Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Σοκάρουν οι νέες καταγγελίες για τον καρδιοχειρουργό με τα «φακελάκια»


«Πώς είναι δυνατόν διευθυντικό στέλεχος σημαντικής κλινικής κρατικού νοσοκομείου, που έχει συλληφθεί προ διετίας από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για δεκάδες "φακελάκια" από ασθενείς και έχει υποβληθεί αίτημα για οριστική παύση του από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, να παραμένει στη θέση του, παρότι είχε προαναγγελθεί παρέμβαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη; Και επιπλέον, ενώ υπάρχουν νεότερες καταγγελίες από ιατρούς για νέες μεθοδεύσεις του και προβληματικές ενέργειες και συμπεριφορές του - με επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών -, γιατί οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας, αντί να λάβουν μέτρα, απομακρύνουν από το νοσοκομείο τους καταγγέλλοντες ιατρούς;».
Τα σημαντικά αυτά ερωτήματα για τις επιλογές του υπουργείου Υγείας σε καρδιοχειρουργική κλινική, με επιπτώσεις στη διαχείριση εκατοντάδων ασθενών με ζωτικά προβλήματα υγείας, θέτουν μιλώντας προς «ΤΑ ΝΕΑ» κρατικοί λειτουργοί ελεγκτικών υπηρεσιών.
Κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση είναι διευθυντής καρδιοχειρουργικής κλινικής που είχε συλληφθεί προ διετίας (με βάση σχετικές βιντεοσκοπήσεις και καταθέσεις θυμάτων του) από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για παραλαβή χρηματικών ποσών από ασθενείς ή συγγενείς τους. Επιπλέον στην κατοικία του βρέθηκαν 50.000 ευρώ. Επίσης, σε καταγεγραμμένες νομίμως συνομιλίες του από την ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ότι προχωρούσε σε ύποπτες συνεννοήσεις με προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού.
Με το δευτεροβάθμιο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο να είχε αποδώσει στον εν λόγω γιατρό μόνο «αναξιοπρεπή συμπεριφορά κρατικού λειτουργού», αφού θεωρήθηκε ότι «τα λεφτά τού δίνονταν μόνο με προσωπική πρωτοβουλία των ασθενών του». Κάτι που του επέτρεψε την επάνοδο στη θέση του. Σε μια απόφαση που οδήγησε στην περαιτέρω έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ύστερα και από σχετικές ενέργειες του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Η ΕΑΔ συνέταξε προ μερικών μηνών έγγραφο όπου ζητεί από το Διοικητικό Εφετείο την οριστική παύση του εν λόγω διευθυντή, ο οποίος ωστόσο παρέμεινε στη θέση του. Και ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης για τα «φακελάκια» δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, αφού προσφάτως υπήρξε αναβολή λόγω απουσίας ενός-δύο μαρτύρων.
Η επιστροφή του κατηγορούμενου διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην κλινική με προστριβές ιατρών και έλλειψη συνεννόησης για δεκάδες κρίσιμα χειρουργεία όπου διακυβεύεται η ζωή δεκάδων ασθενών. Μάλιστα σε εσωτερικά mail και σε αναρτήσεις ιατρών υπήρχαν πρωτοφανείς αναφορές σε «ψεύτες που είναι γύρω μας» ή σε «κοράκια που μας περιτριγυρίζουν και πρέπει να πετάξεις ψηλά για να εξαφανιστούν»! Μαλιστα αυτές οι εσωτερικές διενέξεις φέρεται ότι προκάλεσαν καταγγελίες άγνωστης προέλευσης για 17 «αδικαιολόγητους θανάτους» ασθενών στην εν λόγω κλινική το πρώτο πεντάμηνο του 2022 που δεν επιβεβαιώθηκαν από εσωτερικό πόρισμα.
Ομως υπάρχει και δραματική συνέχεια. Στις 30 Αυγούστου 2022 ένας καρδιοχειρουργός, διευθυντής του ΕΣΥ στο ίδιο κρατικό νοσοκομείο, προχώρησε σε αναφορά προς τη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και προς την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια του υπουργείου Υγείας, όπου σημειώνει ότι «ο εν λόγω προϊστάμενος της κλινικής κατανέμει τελείως ανισομερώς τις χειρουργικές τράπεζες μεταξύ των χειρουργών στο εβδομαδιαίο τακτικό πρόγραμμα χειρουργείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιες χρονικές διαφορές στην αναμονή μεταξύ ασθενών διαφορετικών χειρουργών, "αρεστών" και "μη" σε αυτόν».
Εκβιαστικά διλήμματα
Οπως σημειώνεται στην ίδια αναφορά, «ο ίδιος διευθυντής προσπαθεί συστηματικά να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας των καρδιοχειρουργικών ασθενών του νοσοκομείου ή και των συγγενών τους. Θέτει σε όλους τους καρδιοχειρουργούς του τμήματος εκβιαστικά διλήμματα του τύπου "αν δεν μου δώσετε τα τηλέφωνα των ασθενών και των συγγενών τους, δεν θα μπουν στο πρόγραμμα χειρουργείου". Οσον αφορά εμένα προσωπικά, όσες φορές έχει εξασφαλίσει τα τηλεφωνικά στοιχεία των ασθενών μου, επιδιώκει εν συνεχεία κατ' ιδίαν συνάντηση με τους συγγενείς τους στο γραφείο του με το πρόσχημα της "πιθανής αναβολής των χειρουργείων τους"».
Περαιτέρω απορίες στους κρατικούς λειτουργούς προκαλεί η απόφαση μετακίνησης του καταγγέλλοντος ιατρού σε άλλο νοσοκομείο με πρόσχημα ελλείψεις που έχουν υπάρξει ξαφνικά. Με την πλευρά του ιατρού να υποστηρίζει ότι η σχετική αιτιολόγηση είναι αβάσιμη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα