Όπως μας εξηγεί στο DNews η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου "ποτέ έως σήμερα δεν είχαν οριστεί οριζόντιες προδιαγραφές προγραμμάτων δραστηριοτήτων για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Βρισκόμαστε στο παράδοξο η Πολιτεία να ορίζει προδιαγραφές κτηριολογικές ή στελέχωσης των σταθμών χωρίς όμως να διασφαλίζει μέχρι σήμερα τι κάνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της μέρας τους! Φυσικά και οι κτηριακές υποδομές και τα μέτρα ασφάλειας είναι πολύ σημαντικά για κάθε δομή που φιλοξενεί παιδιά αλλά δεν αρκούν.
Εμείς όμως από την αρχή της θητείας μας αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των βρεφονηπιακών σταθμών συνολικά ως μια πολυεπίπεδη κοινωνική επένδυση, η οποία επιδρά τόσο στο παρόν των οικογενειών όσο και στο μέλλον των παιδιών αλλά και ολόκληρης της χώρας".
Παράλληλα από την επόμενη σχολική χρονιά θα τρέξουν, σύμφωνα με την Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου πιλοτικά πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης παιδιών στο φάσμα του αυτισμού.
Ο σχεδιασμός της πρώιμης ανίχνευσης γίνεται με βάση τις πλέον έγκυρες και αναγνωρισμένες για την αποτελεσματικότητά τους επιστημονικές μεθόδους. Συγκεκριμένα σε κάθε βρεφονηπιακό σταθμό προβλέπεται η διενέργεια, 2 φορές το χρόνο, ανιχνευτικών/σταθμισμένων τεστ διαφόρων τύπων και με διαφορετική στόχευση.
Το έργο αυτό το αναλαμβάνει ένα σώμα δασκάλων ειδικής αγωγής οι οποίοι θα δώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες σε δασκάλους και γονείς των παιδιών. Με στόχο το πιλοτικό πρόγραμμα να είναι γεωγραφικά και κοινωνικά αντιπροσωπευτικό, επιλέχθηκαν 200 Βρεφονηπιακοί σταθμοί που θα συμμετάσχουν.
Στόχος είναι να υλοποιηθεί πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σε κάποιους βρεφονηπιακούς σταθμούς ήδη από τη σχολική χρονιά 2021-22.
Επίσης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού στις 2 Απριλίου η υφυπουργός καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μία δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Μαζί με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής διοργανώνεται για ένα μήνα τη δράση raceforautism.gr.
Όποιος θέλει να συμμετάσχει μπορεί να μπει στην ψηφιακή πλατφόρμα, να δηλώσει συμμετοχή και να περπατήσει, να τρέξει, να κάνει ποδήλατο, να κολυμπήσει, να αθληθεί με όποιο τρόπο το επιθυμεί και να καταγράψει τα στοιχεία της δικής του δράσης βάζοντας το #raceforautismgr κι εάν θέλει μία φωτογραφία.
«Με αυτό τον τρόπο θα γίνουν μέλη μιας μεγάλης αλυσίδα ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης γι’ αυτή την τόσο συχνή αλλά και τόσο άγνωστη αναπηρία» σημείωσε η υφυπουργός.
Σε ότι αφορά τους παιδικούς σταθμούς και τις προσφερόμενες θέσεις η υφυπουργός τόνισε ότι "φέτος καταφέραμε για πρώτη φορά και αυξήσαμε τα εισοδηματικά κριτήρια κατά 33% και εισαγάγαμε για πρώτη φορά παιδιά που οι μητέρες τους εργάζονται στο Δημόσιο.
Το πρόγραμμά μας προσέφερε σχεδόν 92.000 θέσεις, φέρνοντας τον στόχο μας για «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών» πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξή του". dikaiologitika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα