή μας, όλος ο Δήμος Τριφυλίας και η πόλις των Φιλιατρών ιδιαιτέρως. Είναι ένας Άγιος που ’ναι βαθιά ριζωμένος στις καρδιές μας, στη ζωή μας. Άλλωστε, τα αποτυπώματά του και η παρουσία του δεν είναι και πάρα πολλά χρόνια που έχουνε προσδιοριστεί σ’ αυτή την περιοχή. Έτσι σήμερα, όλος ο κόσμος, ήρθαμε να τιμήσουμε τον Άγιο, αλλά κυρίως να πάρουμε δυνάμεις και ελπίδες και να δημιουργήσουμε μια καινούργια προοπτική στην κοινωνία και στο Δήμο μας οπωσδήποτε. Πάντα, είμαι βέβαιος ότι ο δρόμος της ανάπτυξης μπορεί να περπατηθεί. Κι έτσι, πιστεύω ότι θα κάνουμε πολλές πράξεις και ενέργειες, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την Τριφυλία που έρχεται!».
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, σημείωσε: «Συμμετείχαμε στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους, του προστάτη των Φιλιατρών, μαζί με τους ιερείς, με όλους τους πολίτες της περιοχής και όχι μόνο. Είναι γνωστό ότι είναι μια μεγάλη γιορτή, παμμεσσηνιακή, αλλά προσελκύει επισκέπτες και από άλλες περιοχές».
Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας στην Π.Ε. Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, επισήμανε: «Τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους, με θρησκευτική ευλάβεια, τον πολιούχο των Φιλιατρών. Εύχομαι η Χάρη Του να είναι μια πηγή ανεξάντλητη, να μας δίνει δύναμη, έτσι ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να βοηθήσουμε την κοινή προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για οικονομική ανάκαμψη, για αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και, κυρίως, η ελπίδα να γίνει πραγματικότητα. Χρόνια πολλά σε όλους και η Χάρη του Αγίου Χαραλάμπους να βοηθάει όλους μας».
Στις θρησκευτικές τελετές συμμετείχαν, επίσης, ο πρώην ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας Στάθης Ανδρινόπουλος κ.ά.

του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα