Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Πάρκο αγώνα και ελευθερίας στη Βλαχέρνα Φιλιατρών


Από το βράδυ της Δευτέρας το Πάρκο της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά έγινε πάρκο αγώνα για την ελευθερία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
Τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης, από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας το 1814 μέχρι την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την οριστικοποίηση των συνόρων του ελληνικού κράτους τον Αύγουστο του 1832 σε εικόνες και κείμενα, φιλοξενούνται σε μία υπαίθρια έκθεση στο ανατολικό μέρος του πάρκου, δίπλα στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο της Παναγίας της Βλαχέρνας, που είχε καταστραφεί κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.
Η έκθεση θα λειτουργήσει έως το τέλος του έτους. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά, από τις 7 έως τις 10 μ.μ.
Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν επίσης τα ιστορικά γεγονότα και τη συμβολή της Τριφυλίας στην Επανάσταση σε έντυπο που θα διανέμεται στην είσοδο. Η δράση συνδιοργανώνεται από το Δήμο Τριφυλίας, την Επιτροπή «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 - 2021» και το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε το βράδυ της Δευτέρας και περιελάμβανε ξενάγηση του κοινού στην έκθεση, χαιρετισμούς από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη και την πρόεδρο του Συλλόγου Φιλοπροόδων Βιβή Παντελάκη, ενώ ολοκληρώθηκε με μουσική συναυλία με τραγούδια μεγάλων δημιουργών (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοΐζου, Ξαρχάκου), ποιητών και στιχουργών (Οδ. Ελύτη, Νίκου Γκάτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου κ.ά.) από το συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής «ΕΜΜΕΛΟΝ».
Στο πλαίσιο λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί δράση με τίτλο «Το 1821 για παιδιά» στις 3 και 4 Αυγούστου στις 6.30 μ.μ. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου και περιλαμβάνει ξενάγησή τους στην υπαίθρια έκθεση και στη συνέχεια καλλιτεχνικό εργαστήρι με θέμα «Επανάσταση του 1821».
Η είσοδος του κοινού είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα