Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Αποτροπιασμός στην Ινδία: Κορίτσια πωλούνται ως «εξόφληση» σε δάνεια που δεν μπορούν να πληρώσουν οι γονείς


Μια απάνθρωπη πρακτική αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ της Guardian με φόντο την Ινδία. Νεαρά κορίτσια στο κρατίδιο Ρατζαστάν της βόρειας Ινδίας πωλούνται ως «εξόφληση» για δάνεια που δεν μπορούν να πληρώσουν οι γονείς τους, δήλωσε ο εθνικός οργανισμός που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε ανακοίνωση προς την κυβέρνηση του κρατιδίου απαιτώντας αστυνομική έρευνα και απαντήσεις εντός ενός μηνός για αυτήν την «αποτρόπαια» πρακτική.
Άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές της Ινδίας συχνά αναγκάζονται να δανείζονται χρήματα από άλλους χωρικούς όταν ένα μέλος της οικογένειας αρρωσταίνει σοβαρά και χρειάζεται ιατρική περίθαλψη.
Εάν μια οικογένεια δεν μπορεί να αποπληρώσει ένα δάνειο, ο θιγόμενος πιστωτής θα διαμαρτυρηθεί στα «caste panchayats», όπως ονομάζονται τα συμβούλια των καστών.
Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα συμβούλια έχουν διατάξει την οικογένεια να παραδώσει την κόρη της - μερικές φορές περισσότερες από μία ανάλογα με το ύψος του δανείου - ώστε ο πιστωτής να την πουλήσει σε έναν διακινητή για να ανακτήσει τα χρήματά του.
Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή ανέφερε ότι αν η οικογένεια αρνηθεί να πουλήσει την κόρη της, "οι μητέρες τους υποβάλλονται σε βιασμό με βάση τις επιταγές των παντσαγιάτ της κάστας για τη διευθέτηση των διαφορών".
Φρικτές ιστορίες
Μία από τις υποθέσεις που αποκάλυψε στην αναφορά της η Επιτροπή, αφορά έναν άνδρα ο οποίος δανείστηκε 1,5 εκατομμύριο ρουπίες (περί τις 18.000 ευρώ) από γείτονα, εξαναγκαζόμενος από το περιβόητο αυτό συμβούλιο καστών να πουλήσει την αδερφή και τη 12χρονη κόρη του για να διευθετήσει το χρέος.
Σε άλλη περίπτωση, άνδρας που δανείστηκε 600.000 ρουπίες (7.300 ευρώ) όταν αρρώστησε η γυναίκα του και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής. Το panchayat τον ανάγκασε να παραδώσει την κόρη του στον δανειστή, ο οποίος αργότερα την πούλησε σε διακινητή στην Άγκρα. Από εκεί «πουλήθηκε ξανά άλλες τρεις φορές και έμεινε έγκυος τέσσερις φορές» καταγγέλλει στην αναφορά της η Επιτροπή.
Η επιτροπή έστειλε έναν υπάλληλο στο Ρατζαστάν για να διερευνήσει τις υποθέσεις. Ο έφορος της περιφέρειας Bhilwara, Ashish Modi, δήλωσε ότι τα εγκλήματα ήταν τα πρώτα του είδους τους. «Είναι εντελώς παράνομες. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα και θα διασφαλίσουμε ότι τα θύματα θα δικαιωθούν και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο Μόντι.
Τα panchayats είναι γνωστά συχνά για τη διαβόητα αναχρονιστική δύναμή τους στην ινδική ύπαιθρο που με «δίκες» - παρωδία διατάσσουν εγκλήματα τιμής για περιπτώσεις ζευγαριών που αψήφησαν την παράδοση και παντρεύτηκαν κόντρα σε κάστες ή θρησκεία ή παραδειγματικές τιμωρίες για «άπιστα» ζευγάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα