Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Πρόταση μομφής από τον Τσίπρα με το βλέμμα στον Ανδρουλάκη, τα γκάλοπ και τα εσωκομματικά "μαχαιρώματα"


Εφ’ όλης της ύλης η σύγκρουση στη Βουλή που ξεκινά το απόγευμα. Η στάση του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε αντιδράσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης δεν αιφνιδίασε πραγματικά το Μαξίμου. Αλλωστε δεν είναι μια διαδικασία που "συγκινεί" πλέον το τηλεοπτικό κοινό, όπως γινόταν τα παλαιότερα χρόνια και δεν αναμένεται να προσφέρει παρά μόνο μερικές ατάκες στα δελτία ειδήσεων.
Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή που ξεκινάει το απόγευμα, προκειμένου να αναδειχθούν ορισμένες από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς και για αυτό τον λόγο αναμένεται να πάρουν τον λόγο όλοι οι υπουργοί.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση λόγω
της μείωσης της δημοσκοπικής διαφοράς που υπάρχει με το ΚΙΝΑΛ, αλλά και των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων ενόψει συνεδρίου, λόγω της αλλαγής του τρόπου εκλογής του αρχηγού του κόμματος που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας. "Η πρόταση του κ. Τσίπρα ήταν απολύτως αναμενόμενη. Είναι μια κίνηση ευθέως συνδεδεμένη με την εντεινόμενη πολιτική του απαξίωση εξαιτίας του είδους και του ύφους της αντιπολίτευσης που έχει ο ίδιος επιλέξει", είπε στο STAR o κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κινήσεις Τσίπρα με παρονομαστή τον Ανδρουλάκη
Στο Μαξίμου υπενθυμίζουν πως η πρώτη φορά που ο Αλέξη Τσίπρας ζήτησε ευθέως εκλογές ήταν μόλις λίγες ημέρες μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ενώ η πρόταση μομφής ήρθε μόλις άρχισε να κλείνει η δημοσκοπική ψαλίδα, μεταξύ του δεύτερου και τρίτου κόμματος.
Παράλληλα , εκτιμούν πως με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κοινοβουλευτική απουσία του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να εμφανιστεί ως μοναδικός ισχυρός πόλος της αντιπολίτευσης.
Ασκήσεις ισορροπίας στο ΚΙΝΑΛ
Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την κυβέρνηση είχε ως στόχο και το ΚΙΝΑΛ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θέλει με αυτό τον τρόπο να προκαλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση για την ιδεολογική πυξίδα που θα ακολουθήσει το κόμμα της αντιπολίτευσης. "Ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης είναι ή με την δεξιά ή με την δημοκρατική παράταξη", είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας.
Ωστόσο, η άποψη που εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας αλλά δεν συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές πυροδότησε την αντίδραση τόσο της Κουμουνδούρου όσο και της ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα τόνισε πως δεν μπορούν να συμβιβαστούν τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
"Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη" αναφέρει χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος αναρωτήθηκε πώς "δεν θέλει εκλογές, αφού καταψηφίζει την αποτυχημένη κυβέρνηση της δεξιάς".
Στην Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να κρατήσουν ισορροπίες ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας αποστάσεις από την στρατηγική που ακολουθούν τα κόμματα του δικομματισμού. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς στα δύο κόμματα και κυρίως προς την Κουμουνδούρου έχουν μετακινηθεί ψηφοφόροι αλλά και στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία θέλει να επαναφέρει στο κόμμα ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως με την πρόταση μομφής "πετάει σωσίβιο" στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως δεν στηρίζει την κυβέρνηση και διαφώνησε με τις πρόωρες κάλπες που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν η χώρα θρηνεί σχεδόν καθημερινά 100 νεκρούς από την πανδημία. "Από τη μία να ζητάς εκλογές και από την άλλη να προκαλείς μία διαδικασία, που την Κυριακή το βράδυ, το πιθανότερο σενάριο είναι ο κ. Μητσοτάκης να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης" δεν έχει νόημα, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Οι τρείς άξονες Τσίπρα
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ήταν το κατάλληλο χρονικό σημείο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το κοινοβουλευτικό "όπλο" που έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς – όπως υποστηρίζουν – η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Ωστόσο, τα όσα έγιναν στην Αττική από την επέλαση της "Ελπίδας" δεν θα είναι το μοναδικό θέμα για το οποίο θα ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει τόσο το ζήτημα της πανδημίας όσο και της ακρίβειας, ενώ θα επαναλάβει το αίτημα του για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
"Είναι καθήκον μου να θέσω στον ελληνικό λαό και το κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το συντομότερο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στη Βουλή και στους κοινωνικούς αγώνες γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα", είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα.

1 σχόλιο:

  1. με το βλέμμα στον Ανδρουλάκη...
    Και να θέλει να του ρίξει καμιά ματιά, που να τον βρει; Άφαντος ο Ανδρουλάκης!!!!!
    Άσε που θέλει να γυρίσουν πίσω και -στελέχη- που έφυγαν!!!! Όμως η ζωή έχει διδάξει πως δεν αρκούν μόνο οι ψήφοι που "κουβαλάει" το κάθε στέλεχος- εάν υπάρχουν - αλλά σημαντικότατο ρόλο παίζει και το ηθικό αποτύπωμα του "στελέχους"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα