Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Επιχείρηση «μεσαία τάξη»: Πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να την αναστήσει

Μεγάλη οικονομική «ανάσα» περιμένει την μεσαία τάξη μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Μπορεί η ΝΔ, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά να κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση πως «στοχεύει» στην ελίτ ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στην κορυφή της ατζέντας του την μεσαία τάξη, δίνοντάς της οικονομική ανάσα με μπαράζ φοροελαφρύνσεων.
Οι φοροελαφρύνσεις για περισσότερα από τέσσερα εκατ. πολίτες θα είναι άμεσες, με άμεση εφαρμογή το 2020, και θα έχουν κόστος μεγαλύτερου του ενός δισ. ευρώ.
Από την πρώτη μέρα του 2020 περισσότερα από 4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις των αποδοχών τους ενώ αυξήσεις θα δουν και οι μισθωτοί τον Ιούλιο με την μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Αν και υπήρχαν ψίθυροι πως το αφορολόγητο θα μειωθεί, ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύστηκε μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Συνεπώς, το αφορόγητο θα παραμείνει σε σημερινά επίπεδα ενώ η μείωση της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 9% θα δημιουργήσει έξτρα εισόδημα σε χιλιάδες

οικογένειες.
Συγκεκριμένα, το κέρδος θα είναι μεγάλο και θα φτάνει έως και τα 477 ευρώ για τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και χωρίς παιδιά. Για τους φορολογούμενους με παιδιά, οι μειώσεις φόρων θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Τον Ιανουάριο του 2020, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πάρουν μια πρώτη «γεύση» των φοροελαφρύνσεων, καθώς θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος που παρακρατείται στις μηνιαίες αποδοχές τους θα είναι μειωμένος.
Επιπλέον, η κυβέρνηση βάζει σε πρώτο πλάνο την αγορά εργασίας. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των εργαζομένων και της αγοράς εργασίας. Άμεσα, λοιπόν, από τον Ιούλιο του 2020, μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές κάτι που θα συμπαρασύρει ενδεχομένως και τους μισθούς των εργαζομένων.
Όπως ανακοινώθηκε, από το 2021 αναμένεται δεύτερο κύμα ελαφρύνσεων με τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που σήμερα επιβαρύνει όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Μάλιστα, μέχρι το 2023 η εισφορά αναμένεται να καταργηθεί.
Οι αλλαγές που θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ωφελήσουν περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους -μάλιστα το όφελος αυτό αγγίζει τα 1.300 ευρώ το χρόνο.
Ωστόσο, αυτό θα το διαπιστώσουν το 2021 με την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων ενώ οι περίπου 250.000 επιχειρήσεις θα είναι οι μεγάλες κερδισμένες του 2020 καθώς τα φετινά κέρδη τους θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% και ο φόρος στα μερίσματα θα προσγειωθεί στο 5% από 10%.
Τέλος, από το 2021 θα ξεκινήσει το ξήλωμα και του τέλους επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ και επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τις επιχειρήσεις. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα