Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Μετά την εστίαση, ζεστό χρήμα σε παιδότοπους και γυμναστήρια


Το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει µέσω του ΕΣΠΑ προγράμματα στήριξης των πληττόµενων κλάδων, εντάσσοντας μετά την εστίαση τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους.
Στο νέο βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου, ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ο τελευταίος μήνας εκτεταμένων μέτρων στήριξης και για αυτό το λόγο, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται ήδη στο πως θα στηριχθούν την επόμενη μέρα εκείνοι οι κλάδοι που έχουν παραμείνει κλειστοί εδώ και μήνες καταγράφοντας ζημίες.
Τον Μάιο, το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας εκτιμάται πως θα είναι ανοιχτό, αν και ορισμένοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα τα γυμναστήρια, η εστίαση αλλά και οι παιδότοποι θα χρειάζονται ακόμα στήριξη.
Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για εστίαση και τουρισμό που μαζί με τα έξτρα 2,5 δισ. ευρώ από το SURE, με σχεδόν μηδενικό κόστος και μακροπρόθεσμο ορίζοντα αποπληρωμής, δίνουν βαθιά ανάσα, ώστε κατά το άνοιγμα, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να έχουν ρευστότητα αντιμετώπισης των πρώτων αναγκών
ΕΣΠΑ για εστίαση
Πριν λίγες μέρες στη Βουλή, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για την εστίαση προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος, ο οποίος υπέστη μεγάλες απώλειες από την πανδημία του κορονοϊού.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ειδικά εστιασμένο στην εστίαση με σκοπό να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου και να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους όταν η πανδημία το επιτρέψει, διότι η εστίαση έχει δεχθεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα, μένοντας πρακτικά κλειστή από την 1η Νοεμβρίου μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες στο πολυνομοσχέδιο και συγκεκριμένα όπως αναφέρει το άρθρο 102, παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021 το αφορολόγητο για την ενίσχυση προμήθειας θερμαντικών σωμάτων από τις επιχειρήσεις εστίασης.
ΕΣΠΑ για παιδότοπους και γυμναστήρια
Εκτός όμως από την εστίαση, που αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με χιλιάδες εργαζόμενους και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί και τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι που παραμένουν επίσης κλειστοί καθότι, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους αποτελούν χώρους εξάπλωσης του κορονοϊού.
Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, είναι να βρεθεί η βέλτιστη λύση για να ενταχθούν και αυτοί οι κλάδοι σε αντίστοιχο πρόγραμμα ΕΣΠΑ προκειμένου να στηριχθεί η επαναλειτουργία τους και να επιβιώσουν αυτοί οι νευραλγικοί κλάδοι μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όταν η πανδημία το επιτρέψει
Πόροι ΕΣΠΑ
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το ύψος της στήριξης της εστίασης και του τουρισμού με πόρους του ΕΣΠΑ θα κυμαίνεται στα 700 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή τα χρήματα στο ΕΣΠΑ έχουν απορροφηθεί σχεδόν όλα, για αυτό και οι πόροι αναζητούνται από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.
Όμως το νέο ΕΠΑνΕΚ δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για να λάβει έγκριση, ώστε το όποιο πρόγραμμα ενίσχυσης να ενταχθεί στο Προσωρινό Πλαίσιο που ισχύει για τις κρατικές ενισχύσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα