Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

ΕΝΦΙΑ: Ποιους αφορούν οι αλλαγές που έρχονται το 2022


Σε περίπου 15 ημέρες θα ολοκληρωθεί η άσκηση για τον νέο φόρο ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις τηλεδιασκέψεις που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης παρουσίασε το βασικό σενάριο για τον νέο ΕΝΦΙΑ και οι δυο πλευρές συμφώνησαν η ΑΑΔΕ, πάνω στο συγκεκριμένο μοντέλο, να «τρέξει» μέσα στις επόμενες ημέρες την προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου για κάθε ακίνητο και κάθε φορολογούμενο.
Με βάση τον «λογαριασμό» που θα βγάλει η ΑΑΔΕ, το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα και συγκεκριμένα θα γνωρίζει ποιοι θα δουν φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ποιοι θα δουν «φουσκωμένα» ραβασάκια.
Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης του νέου ΕΝΦΙΑ θα περάσουν από τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ανατροπές, το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, έχουν επέλθει βελτιώσεις στους συντελεστές της κλίμακας του κύριου φόρου στον οποίο έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος.
Ειδικά για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι επιβαρύνει το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι όμως καταβάλλουν το 15% του συνολικού ΕΝΦΙΑ.
Οι… άτυχοι
Στους «άτυχους» του νέου ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.
Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα δουν φέτος το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να έχει «φουσκώσει» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα