Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

«Κούρεμα» ενοικίων: Τι ισχύει για τον Απρίλιο, ποιοι θα λάβουν διπλή αποζημίωση



Νέα μέτρα στήριξης για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας άμβλυνσης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 100% στα επαγγελματικά ακίνητα για τον μήνα Απρίλιο. Το επίμαχο μέτρο αφορά όσες επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια ώρα, για τους ιδιοκτήτες -φυσικά και νομικά πρόσωπα- που εκμισθώνουν ακίνητα στις εν λόγω επιχειρήσεις, θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και 60%, αντίστοιχα, του συνολικού μισθώματος.
Μείωση 40% στο ενοίκιο εργαζομένων
Όσον αφορά τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
To παραπάνω μέτρο θα ισχύσει για επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών κι άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.
«Διπλή» αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες
Στο μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε την, υπό προϋποθέσεις, καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του βου 10ήμερου του Απριλίου, τόσο για τον μήνα Φεβρουάριο όσο και για τον μήνα Μάρτιο.
Ειδικότερα, για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2021, θα διενεργηθεί προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση Covid Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.
Και τέλος, να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.
Για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, μάλιστα, θα θεσπιστεί πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.
Υπενθυμίζεται ότι με τις πληρωμές της προηγούμενης εβδομάδας, ο συνολικός αριθμός συμψηφισμών και αποζημιώσεων διαμορφώνεται περίπου στις 971.000, και το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, άνοιξε και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 19 Απριλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα