Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Σαν σήμερα, πεθαίνει ο βασιλιάς Ερίκος Η’: Τον είπαν Νέρωνα της Αγγλίας – Ποιο ήταν το τέλος του


Ο Ερρίκος ο Η΄ πέθανε μια μέρα σαν σήμερα το 1547. Ο διαβόητος βασιλιάς της Αγγλίας ήταν ένας εγωιστής και απάνθρωπος, σκληρός τύραννος, δολοφόνος των συζύγων του και των εχθρών του. Οι ιστορικοί εξακολουθούν να διαφωνούν για τα αίτια του θανάτου του, σε ηλικία μόλις 55 χρονών. Ήταν τρομακτικά παχύσαρκος, με περίμετρο μέσης 137 cm, ενώ υπέφερε από πυώδη αποστήματα στο δέρμα που κάλυπταν ολόκληρο το σώμα του. Ακουγόταν ότι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα ενός ατυχήματος στη διάρκεια κονταρομαχίας, μία δεκαετία πριν από τον θάνατό του και πιθανώς αυτή να ήταν η αιτία του κυκλοθυμικού χαρακτήρα του.
Ο Ερρίκος Η΄ πέθανε τον Ιανουάριο του 1547 προτού προλάβει να υπογράψει την πολλοστή καταδίκη σε θάνατο, αυτή τη φορά όχι για κάποια από τις συζύγους του, αλλά για τον δούκα του Νόρφολκ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί - όπως και τόσοι άλλοι - για εσχάτη προδοσία. Παρά την επικείμενη εξέλιξη στην πορεία της υγείας του, όλοι όσοι περιστοίχιζαν τον βασιλιά φοβούνταν να του αναγγείλουν τον επικείμενο θάνατό του, αφού μια τέτοια δήλωση μπορούσε να θεωρηθεί προδοσία.
Ήταν μία από τις συνέπειες της υποχονδρίας που πάντα βασάνιζε τον Ερρίκο, ο οποίος ζούσε με τον τρόμο της ασθένειας: Έφευγε σαν τρελός από το Λονδίνο με την υποψία και μόνο ενός ξεσπάσματος λοιμού· είχε στην υπηρεσία του έξι γιατρούς και εμπιστευόταν τα δικά του σπιτικά γιατροσόφια, όπως το αφέψημα απήγανου, φασκόμηλου και φύλλων κουφοξυλιάς για να καταπολεμήσει την «ασθένεια των ιδρώτων». Τελικά, δεν γλύτωσε από το μοιραίο (πλούσιος ή πένης, βασιλεύς ή στρατιώτης...) και στις 28 Ιανουαρίου, χτυπημένος κατά πάσα πιθανότητα από πνευμονική εμβολή άφησε τον θρόνο της Αγγλίας για να θρονιαστεί στις σελίδες της Ιστορίας. Έτσι τελείωσε ο «Αγγλος Νέρων», όπως τον θεωρούσαν πολλοί.
Έξι γάμοι και τέσσερις κηδείες...
Ο Ερίκος είναι ευρύτερα γνωστός για τους έξι γάμους του ( Αικατερίνη της Αραγονίας, Άννα Μπολέιν, Τζέιν Σέιμουρ, Άννα της Κλέβης, Αικατερίνη Χάουαρντ και Αικατερίνη Παρ) από τις οποίες οι δύο σύζυγοί του εκτελέστηκαν . Επίσης έμεινε στην Ιστορία για τις προσπάθειές του να ακυρώσει τον πρώτο του καθολικό γάμο με την Αικατερίνη της Αραγονίας. Η διαφωνία του με τον παπά σχετικά με την ακύρωση του γάμου τον οδήγησε να θέσει σε κίνηση την Αγγλική Μεταρρύθμιση.
Μετά τον θάνατό του το σώμα του βασιλιά ταριχεύτηκε και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, πριν μεταφερθεί στο Ουίνδσορ και τοποθετηθεί σε κρύπτη δίπλα στην τέως σύζυγό του Τζέιν Σέιμουρ. Έναν αιώνα αργότερα στην ίδια κρύπτη τοποθετήθηκε το αποκεφαλισμένο σώμα του Καρόλου Α'. Παρά το κακό που έκανε στους υπηκόους του και τη σκληρότητα του, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις μεγάλες αλλαγές που επέφερε η βασιλεία του για την Αγγλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα