Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Κεραμέως: Στόχος να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια την επόμενη εβδομάδα


Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης η Νίκη Κεραμέως.
Μιλώντας στο Mega, η υπουργός Παιδείας δήλωσε:
«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνασίων και λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι».
Όπως εξήγησε, το τεστ αυτό θα το παίρνουν οι γονείς δωρεάν από τα φαρμακεία.
«Δικαιούται κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, τέσσερα τεστ τον μήνα. Κάθε Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το self-test, με στόχο να θωρακίσουμε όσο μπορούμε τα σχολεία μας. Όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως μάσκες, διαλείμματα, αποστάσεις κλπ», συνέχισε η ίδια.
Απαντώντας σε ερώτημα για τα δημοτικά, η υπουργός Παιδείας είπε:
«Είναι μια δυναμική διαδικασία και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Συζητάμε κάθε βήμα με τους ειδικούς, θα περιμένουμε τις εισηγήσεις τους και αυτή την εβδομάδα. Στόχος είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στη διά ζώσης εκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση είναι λύση ανάγκης».
«Έχουμε τρεις εβδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Το Πάσχα δε θα γίνουν μαθήματα. Θα δούμε τι θα γίνει με τα δημοτικά ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών» δήλωσε επίσης.
«Κανονικά οι πανελλαδικές»
Ερωτηθείσα για τις πανελλαδικές, η κ. Κεραμέως επανέλαβε πως θα γίνουν κανονικά ενώ εξήγησε πως υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς εντός του Ιουνίου.
«Οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν κανονικά εντός του Ιουνίου. Έχουμε ήδη προβεί σε μείωση της ύλης κατά 25-30%. Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά με αυστηρά μέτρα, όπως μας υποδείξει η επιτροπή. Περαιτέρω μείωση της ύλης δεν εξετάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις κατατακτήριες αλλά και το άνοιγμα των φροντιστηρίων, η υπουργός Παιδείας εξήγησε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εισήγηση από πλευράς των ειδικών.
560.000 νέοι ωφελούμενοι από το voucher
Σχολιάζοντας το θέμα των voucher για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού από τους μαθητές, η κ. Κεραμέως είπε πως η πλατφόρμα έχει ανοίξει και οι προμηθευτές καταθέτουν τις προτάσεις τους.
«Είναι ένα πρόγραμμα 112 εκατ. ευρώ, ένα από τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επωφελούμενοι είναι 560.000 νέοι από 4 έως 24 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας, από νηπιαγωγεία μέχρι και πανεπιστήμια. Έρχεται αυτό το μαζικό πρόγραμμα προκειμένου ένα voucher ύψους 200 ευρώ σε κάθε επωφελούμενο για να μπορέσει να προβεί σε αγορά επιπλέον τεχνολογικού εξοπλισμού» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε:
«Την άλλη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους, και θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Μιλάμε για 560.000 ωφελούμενους. Μιλάμε για ένα τεράστιο νούμερο. Έγιναν μαζικές παραγγελίες συσκευών ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνουν προαγωγικές εξετάσεις
«Για τις προαγωγικές εξετάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι αποφάσεις. Θα εξετάσουμε τα δεδομένα και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνουν και φέτος, όπως και πέρυσι. Θα κάνουμε οτιδήποτε προς όφελος των παιδιών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας», είπε η κ. Κεραμέως, ενώ ανέφερε ότι και για τα ΙΕΚ αναμένεται η σχετική εισήγηση των ειδικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα