Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Σαν σήμερα 27/10, Audacious: Το πλοίο φάντασμα που στοίχειωσε τους Γερμανούς – Μετά το τέλος του Πολέμου έμαθαν ότι είχε βυθιστεί χρόνια πριν


Το όνομά του ήταν «Audacious», που θα πει Θρασύς. Το Audacious ήταν θωρηκτό του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, που είχε κατασκευαστεί στις αρχές της 10ετίας του 1910. Το θωρηκτό είχε μια πολύ σύντομη ζωή στην επιφάνεια της θάλασσας και έναν μακρύ κι ατελείωτο βίο στον βυθό της.
Το θωρηκτό «Audacious» χτύπησε σε νάρκη, βόρεια από την ακτή της κομητείας Donegal της Ιρλανδίας και αργά αργά κατέληξε στα βάθη του νερού. Το ημερολόγιο έγραφε μια μέρα σαν σήμερα, 27 Οκτωβρίου του 1914. 
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μόλις στην αρχή του.
Το πολεμικό πλοίο πλημμύρισε αργά αργά δίνοντας την ευκαιρία σε ολόκληρο το πλήρωμά του να διασωθεί. Κι όμως καταγράφηκε νεκρός! Ένας άτυχος υπαξιωματικός παραπλέοντος καταδρομικού, σκοτώθηκε όταν το θωρηκτό εξερράγη και ένα θραύσμα τον βρήκε στο κεφάλι.
Πλάι στο βρετανικό πλοίο που βυθιζόταν, έπλεε το RMS «Olympic», αδελφό καράβι του Τιτανικού. Το ναυάγιο φωτογραφήθηκε από τους επιβάτες, αλλά τους ζητήθηκε να μην τις δημοσιεύσουν. Γιατί; Το Ναυαρχείο αποφάσισε να αποκρύψει την είδηση, αφού δεν υπήρχαν και νεκροί, για να μην δώσει στους Γερμανούς την ευκαιρία να επωφεληθούν από την απώλεια ενός τόσο σημαντικού πλοίου του βρετανικού πολεμικού στόλου. Πραγματικά το «Audacious» ήταν το μεγαλύτερο πολεμικό που είχε βυθιστεί μέχρι τότε από νάρκη.


Ο ναύαρχος John Jellicoe, χωρίς δεύτερη σκέψη πρότεινε η βύθιση να κρατηθεί μυστική, κάτι που έγινε αμέσως αποδεκτό από το Ναυαρχείο. Ήταν 1914. Ο Μεγάλος Πόλεμος μόλις είχε αρχίσει. Ε, για όλο το υπόλοιπο του πολέμου, σχεδόν τέσσερα χρόνια, το «Audacious» φαινόταν ενεργό στους καταλόγους των κινήσεων και των δραστηριοτήτων των πολεμικών πλοίων. Οι Γερμανοί μάλιστα αναζητούσαν με πείσμα το πλοίο – φάντασμα στις θάλασσες της Ευρώπης για να αναμετρηθούν μαζί του· μάταια! Κι όλα ξεκαθάρισαν μετά τη συνθηκολόγηση της χώρας του Κάιζερ.


Στις 14 Νοεμβρίου του 1918, λίγο μετά το τέλος του πολέμου, μια καταχώρηση στους Times έκανε επίσημα γνωστή την απώλεια του «Audacious»: «Το HMS Audacious βυθίστηκε μετά από χτύπημα σε νάρκη στα ανοικτά της ακτής της Βόρειας Ιρλανδίας στις 27 Οκτωβρίου 1914. Αυτό κρατήθηκε μυστικό έπειτα από επείγουσα αίτηση του Αρχηγού του Μεγάλου Στόλου και ο Τύπος απέφυγε πιστά να δώσει οποιαδήποτε δημοσιότητα». Και το πλοίο – φάντασμα κοιμάται ήσυχο σ’ αμμουδιά πεθαμένη και κούφιο νερό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα