Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Ασφαλιστικές εισφορές: «Βουνό» οι υποχρεώσεις έως το τέλος του έτους για 1,5 εκατ. μη μισθωτούς


1,5 εκατομμύρια μη μισθωτοί έχουν διαδοχικά ραντεβού με τον ΕΦΚΑ για καταβολές εισφορών
Απανωτά ραντεβού με… τον ΕΦΚΑ έχουν τους επόμενους μήνες 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, καθώς οι υποχρεώσεις καταβολής εισφορών διαδέχονται η μια την άλλη.
Έως την Τρίτη 6 Απριλίου πρέπει να πληρωθούν οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου. Ο Φορέας ανακοίνωσε χθες πως αναρτήθηκαν τα ενιαία ειδοποιητήρια κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών του Φεβρουαρίου, για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Τρίτη 6 Απριλίου. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).
Τα εν λόγω «ραβασάκια» αφορούν τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μη μισθωτών που δεν έχουν πάρει αναβολή πληρωμών. Πρόκειται για τα δεύτερα ειδοποιητήρια του 2021, που έχουν εκδοθεί με βάσει τις δηλώσεις που κλήθηκαν να υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι για την υπαγωγή τους σε ασφαλιστική κατηγορία. Υπενθυμίζεται πως 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες και αγρότες κλήθηκαν έως 31 Ιανουαρίου να υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση για την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας του 2021. Η κατάταξη κάθε επαγγελματία σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και ολοκληρώθηκε με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η συντριπτική πλειοψηφία εντάχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία. Οι ασφαλισμένοι που δεν υπέβαλλαν αίτηση – δήλωση παραμένουν, για το έτος 2021, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το 2020. Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.
Διαφορετικό χρονοδιάγραμμα ισχύει για τους επαγγελματίες που έχουν παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των οποίων δεν έχουν εκκαθαριστεί από το 2020. Η ανάρτηση των ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων της παράλληλης απασχόλησης αναμένεται. Τα ειδοποιητήρια αυτά θα αφορούν μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα μπλοκάκι ως επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες. Όσοι μισθωτοί βρεθούν με χρεωστικά υπόλοιπα για το μπλοκάκι τους – κυρίως όσοι απασχολούνταν το 2020 με χαμηλούς μισθούς, κάτω των 900 ευρώ – θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος του 12μήνου του 2020 σε 6 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τις 29 Απριλίου και μετά.
Παράλληλα με την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του 2020 ο ΕΦΚΑ προχωρά και στην εκκαθάριση των πρώτων μηνών του 2021, ώστε να ξεκινήσει να «τρέχει» κανονικά η εισφοροδότηση των μη μισθωτών με παράλληλη απασχόληση, όπως προβλέπει ο νόμος. Τα πρώτα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» του Ενιαίου Φορέα για τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου 2021 θα έχουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Μαΐου. Ακολούθως, έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα του Φεβρουαρίου 2021 κ.ο.κ.
Για την πλειοψηφία, βέβαια, των επαγγελματιών με παράλληλη μισθωτή απασχόληση το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης αναμένεται να είναι μηδενικό, καθώς οι περισσότεροι καλύπτουν με τις εισφορές του μισθού τους την ασφαλιστική τους υποχρέωση ως μη μισθωτοί. Υπενθυμίζεται πως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο κύριας ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.
Αυτό σημαίνει πως όσοι παράλληλα απασχολούμενοι έχουν μεικτό μισθό 930 ευρώ και πάνω, δεν υποχρεούνται να πληρώσουν εισφορές για την παράλληλη μη μισθωτή δραστηριότητα, δηλαδή για το «μπλοκάκι» τους. Αυτό καθώς με μεικτό μισθό τουλάχιστον 930 ευρώ καλύπτεται η ασφαλιστική εισφορά των 186 ευρώ για κύρια σύνταξη, των 66 ευρώ για υγεία και οι απαιτούμενες εισφορές για επικουρική ασφάλιση. Συνεπώς οι επαγγελματίες που εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί ή οι μισθωτοί που έχουν και «μπλοκάκι» δεν θα πρέπει να ανησυχούν για ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν μικτό μισθό άνω των 930 ευρώ. Αντίθετα, όσοι είχαν χαμηλότερο μικτό μισθό το 2020 και είχαν παράλληλα ενεργό «μπλοκάκι», οφείλουν εισφορές για την μη μισθωτή δραστηριότητά τους, δηλαδή για το «μπλοκάκι».
Από το καλοκαίρι έρχονται κι άλλες υποχρεώσεις για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, καθώς θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή αποπληρωμή σε δόσεις, των χρεωστικών υπολοίπων που έχουν προκύψει μετά την μεγάλη εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019. Με βάση πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, οι οφειλές που βαρύνουν 800.349 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτούς θα αποπληρωθούν σε 5 δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να πληρωθεί έως 30 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα