Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Οι γιατροί καταγγέλλουν τη διοίκηση του νοσοκομείου Μεσσηνίας


Τη διοίκηση του νοσοκομείου Μεσσηνίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας «τη στιγμή αυτή που 10 συμπολίτες μας βαρέως νοσούντες βρίσκονται διασωληνωμένοι στις 2 ΜΕΘ του νοσοκομείου Καλαμάτας, […] αντί να ενισχύσει τους εντατικολόγους τους αποδυναμώνει μετακινώντας έναν εντατικολόγο από τους εναπομείναντες 4 στην κλινική Covid», σημειώνεται πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την συγκεκριμένη απόφαση της Διοίκησης».
Οι γιατροί καλούν τη Διοίκηση του νοσοκομείου Μεσσηνίας:
«- Να ανακαλέσει άμεσα την εσφαλμένη αυτή απόφαση η οποία απειλεί την ασφάλεια των βαρέως πασχόντων ασθενών του νομού»
– Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή να βρει μόνιμη και ασφαλή λύση στην τραγική υποστελέχωση και στην επισφαλή εφημέρευση της κλινικής covid.
– Είναι πλέον ξεκάθαρη η απόλυτη ανάγκη δημιουργίας και στελέχωσης πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο».
Η καταγγελία του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας έχει ως εξής:
«Την στιγμή που σε όλη την χώρα υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους νοσηλείας περιμένοντας εναγωνίως μια θέση σε ΜΕΘ.
Την στιγμή που δεν λειτουργούν εκατοντάδες ΜΕΘ λόγω έλλειψης εντατικολόγων.
Την στιγμή που οι 5 εντατικολόγοι του νοσοκομείου Καλαμάτας αναγκάζονται να υποστηρίξουν από την αρχή της πανδημίας και 2ο τμήμα ΜΕΘ (ΜΕΘ-covid) και να αυξήσουν την δύναμη των βαρέως πασχόντων ασθενών τους σε 10 από τους 6 και:
  1. Για να υποστηριχθεί η λειτουργία της ΜΕΘ COVID αναγκάζονται να εφημερεύουν σε αυτή αλλότριες της εντατικολογίας ειδικότητες ιατρών όπως χειρουργοί.
  2. Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη εντατικολόγου από την αρχή της πανδημίας.
  3. Η μία εντατικολόγος από τους 5 είναι σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού.
  4. Ένας εντατικολόγος που έχει έρθει από διμήνου με μετακίνηση δεν παίρνει απάντηση για την αίτηση της μόνιμης μετάθεσής του και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γυρίσει πίσω από το νοσοκομείο που ήρθε.
Την στιγμή αυτή που 10 συμπολίτες μας βαρέως νοσούντες βρίσκονται διασωληνωμένοι στις 2 ΜΕΘ του νοσοκομείου Καλαμάτας, η διοίκηση του νοσοκομείου Μεσσηνίας αντί να ενισχύσει τους εντατικολόγους τους αποδυναμώνει μετακινώντας 1 εντατικολόγο από τους εναπομείναντες 4 στην κλινική COVID. Υποβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών υγείας των 2 ΜΕΘ καθώς μετακινεί μια σπάνια ειδικότητα απόλυτα απαραίτητη για την λειτουργία των ΜΕΘ του νομού, σε μια κλινική που όφειλε μέσα στα 2 χρόνια της πανδημίας να έχει στελεχωθεί με άλλες απαραίτητες ειδικότητες όπως πνευμονολόγους, παθολόγους και λοιμωξιολόγους. Εναποθέτει την ευθύνη της λειτουργίας των 2 ΜΕΘ και της υποστήριξης 10 ασθενών σε 3 μόνιμους εντατικολόγους. Το γεγονός αυτό έχει άμεσες συνέπειες στην ασφαλή λειτουργία των 2 ΜΕΘ καθώς παραβιάζονται διεθνείς κανόνες ασφαλείας της λειτουργίας των ΜΕΘ. Επιβαρύνεται η εργασία των εναπομεινάντων εντατικολόγων οι οποίοι ωθούνται σε εξουθένωση και υπερεφημέρευση με άμεσες συνέπειες τόσο στην υγεία των ιατρών όσο και στην υγεία αλλά και στην ζωή των βαρέως πασχόντων ασθενών.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την συγκεκριμένη απόφαση της Διοίκησης.
Η υποστελέχωση της κλινικής covid καλά κρατεί ήδη από την αρχή της λειτουργίας της. Έπειτα και από την τραγική απώλεια του Διευθυντή της πριν από 4 μήνες και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη από την Διοίκηση για την ασφαλή και μόνιμη στελέχωση της κλινικής covid παρόλες τις συνεχείς καταγγελίες μας. Αντίθετα μετακινήθηκε μία παθολόγος από την ήδη υποστελεχωμένη Β΄ παθολογική στην κλινική covid, μειώνοντας επικίνδυνα τον αριθμό των ιατρών της Β΄ παθολογικής κλινικής σε 2. Η υποστελέχωση των ΤΕΠ και του ακτινολογικού τμήματος έχουν ως αποτέλεσμα την δύσκολη και χρονοβόρα διακίνηση των ασθενών με covid.
Επίμονα καλούσαμε από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα την Διοίκηση:
Να προκηρύξει με κατεπείγουσες διαδικασίες μόνιμες θέσεις πνευμονολόγων και λοιμωξιολόγων για να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια η νεοσύστατη κλινική covid. Αντί αυτού δεν έχει ούτε καν φροντίσει να καλυφθούν οι 2 θέσεις των πνευμονολόγων που από καιρό έχουν κενωθεί προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με την μετακίνηση ιατρών από άλλα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα και το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβαρύνει την λειτουργία και άλλων τμημάτων.
Καλούμε την Διοίκηση του νοσοκομείου Μεσσηνίας:
  • Να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανακαλέσει άμεσα την εσφαλμένη αυτή απόφαση η οποία απειλεί την ασφάλεια των βαρέως πασχόντων ασθενών του νομού.
  • Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή να βρει μόνιμη και ασφαλή λύση στην τραγική υποστελέχωση και στην επισφαλή εφημέρευση της κλινικής covid. Είναι πλέον ξεκάθαρη η απόλυτη ανάγκη δημιουργίας και στελέχωσης πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο μας και για αυτό πρέπει με κατεπείγουσες διαδικασίες να γίνει η πρόσληψη τουλάχιστον 3 μόνιμων πνευμονολόγων.
Καλαμάτα 31/1/2022
Η Πρόεδρος
Μάλλιου Χρυσάνθη
Ο Γραμματέας
Μάκαρης Εμμανουήλ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα