Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Από σήμερα η διάθεση των αντιικών χαπιών – Τι πρέπει να γνωρίζετε


Αρχίζει από σήμερα η διάθεση των αντιικών χαπιών της Μerck σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που νοσούν από κορονοϊό.
Τα χάπια αυτά χορηγούνται στους ανοσοκατεσταλμένους, στους χημειοθεραπευόμενους, στους ανθρώπους που έχουν ιστορικό καρκίνου συμπαγούς οργάνου τον τελευταίο χρόνο και υποθεραπεία, αιματολογικού καρκίνου, στις ίδιες ομάδες δηλαδή στις οποίες χορηγούνται τα μονοκλωνικά για μεγάλες ηλικίες, με συνυπάρχοντα προβλήματα, όπως δήλωσε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Ωστόσο δεν δίνονται σε άτομα κάτω των 18 ετών και σε γυναίκες που κυοφορούν.
Πώς χορηγούνται τα αντιικά χάπια
Τα φάρμακα αυτά στέλνονται με κούριερ στους ασθενείς που έχουν θετικό rapid ή μοριακό τεστ και που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσησης τους από τον κορονοϊό, όπως είπε πρόσφατα η ίδια.
Όπως είπε, με το που διαγιγνώσκεται κάποιος θετικός στον κορονοϊό με rapid test ή με PCR και εφόσον έχει κάποια συμπτώματα πριν περάσουν ημέρες… στην αρχή της νόσου, ο γιατρός βλέπει τον ασθενή και “εφόσον αυτός εγκρίνει ότι είναι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου κάνει την αίτηση όπως γινόταν και με τα μονοκλωνικά που πηγαίνει στην σχετική πλατφόρμα και στην επιτροπή που κρίνει αν πράγματι πρέπει να τα πάρει ο ασθενής ή όχι”.
“Αυτή η απάντηση δίνεται μέσα σε 24 ώρες και φτάνει με sms και στον γιατρό που συνταγογραφεί και στον ασθενή που πρόκειται να πάρει τα φάρμακα. 
Από εκεί και πέρα με το που πάρει την έγκριση ο ασθενής μπαίνει στο ίντερνετ με τους κωδικούς του taxisnet ή εάν δεν μπορεί ο ίδιος κάποιος δικός του άνθρωπος και υπογράφει ότι θέλει να πάρει τα φάρμακα.
Γιατί είναι μεν φάρμακα που έχουν μεν έγκριση στην Αγγλία αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη με τον EMA, άρα πρέπει να τα δώσουμε με συγκατάθεση του ασθενούς. 
Και εφόσον στείλει αυτή τη συγκατάθεση και μπει στην πλατφόρμα, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, επιβεβαιώνεται η διεύθυνση και τα φάρμακα μέσα σε 24 ώρες είναι στο σπίτι του ασθενούς”, συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα