Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Αυτές είναι οι 11 πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο


Με τον υδράργυρο να «αγγίζει» σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, η λίστα με τις πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο περιλαμβάνει από αφιλόξενες ερήμους μέχρι… πολυσύχναστες πόλεις.
Η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, είναι ευρέως γνωστή ως το πιο «καυτό» μέρος στον κόσμο, όμως μερικές άλλες τοποθεσίες σε αυτήν τη λίστα – όπως η Αθήνα, για παράδειγμα – προκαλούν έκπληξη.
Ενώ μερικές από αυτές τις περιοχές είναι γνωστές για τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες όλο τον χρόνο, άλλα μπορεί να έχουν φυσιολογικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των πιο δροσερών μηνών.
Ακολουθούν οι 11 πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο.
Κοιλάδα του Θανάτου, Καλιφόρνια

Σύμφωνα με το αρχείο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), οι θερμοκρασίες στην κοιλάδα του θανάτου έφτασαν σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ το 1913, αγγίζοντας του 56,7 βαθμούς Κελσίου – την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλο τον κόσμο.
Αν και ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν την αξιοπιστία των ιστορικών μετρήσεων της θερμοκρασίας, η θερμοκρασία στην κοιλάδα του θανάτου έφτασε τους 54.4 βαθμούς Κελσίου το περασμένο καλοκαίρι, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα από τα θερμότερα μέρη στη Γη.

Ουντναντάτα, Αυστραλία

Η Ουντναντάτα της Αυστραλίας είναι το μέρος στο οποίο σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Νότιο Ημισφαίριο. Σύμφωνα με το Αρχείο Ακραίων Καιρικών φαινομένων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» στους 50.5 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο του 1960.

Κεμπιλί, Τυνησία

Το Κεμπιλί στην Τυνησία κατέχει το ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στο Ανατολικό Ημισφαίριο από τον Ιούλιο του 1931, όταν ο υδράργυρος «άγγιξε» τους 55 βαθμούς Κελσίου.

Μιτριμπάχ, Κουβέιτ

O μετεωρολογικός σταθμός Μιτριμπάχ στο Κουβέιτ κετέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην «περιοχή 2» του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού – η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας – τον Ιούλιο του 2016, όταν έφτασε περίπου στους 53,8 βαθμούς Κελσίου.

Τουρμπάτ, Πακιστάν

Τον Μάιο του 2017 η Τουρμπάτ βίωσε έναν αφόρητο καύσωνα που έφτασε στους 53 βαθμούς Κελσίου – μια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ποτέ στην Ασία.

Ριβαντάβια, Αργεντινή

Στη Ριβαντάβια θεωρείται ότι καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε ποτέ στη Νότια Αμερική, με 48.8 βαθμούς Κελσίου τον Δεκέμβριο του 1905, σύμφωνα με τον WMO.

Τιράτ Τσβι, Ισραήλ

Με την υψηλότερη θερμοκρασία των 53.8 βαθμών Κελσίου να καταγράφεται τον Ιούνιο το 1942, η Τιράτ Τσβι στο Ισραήλ κατέχει το ρεκόρ ανάμεσα στα μέρη της «περιοχής 6» του WMO (Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Γροιλανδίας).

Αθήνα

Στις 10 Ιουλίου το 1977 καταγράφηκε στην Αθήνα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» ακόμη και στους 48 βαθμούς Κελσίου.
Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία έφτασε στους 48 βαθμούς Κελσίου σε Ελευσίνα και Τατόι, 44 στη Νέα Φιλαδέλφεια, 42 στο κέντρο της Αθήνας και 44 στη Λάρισα. «Μακάρι η Ακρόπολη να είχε κλιματισμό!», αναφέρει το αφιέρωμα του Travel + Leisure.

Ερημος Λουτ, Ιράν

Η δορυφορική απεικόνιση της NASA αποκάλυψε περισσότερα από τα θερμότερα μέρη στον κόσμο, καταγράφοντας τις θερμοκρασίες του εδάφους (τη θερμότητα της επιφάνειας της Γης και όχι τη θερμοκρασία του αέρα που χρησιμοποιεί ο WMO) σε δυσπρόσιτες, απομακρυσμένες περιοχές.
Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Ερημος Λουτ στο Ιράν, στην οποία η θερμοκρασία του εδάφους έφτασε στους 70 βαθμούς Κελσίου το 2005.

Φλεγόμενα Ορη, Κίνα

Τα «Φλεγόμενα Ορη», τα οποία βρίσκονται στην οροσειρά Τιαν Σαν στη Σιντσιάνγκ της Κίνας, πιθανότατα πήραν το όνομα τους από τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς κόκκινου ψαμμίτη. Υπάρχει όμως ακόμη ένας σημαντικός λόγος: η θερμοκρασία στα βουνά είναι εξαιρετικά υψηλή.
Η θερμοκρασία του εδάφους ξεπέρασε τους 65.5 βαθμούς Κελσίου το 2008, σύμφωνα με τη NASA.

Νταλόλ, Αιθιοπία

Ενώ πολλές από τις προηγούμενες τοποθεσίες βρίσκονται στη λίστα – μεταξύ άλλων – και για τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν εκεί, το Νταλόλ της Αιθιοπίας είναι γνωστό για το γεγονός ότι έχει πολύ ζέστη όλο το χρόνο.
Το υδροθερμικό πεδίο του Νταλόν, που βρίσκεται εντός της ερήμου Ντανακίλ, δημιουργεί ένα εξωπραγματικό τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα