Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Με κωδικούς Taxisnet το βιβλιάριο και η δήλωση απώλειας κατοικίδιου, μέσω gov.gr οι υιοθεσίες


Σύμφωνα με τον ΦΕΚ ιστοσελίδα adoptastray.gov.gr λειτουργεί η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας του ΕΜΖΣ μέσω gov.gr παράλληλα ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει την απώλεια ή την εύρεση του κατοικιδίου μέσω taxisnet.

Η απόφαση που πήρε ΦΕΚ σήμερα απλοποιεί και ψηφιοποιεί τις διαδικασίες που αφορούν τα ζώα συντροφίας όπως τη δήλωση απώλειας ή εύρεσης ακόμα και την υιοθεσία ενός κατοικιδίου.
Όπως προβλέπεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΔΔ) τηρείται η βάση δεδομένων η οποία ονομάζεται «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς» (ΕΜΖΣ) και είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Αρμόδια οργανική μονάδα για την τήρηση και λειτουργία του ΕΜΖΣ είναι η Διεύθυνση Υποστήριξης Λειτουργίας Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης της ΓΓΠΣΔΔ. ενώ το ΕΜΖΣ λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση pet.gov.gr.
Ενδεικτικά κάποιες από τις ρυθμίσεις
Ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος ζώου συντροφιάς μαζί με κτηνιάτρους, αρμόδιους υπαλλήλους αλλά και φιλοζωϊκά σωματεία έχει δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΜΖΣ κατόπιν αυθεντικοποίησης με χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της ΓΓΠΣΔΔ (taxisnet), μόνο για ανάγνωση των τηρούμενων δεδομένων που συνδέονται με αυτούς, εκτύπωση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου συντροφιάς τους, υποβολή δήλωσης απώλειας ή εύρεσης του ζώου συντροφιάς τους και επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας τους αφού προηγηθεί σχετική καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.
Παράλληλα περιγράφεται η διαδικασία καταχώρισης στο ΕΜΖΣ ενός ζώου συντροφιάς. Σε περίπτωση υιοθεσίας ζώου στο εξωτερικό, ο υπεύθυνος μεριμνά για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ με την ένδειξη ότι υιοθετήθηκε, την ημερομηνία υιοθεσίας και τη χώρα προορισμού.
Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα με χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της ΓΓΠΣΔΔ (taxisnet) του νομικού προσώπου δηλώνεται είτε το φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία του ζώου με ηλεκτρονική υποβολή της οικείας απόφασης του αρμοδίως αποφασίζοντος οργάνου είτε ο νόμιμος εκπρόσωπος με ηλεκτρονική υποβολή των προβλεπόμενων κατά περίπτωση αποδεικτικών εγγράφων νόμιμης εκπροσώπησης.
Ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος του ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) υποχρεούται να δηλώσει στο ΕΜΖΣ την απώλεια ή την εύρεση του ζώου συντροφιάς του εντός δύο (2) εργασίμων ημερών από το γεγονός. Τη σχετική δήλωση στο ΕΜΖΣ δύναται να κάνει ο ίδιος αφού αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων του της ΓΓΠΣΔΔ (taxisnet) ή ο κτηνίατρος κατόπιν ενημέρωσης από τον ιδιοκτήτη.
Στο ΕΜΖΣ λειτουργεί ειδική ενότητα, στην οποία αναρτώνται ανακοινώσεις σχετικά με την απώλεια ή την εύρεση ζώου συντροφιάς. Ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος, κατά τη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας, μπορεί να επιλέξει αν και ποιες από τις ανωτέρω πληροφορίες ή λοιπά στοιχεία επικοινωνίας του επιθυμεί να αναρτηθούν δημόσια στο ΕΜΖΣ επί σκοπώ εύρεσης του ζώου.
Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων
Μια ακόμη σημαντική ρύθμιση αφορά την ιστοσελίδα adoptastray.gov.gr όπου λειτουργεί η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας του ΕΜΖΣ η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).
Στην πλατφόρμα αυτή καταχωρούνται τα ζώα συντροφιάς προς υιοθεσία με αποτέλεσμα τόσο η υιοθεσία τους όσο και ολόκληρη η διαδικασία να είναι ευκολότερη, με απόλυτη διαφάνεια προστατεύοντας τους ανάδοχους αλλά και τα τετράποδα.
Κάθε ζώο προς υιοθεσία καταχωρίζεται από τον αρμόδιο φορέα πρέπει να έχει τα παρακάτω στοιχεία:
α) Όνομα, ημερομηνία γέννησης με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια, είδος (σκύλος ή γάτα), φύλο και φυλή, εφόσον αυτή δύναται με ακρίβεια να προσδιοριστεί,
β) Αριθμός ταυτοποίησης (μοναδικός κωδικός ηλεκτρονικής σήμανσης microchip),
γ) Στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό και/ή κινητό τηλέφωνο και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) του υπεύθυνου προς υιοθεσία,
δ) Σύντομο κείμενο το οποίο μπορεί να διευκολύνει την υιοθεσία,
ε) Φωτογραφία του ζώου,
στ) Tυχόν έξοδα σίτισης και ιατρικής φροντίδας που έχουν αποδεδειγμένα πραγματοποιήσει οι υπεύθυνοι προς υιοθεσία και τα οποία οφείλει να καταβάλει αυτός που θα υιοθετήσει το ζώο,
ζ) τυχόν υπερσύνδεσμος βίντεο που αφορά το συγκεκριμένο ζώο και
η) Τυχόν υπερσύνδεσμοι σε άλλες ιστοσελίδες υιοθεσίας για το ίδιο ζώο (π.χ. στην ιστοσελίδα φιλοζωικού σωματείου ή φιλοζωικής οργάνωσης).
10. Για την ολοκλήρωση της κάθε ανάρτησης, το πρόσωπο που τη συμπληρώνει ενημερώνεται για τους όρους χρήσης της Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας και την πολιτική ασφαλείας αυτής, όπως είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα (adoptastray.gov.gr/oroi_xrisis και adoptastray.gov.gr/politiki_asfaleias), καθώς και τη δήλωση συναίνεσης χρήσης και επεξεργασίας και δημοσιοποίησης των δεδομένων που αφορούν στην ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα