Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Σούρλας: «Ο Χ. Θεοχάρης ήταν γενικός γραμματέας διαγραφής φόρων, όχι Εσόδων»



Συνεντεύξεις "Γενικό γραμματέα διαγραφής φόρων" χαρακτήρισε τον Χάρη Θεοχάρη, βουλευτή του Ποταμιού, πρώην γγ Εσόδων της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, ο οποίος έχει καταγγείλει πως με εγκύκλιο που εξέδωσε ως γγ Δημοσίων Εσόδων δρομολόγησε τη μη είσπραξη φόρων και προστίμων που αφορούσαν «αμαρτωλές» συναλλαγές με off shore εταιρείες.
 Ο χειρισμός του κ. Θεοχάρη αφορά πάνω από 1,5 δις φορολογική επιβάρυνση και πρόστιμα, είπε ο κ. Σούρλας. "Θα έχει πολύ δραματική εξέλιξη γιατί και σήμερα θα βγουν και θα αποκαλυφθούν αυτοί που άσκησαν πιέσεις στον κ. Θεοχάρη, ακόμη και προϊστάμενοι ανωτάτων δικαστηρίων", υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Σούρλας σημείωσε πως πρέπει άμεσα η νέα κυβέρνηση να σηκώσει το θέμα ψηλά και να αλλάξει το νόμο για τις τριγωνικές συναλλαγές με off shore εταιρείες, που ουσιαστικά επιτρέπει τη φοροδιαφυγή και την απάτη.
Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Σούρλας σε ανακοίνωσή του, μετά τις δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως γγ Δημοσίων Εσόδων, «δεχόταν απειλές» και «αντιστάθηκε μέχρι ενός σημείου αλλά μετά έπρεπε να φύγει», ερωτά:

«Μήπως εννοεί ότι μετά από τέτοιες πιέσεις εξέδωσε στις 21.8.2013, δέκα περίπου μήνες πριν την παραίτησή του, την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε, μεταξύ άλλων, να ερμηνεύσει κατά τέτοιο τρόπο το νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σούρλας.

«Δεν γνώριζε άραγε ότι μια εγκύκλιος, όπως η δική του, δεν παράγει δίκαιο και, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να τροποποιήσει τις ισχύουσες τότε διατάξεις νόμου; Άλλωστε, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η συγκεκριμένη εγκύκλιός του δεν έγινε δεκτή από τις ελεγκτικές και εισπρακτικές υπηρεσίες» προσθέτει.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας τονίζει ότι η εγκύκλιος που υπέγραψε ο Χάρης Θεοχάρης αποτέλεσε την αφετηρία για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων με τροπολογίες.

«Δυστυχώς, παρά τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας ότι όχι μόνον δεν έπρεπε να ψηφιστούν αυτές οι ρυθμίσεις, αλλά αντιθέτως έπρεπε να επανέλθουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 3842/2010 για να τεθεί τέρμα στο αμαρτωλό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών, «διαγράφηκαν» τελικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνεχίζεται και το αμαρτωλό αυτό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών με off shore εταιρείες» καταλήγει ο Γιώργος Σούρλας.

Η απάντηση του Χάρη Θεοχάρη

Από πλευράς του ο Χάρης Θεοχάρης κάνει λόγο για «σκόπιμη δημιουργία εντυπώσεων από ανθρώπους που δεν έχουν άμεση γνώση των πραγμάτων». «Ο κ. Σούρλας θέτει ερωτήματα για θέματα τα οποία είναι φανερό πως δεν κατανοεί. Οι τριγωνικές συναλλαγές στον 3842/2010 είχαν οριστεί με λανθασμένο τρόπο, και συνεπώς συμπεριλάμβαναν και χρηματιστηριακές συναλλαγές που εξ ορισμού έχουν διαφανή τιμολόγηση, καθώς οι τιμές των χρηματιστηρίων είναι δημόσιες. Δεν νοούνται τριγωνικές συναλλαγές όταν είναι γνωστή η τιμή, καθώς ο σκοπός των συναλλαγών αυτών είναι να αποκρύψουν την πραγματική τιμή αγοράς. Με το να τις περιλάβει στις τριγωνικές συναλλαγές, ο νόμος οδήγησε στο παράδοξο να μην αναγνωρίζεται ως έξοδο των διυλιστηρίων η αγορά του αργού πετρελαίου και συνεπώς να φορολογούνται αυτά, στον τζίρο αντί στα κέρδη» σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του.
«Αν επιμέναμε σε αυτή την πρακτική θα οδηγούμασταν σε πρόστιμα, στα δύο διυλιστήρια, που ξεπερνούσαν την αξία των ίδιων των επιχειρήσεων και συνεπώς θα τα οδηγούσαμε μαθηματικά στο κλείσιμο. Δεν θα είχαμε δηλαδή ως χώρα πετρέλαιο. Αυτά συμβαίνουν όταν άνθρωποι χωρίς γνώση των θεμάτων εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την εμπορική πρακτική ή πραγματικότητα.

Όσοι λοιπόν δεν έχουν άμεση γνώση των θεμάτων αυτών, θα ήταν φρόνιμο να μην δημιουργούν εντυπώσεις για δικούς τους λόγους. Ίσως ο χρόνος όλων μας να ήταν παραγωγικότερος αν είχαμε τεκμηριωμένες μελέτες για το λαθρεμπόριο ή την φοροδιαφυγή αντί για αυθαίρετα νούμερα που λαμβάνονται άκριτα ως δεδομένα και οδηγούν σε λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις. Αυτό όντως θα ήταν μια καλή υπηρεσία του κ. Σούρλα προς την Κυβέρνηση» καταλήγει.

- See more at: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000003914/G-Sourlas-O-X-THeoxaris-itan-genikos-grammateas-diagrafis-foron-oxi-Esodon#sthash.KYFscngc.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα