Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Χωρίς βεβαίωση ΤΑΠ - Ηλεκτρονικά η δήλωση φόρου κληρονομιάς


Πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεσμεύτηκε για την κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ

Ταχύτερες γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων με την κατάργηση της βεβαίωσης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομίας και άτυπων δωρεών που προωθούν κυβέρνηση και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Κατά την ομιλία του στο 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων της ΠΟΜΙΔΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεσμεύτηκε για την κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ κατά τη διαδικασία των συμβολαίων μεταβίβασης.
Η βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ που χορηγείται από τους κατά τόπους δήμους, απαιτεί ακόμα και έναν μήνα για να χορηγηθεί για τις συνήθεις απλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων.
Παράγοντες της αγοράς και ιδιοκτήτες ζητούσαν εδώ και καιρό την κατάργησή του πιστοποιητικού καθώς αποτελεί μία περιττή πρόσθετη γραφειοκρατική υποχρέωση των πωλητών/δωρητών ακινήτων που «μπλοκάρει» τις εμπράγματες συναλλαγές.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ανέφερε ότι τους επόμενους θα ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι κληρονομιές και οι άτυπες δωρεές ενώ εντός του έτους θα υλοποιηθεί η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ το 2021 η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων.
4 παρεμβάσεις για ευκολότερες μεταβιβάσεις
Ειδικότερα κυβέρνηση και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων προωθούν τις ακόλουθες παρεμβάσεις για τα ακίνητα :
  • Κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η βεβαίωση είχε καταργηθεί το 2014, αλλά επανήλθε το 2017 επί ποινή μάλιστα ακυρότητας του συμβολαίου. Πρόκειται για μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στις μεταβιβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας.
  • Μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε θετικός στο σχετικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ.
  • Ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής. Ήδη έχει ξεκινήσει και η προετοιμασία για διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιo.
  • Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών. Και αυτές οι δηλώσεις πλέον θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται μεταξύ άλλων:
  • Δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση επιβολής φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων ή κινητών, αξιών, χρηματικών ποσών κ.λπ., για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.
  • Εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις.
  • Δηλώσεις με αίτημα αναβολής φορολογίας.
  • Δηλώσεις που υποβάλλονται για τη σύνταξη συμβολαίου δωρεάς αιτία θανάτου καθώς και για τη διόρθωση ή επανάληψη συμβολαίου.
  • Δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος.
  • Δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις.
  • Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς τους δικαιούχους της Β' και Γ' κατηγορίας.
  • Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς δικαιούχους της Α' κατηγορίας, όταν ο φόρος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%.
  • Δηλώσεις δωρεάς ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου με αυτοσύμβαση.
  • Δηλώσεις που υποβάλλονται μονομερώς από το δωρεοδόχο.
  • Δηλώσεις δωρεάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται στον ψιλό κύριο που έχει ήδη υπαχθεί σε φόρο για την ψιλή κυριότητα και αποκτά και την επικαρπία, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα