Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Τι να κάνεις με αυτά τα σακουλάκια γέλης πυριτίου που βρίσκονται σε οτιδήποτε αγοράσεις


Ξέρεις τι είναι τα πακέτα πυριτικής γέλης; 
Ξέρεις και σίγουρα υπάρχουν σίγουρα πολλά τέτοια σπίτι σου και έχεις πετάξει ακόμα περισσότερα. Είναι εκείνα τα σακουλάκια με τις μπίλιες που βρίσκουμε σε διάφορες συσκευασίες.
Μην πετάς τα σακουλάκια που περιέχουν μικρές μπίλιες με πυριτικό τζελ, ξέρεις εκείνα τα σακουλάκια που υπάρχουν από τις συσκευασίες παπουτσιών μέχρι την καινούργια τηλεόραση που αγόρασες και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις. Ο λόγος που υπάρχουν είναι για να απορροφούν την υγρασία και να αποτρέπουν στις βλάβες που μπορεί να δημιουργηθούν από αύτη και μπορεί να απόβουν καταστροφικές. Ανακαλύψαμε τους πιο έξυπνους αλλά και αναγκαίους τρόπους για να τα επαναχρησιμοποιήσεις και να εκμεταλλευτείς τις ικανότητες τους.
Ό,τι και αν αγοράσουμε, εκτός από τρόφιμα, αλλά σχεδόν οτιδήποτε άλλο, όπως για παράδειγμα έναν σκληρό δίσκο για τον υπολογιστή μας ή ένα νέο χειριστήριο για την τηλεόραση, μέχρι μία τσάντα ή ένα μαγιό. Όλα περιέχουν και μία μίνι συσκευασία πυριτικού τζελ ή silica gel packet όπως λέγεται στα αγγλικά και χρησιμοποιείται ευρέως σαν όρος.
Εκείνα τα μικροσκοπικά πακέτα αποξηραντικού τζελ (πακέτα πυριτικού τζελ- silica gel packets) λοιπόν που περιέχονται στο καινούργιο πακέτο παπουτσιών ή στις βιταμίνες που μόλις αγόρασες από το φαρμακείο, διαθέτουν πολλές επιπλέον χρήσεις μέσα στο σπίτι μας. Οπουδήποτε η υγρασία αποτελεί πρόβλημα, τα σακουλάκια silica gel μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του προβλήματος. Μετά από το άνοιγμα κάθε συσκευασίας που θα βρεις ένα μέσα, μην το πετάξεις, αποθήκευσε το και κράτησε το μαζί με άλλα σε αεροστεγές δοχείο μακριά από κατοικίδια και παιδιά γιατί αποτελούν κίνδυνο πνιγμού, και χρησιμοποίησε τα στις παρακάτω περιπτώσεις.
Στην κουζίνα 
 1. Η πρώτη μας κίνηση όταν ανοίγουμε ένα κουτί με βιταμίνες είναι να πετάξουμε το σακουλάκι με τις μπίλιες που θα βρούμε μέσα, κυρίως γιατί δεν ξέρουμε ούτε τι να το κάνουμε, αλλά ούτε και για ποιον λόγο υπάρχει μέσα στη συσκευασία. Διατήρησε τις βιταμίνες σου και προστάτεψε τες από τη φθορά της υγρασίας, αφήνοντας το σακουλάκι αυτό να τους «κάνει παρέα» για όσο διάστημα τις χρησιμοποιείς. Καλό είναι να κρατάς τα σακουλάκια με το πυριτικό τζελ που έρχονται μέσα στα δοχεία των βιταμινών, και να το φυλάξεις για κάποια άλλη χρήση μόλις τελειώσουν οι βιταμίνες.
 2. Είναι ιδανικά για να διατηρήσεις τις ξηρές τροφές και τις τροφές κατοικίδιων ζώων φρέσκιες και τραγανές με ένα πακέτο πυριτικού τζελ κολλημένο στο καπάκι του δοχείου αποθήκευσης.
 3. Αν σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας σου παρατηρήσεις υγρασία μπορείς να τοποθετήσεις μερικά τέτοια σακουλάκια και το πρόβλημα θα γίνει παρελθόν.

Στην ντουλάπα
1.Βάλε μερικές συσκευασίες πυριτικής γέλης (silica gel) στον πάτο του καλαθιού των ρούχων για να απορροφήσει την υγρασία από τα ρούχα ή τις υγρές πετσέτες.
2.Αν έχεις την τάση να αποθηκεύεις τα ρούχα σου αμέσως μετά το σιδέρωμα, τότε μερικά silica gel σακουλάκια, είναι απαραίτητα γιατί θα απορροφήσουν όλη την υγρασία που έχει δημιουργηθεί από τον ατμό του σιδερώματός.
3. Επίσης ένα τέτοιο πακετάκι θα σε βοηθήσει να στεγνώσεις τα βρεγμένα παπούτσια ή τις μπότες σου, δεν είναι τυχαίο που βρίσκονται σε κάθε κουτί παπουτσιών που αγοράζουμε.
Στο σπίτι

 1. Μείωσε τη συμπύκνωση της υγρασίας στα παράθυρα τοποθετώντας ένα πακέτο τζελ πυριτίου (silica gel) στο περβάζι του παραθύρου και μην ξεχνάς ότι θα πρέπει να τα κρατάς μακριά από παιδιά και κατοικίδια.
 2. Βοήθησε να στεγνώσει ένα μη ανθεκτικό στο νερό κινητό τηλέφωνο ή ρολόι τοποθετώντας το σε μια σφραγισμένη σακούλα με αρκετές συσκευασίες πυριτικού τζελ.
 3. Προστάτεψε σημαντικά έγγραφα και φωτογραφίες από την υγρασία με ένα πακέτο πυριτικού τζελ μέσα στο κουτί ή στο ντουλάπι αρχείων.
 4. Κιβώτια με «χάρτινες αναμνήσεις» -όπως παλιά χαρτιά, φωτογραφίες, διπλώματα ή τετράδια – που βρίσκονται στο υπόγειο κάποιας αποθήκης, μπορούν εύκολα να προστατευτούν με συσκευασίες πυριτικού τζελ εάν τις προσθέσεις εκεί όπου αποθηκεύεις τα αναμνηστικά σου από χαρτί, έτσι ώστε να μην καταστραφούν από την υγρασία.
 5. Αποθήκευσε συσκευασίες πυριτικού τζελ μαζί με τα εργαλεία σου για να αποτρέψεις τις ζημιές από τη σκουριά.
 6. Αποθήκευσε μερικά σακουλάκια πυριτικού τζελ στο ντουλάπι με τα φάρμακά σου, τα οποία θα βοηθήσουν να διατηρηθεί η υγρασία σε χαμηλά επίπεδα και να διατηρηθούν σε καλύτερη κατάσταση.
 7. Διατήρησε τα ξυραφάκια από τυχόν ζημιές που μπορείς να δημιουργηθούν από υγρασία – όπως η σκουριά- αποθηκεύοντάς τα σε ένα σφραγισμένο δοχείο με ένα πακέτο πυριτικού τζελ.
 8. Η τοποθέτηση μερικών πακέτων silica gel μεταξύ του ταμπλό και του παρμπρίζ στο αυτοκίνητο θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ομίχλη που θα βρεθεί στον δρόμο μας στο ελάχιστο.
Όταν ταξιδεύεις
 1. Διατήρησε τις αποσκευές σου στεγνές όσο βρίσκονται στον χώρο των αποσκευών, τοποθετώντας σε κάθε βαλίτσα ένα πακέτο silica gel ή αν έχεις αγοράσει μία καινούργια βαλίτσα, άφησε μέσα αυτό που υπάρχει ήδη.
 2. Βάλε μερικές συσκευασίες με πυριτικό τζελ σε μια σακούλα Ziploc που κλείνει αεροστεγώς εάν δεν προλαβαίνεις να στεγνώσεις το μαγιό σου πριν το πακετάρεις για να το μεταφέρεις.
Extra συμβουλή: Για να «επανενεργοποιήσεις» τις συσκευασίες πυριτικού τζελ (silica gel) που είναι κορεσμένες με υγρασία, τοποθέτησε τις σε ένα ταψί και τοποθέτησε τες σε φούρνο στους 200 βαθμούς για δύο ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα