Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Σαν σήμερα μια 17χρονη πυροβολεί σε σχολείο και σκοτώνει δύο ανθρώπους από το παράθυρό της - Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους


Ήταν μια μέρα σαν σήμερα 28 Ιανουαρίου (Δευτέρα τότε) του 1979, λίγο πριν από τις 08:00 όταν ένα ένα τα παιδιά συγκεντρώνονταν μπροστά από την κλειστή πόρτα του σχολείου, περιμένοντας τους υπευθύνους να την ανοίξουν. Όλα αυτά τα καθημερινά και μονότονα συνέβαιναν στο Δημοτικό Σχολείο Γκρόβερ Κλίβελαντ στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, η 17χρονη Μπρέντα Αν Σπένσερ παρακολουθούσε από το σπίτι της, ένα ακατάστατο οίκημα γεμάτο άδεια μπουκάλια μπύρας και ένα μονό στρώμα που μοιραζόταν με τον πατέρα της. Καθώς τα παιδιά συγκεντρώθηκαν έξω από την πόρτα του σχολείου, η Σπένσερ έβγαλε ψύχραιμα την ημιαυτόματη καραμπίνα Ruger 10/22 διαμετρήματος 0,22 που είχε πάρει ως χριστουγεννιάτικο δώρο από τον πατέρα της! Στη συνέχεια, ξεπρόβαλε την κάνη από το παράθυρο, έφερε το σκόπευτρο στο μάτι της και άρχισε να πυροβολεί!
Ο διευθυντής του σχολείου, Μπάρτον Ουράγκ έπεσε νεκρός πρώτος, προσπαθώντας να βοηθήσει τα παιδιά να περάσουν μέσα στο προαύλιο. Ένας φύλακας, ο Κάικ Σούτσαρ σκοτώθηκε προσπαθώντας να προστατεύσει έναν μαθητή. Από θαύμα, κανένα από τα παιδιά δεν σκοτώθηκε, αν και οκτώ από αυτά και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν.
Παρά το γεγονός ότι, η Σπένσερ, σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε εννέα, συνέχισε να πυροβολεί προς το πλήθος των πανικόβλητων παιδιών. Όταν της τέλειωσαν οι σφαίρες, άφησε το τουφέκι της κάτω, έκλεισε το παράθυρο, κλείδωσε όλες τις πόρτες και περίμενε.
Η αστυνομία που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος αμέσως κατάλαβε ότι οι πυροβολισμοί είχαν έρθει από το σπίτι της οικογένειας Σπένσερ. Έστειλαν διαπραγματευτές να μιλήσουν με την Μπρέντα, που όμως δεν συνεργάστηκε. Προειδοποίησε μάλιστα τους αστυνομικούς, ότι ήταν οπλισμένη και ότι είχε ακόμα σφαίρες στη διάθεσή της και αν την υποχρέωναν με τη βία να βγει από το σπίτι, θα το έκανε πυροβολώντας.
Κατά τη διάρκεια της αναμονής της στο σπίτι, η Σπένσερ, έδωσε πολλές συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένης της «The San Diego Union Tribune», στον δημοσιογράφο της οποίας δήλωσε με απάθεια, όταν ρωτήθηκε γιατί το έκανε: «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες»!
Αστυνομικοί προσπαθούν να πείσουν τη Σπένσερ 
(διακρίνεται δεξιά) να παραδοθεί. 

Τελικά αποφάσισε να παραδοθεί. Έπειτα από έρευνα στο σπίτι, η αστυνομία βρήκε άδεια μπουκάλια μπύρας και ουίσκι διάσπαρτα πλάι στη Σπένσερ. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν μεθυσμένη.
Αν και ήταν μόλις 17 χρονών εκείνη την εποχή, η Μπρέντα Αν Σπένσερ, δικάστηκε ως ενήλικη για τη σοβαρότητα των εγκλημάτων της. Κατηγορήθηκε για δύο φόνους και για απόπειρες δολοφονίας με όπλο, για τα οποία αδικήματα ομολόγησε την ενοχή της και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.


Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αποκαλύφθηκε ότι η Σπένσερ είχε προσπαθήσει να πυροβολήσει στο σχολείο ένα χρόνο νωρίτερα. Είχε πυροβολήσει έξω από τα παράθυρα του σχολείου τότε, αλλά δεν είχε τραυματίσει κανέναν.
Ο δικαστής πρότεινε στην 17χρονη Μπρέντα, να περάσει κάποιο χρόνο σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για να θεραπεύσει την κατάθλιψη από την οποία έπασχε, καθώς είχε δείξει και τάσεις αυτοκτονίας. Ο πατέρας της Σπένσερ αρνήθηκε να δώσει την συγκατάθεσή του ώστε η κόρη του να εισαχθεί σε ψυχιατρείο, ισχυριζόμενος ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει ο ίδιος τις αυτοκτονικές σκέψεις και την κατάθλιψη της.
Το χριστουγενιάτικο δώρο του πατέρα!
Ο πατέρας της ήταν αυτός που αγόρασε στην Μπρέντα Αν Σπένσερ το ημιαυτόματο όπλο που πυροβόλησε προς το σχολείο.
«Ζήτησα τότε ένα ραδιόφωνο και εκείνος μου αγόρασε ένα όπλο», είπε . «Ένιωσα ότι ήθελε να αυτοκτονήσω».
Ο δικηγόρος της Μπρέντα υποστήριξε ότι η κακομεταχείριση από τον πατέρα της ήταν ο λόγος για την παράλογη πράξη της. Μέχρι σήμερα, η Σπένσερ, παραμένει στη φυλακή και έχει απορριφθεί η αποφυλάκιση της με όρους πολλές φορές. Τον Σεπτέμβριο του 2022 θα επανεξεταστεί η νέα αίτηση αποφυλάκισης.
Και τα περίεργα της μοίρας: Στις 17 Ιανουαρίου του 1989, σχεδόν δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα στο Grover Cleveland Elementary του Σαν Ντιέγκο, σημειώθηκε ανάλογο περιστατικό με πυροβολισμός σε ένα σχολείο με το όνομα Grover Cleveland Elementary, στο Stockton της Καλιφόρνια αυτή τη φορά. Πέντε μαθητές σκοτώθηκαν και τριάντα τραυματίστηκαν!


Να κλείσουμε και με κάτι ακόμα: Ο Μπομπ Γκέλντοφ , τραγουδιστής του ιρλανδικού συγκροτήματος Boomtown Rats, έμαθε για το περιστατικό με τη 17χονη Μπρέντα και εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τη δήλωση της Σπένσερ ότι το έκανε επειδή δεν της άρεσαν οι Δευτέρες. Ο Γκέλντοφ άρχισε να γράφει ένα τραγούδι που όταν το τελείωσε το ονόμασε «I Don't Like Mondays» Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1979 και ήταν Νο1 επί τέσσερις εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα παραμένει η μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα