Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Σκοπεύετε να κάνετε παιδί; Τέσσερις δείκτες που μαρτυρούν αν θα υπάρξουν επιπλοκές


Τέσσερις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου εξέτασαν οι επιστήμονες για να ανακαλύψουν τον τρόπο που ενδεχομένως επηρεάζουν την έκβαση της κύησης. Διαβάστε τι έδειξαν τα ευρήματα
Η καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να προβλέψει την έκβαση μιας εγκυμοσύνης, καταλήγουν οι επιστήμονες από το μη κερδοσκοπικό σύστημα υπηρεσιών υγείας Northwestern Medicine που διερεύνησαν την επίπτωση τεσσάρων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου πριν την σύλληψη και συγκεκριμένα του καπνίσματος, του μη υγιούς σωματικού βάρους, της υπέρτασης και του διαβήτη.
Τα ευρήματα της ανάλυσης στοιχείων από 18.646.512 κυήσεις για το 2014 – 2018 με διάμεση ηλικία μητρότητας τα 28,6 έτη δημοσιεύονται στο European Journal of Preventive Cardiology της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 60% των γυναικών είχαν έναν ή παραπάνω παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου από τους προαναφερθέντες, με το 52,5%, το 7,3%, το 0,3% και το 0,02% να σχετίζονται αντίστοιχα με έναν, δύο, τρεις ή και τους τέσσερις. Οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν στην ηλικία της μητέρας κατά τον τοκετό, τη φυλή / εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, τη λήψη προγεννητικής φροντίδας, την ισοτιμία και τον αριθμό των γεννήσεων.
Κάθε παράγοντας έδειξε να δυσχεραίνει την έκβαση της εγκυμοσύνης, εξέλιξη που γινόταν χειρότερη για κάθε παράγοντα που προστίθετο στην εξίσωση. Στα ανεπιθύμητα αποτελέσματα περιλαμβάνονταν εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για εγκύους, πρόωρος τοκετός, λιποβαρή νεογνά και ενδομήτριος θάνατος.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: μόνο για την εισαγωγή σε ΜΕΘ, σε σύγκριση με τις γυναίκες με καλή καρδιαγγειακή υγεία, ο κίνδυνος ήταν 1,12 φορές μεγαλύτερος για έναν παράγοντα και έπειτα 1,86 για δύο, 4,24 για τρεις και 5,79 και για τους τέσσερις.
Η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη ολοκληρωμένης εκτίμησης της καρδιαγγειακής υγείας πριν την εγκυμοσύνη παρά την παρακολούθηση επιμέρους παραγόντων κινδύνου όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, σχολιάζει η Δρ Sadiya Khan, επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern και τονίζει τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας και υπέρτασης σε γυναίκες πριν την εγκυμοσύνη. Έπειτα, το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες πια τεκνοποιούν σε μεγαλύτερη ηλικία, καθιστά πιο πιθανό να έχουν συσσωρευτεί περισσότεροι παράγοντες κινδύνου.
Σύμφωνα με τη Δρ Khan, μπορεί αρκετές εγκυμοσύνες να μην έχουν προγραμματιστεί, ωστόσο ο προληπτικός έλεγχος θα αποδεικνυόταν χρήσιμος, επιτρέποντας στις γυναίκες να βελτιώσουν την υγεία τους και, έτσι, να μην εντοπίζουν απλώς το πρόβλημα της υπέρτασης αλλά να προσπαθούν να ρίξουν την αρτηριακή πίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα