Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Αχρηστα μετά την έκρηξη τα χαρτονομίσματα από το ATM της Πειραιώς στη Στούπα


Άπραγοι έφυγαν, τουλάχιστον από το ένα ΑΤΜ στη Στούπα, οι άγνωστοι που ανατίναξαν τα ξημερώματα δύο μηχανήματα στη Στούπα.
Μετά την έκρηξη στο ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, που βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο σούπερ μάρκετ επί του εθνικού δρόμου, ενεργοποιήθηκε το νέο ειδικό σύστημα και τα χαρτονομίσματα αυτομάτως χρωματίστηκαν και ουσιαστικά αχρηστεύτηκαν.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας οι δράστες φέρονται να έχουν αποσπάσει ποσό της τάξεως των 69.000 ευρώ, τα οποία όπως σημειώσαμε έχουν "χρωματιστεί" στο σύνολό τους. Οι δράστες δεν αφαίρεσαν από αυτό το ATM ολόκληρη κασετίνα, αλλά ότι πρόλαβαν να μαζέψουν αμέσως μετά την έκρηξη και πριν την διαφυγή τους, όπως φαίνεται και στο βίντεο, που τους έχει καταγράψει.
Φαίνεται πάντως πως τα «έξυπνα» ΑΤΜ κατάφεραν να κερδίσουν τις συμμορίες που ανατινάζουν ΑΤΜ, με «θύματα» αυτή τη φορά τους ληστές που επιτέθηκαν τα ξημερώματα το ΑΤΜ στη Στούπα, καθώς η λεία τους ήταν βαμμένα με πράσινο χρώμα 50ευρα και 20ευρα.
Ειδικότερα, η εγκατάσταση του Intelligence Banknote Neutralisation System (IBNS) σε όλα τα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς έχει την ικανότητα να χρωματίζει με ανεξίτηλη μπογιά τα χαρτονομίσματα, όταν το ΑΤΜ παραβιάζεται με οποιοδήποτε τρόπο. Το μελάνι (πράσινο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο) που βάφει τα χαρτονομίσματα είναι έντονο και δεν καθαρίζεται, καλύπτοντας την επιφάνειά τους, καθιστώντας άσκοπη την «προσπάθεια» των ληστών.
Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα προστατεύει τις τράπεζες αλλά και τους πολίτες που μπορεί να εμπλακούν άθελά τους σε διακίνηση χρημάτων που είναι προϊόν ληστείας.
Το συγκεκριμένο ΑΤΜ από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς από την ισχυρή έκρηξη, όπως φαίνεται και στην ακόλουθη φωτογραφία:


Παράλληλα σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις από το έτερο ΑΤΜ στην Παραλία της Στούπας αφαιρέθηκαν 13.000 ευρώ, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό εάν και σε αυτό ενεργοποιήθηκε σύστημα χρωματισμού. Πάντως σύμφωνα με μαρτυρίες οι δράστες εθεάθησαν να τρέχουν φορώντας κράνη και κρατώντας στο χέρι ένα κουτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα