Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Τι ισχύει με την ανανέωση βιβλιαρίου ασφάλισης και πώς να δείτε ότι είστε ασφαλισμένοι


Στο τέλος Φεβρουαρίου λίγη η ελεύθερη πρόσβαση ανασφάλιστων σε υπηρεσίες Υγείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση τον περασμένο Φλεβάρη είχε δοθεί παράταση η οποία διασφάλιζε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, φαρμακευτική κάλυψη) για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους, ανεξαρτήτως του κατά πόσο οι εν λόγω εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλιστικής ικανότητας, που προβλέπει η νομοθεσία.

Συνεπώς, όπως από 1 Μαρτίου, οι προϋποθέσεις για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα, όπως ορίζει ο ΕΦΚΑ θα είναι:
Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από 01.01.20 και εφεξής απαιτείται για τους μισθωτούς η πραγματοποίηση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.
β. Προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε αμειβομένους με εργόσημο
Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε αμειβόμενους με εργόσημο τ. ΙΚΑ (περιστασιακά απασχολούμενους, το κατ΄οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό, προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών κτλ) απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης από εργόσημο κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.
Πώς μπορείτε να δείτε αν είστε ασφαλισμένοι
Κάθε ασφαλισμένος μπορεί να παρακολουθεί την ασφαλιστική του ικανότητα μέσω της εφαρμογής ΑΤΛΑΣ.
Μπαίνοντας στην εφαρμογή, στο πεδίο που αναφέρει «Πρόσβαση στην Ασφαλιστική Ικανότητα - Taxisnet», ο ασφαλισμένος, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet μπορεί να δει εάν πληροί τα κριτήρια για να έχει ασφαλιστική ικανότητα.
Σε περίπτωση ανασφάλιστων βγαίνει το παρακάτω μήνυμα.


Νέα παράταση στη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων ανασφάλιστων σε δημόσια νοσοκομεία
Από την 1η Μαρτίου η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους μόνο από ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας
Η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου του 2022, για την αποφυγή περαιτέρω πίεσης στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες, λόγω της πανδημίας COVID-19.
Τονίζεται ότι με την παραπάνω ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αλλάζει την ημερομηνία συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους στα δημόσια νοσοκομεία για τρίτη φορά.
Όπως είχε ανακοινωθεί η συνταγογράφηση θα γίνεται μόνο από γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την 1η Ιανουαρίου 2022 με βάση τη διάταξη του νόμου 4368/16, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα χορήγησης συνταγής είχαν και πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί, ωστόσο αυτό θα καθυστερήσει.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν να τεθεί σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου του 2022, για την αποφυγή περαιτέρω πίεσης στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες, λόγω της έξαρσης της πανδημίας COVID-91.
Σήμερα όμως με νέα ανακοίνωση, έγινε γνωστό ότι παίρνει και άλλη παράταση, και θα ισχύει από 1η Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα