Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ανακάλυψαν απειλητικό υβριδικό ιό που ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό - Συνδυασμός γρίπης και αναπνευστικού ιού


Για πρώτη φορά επιστήμονες παρατήρησαν έναν υβριδικό ιό που διαφεύγει του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ανακάλυψαν ειδικότερα πως δύο κοινοί αναπνευστικοί ιοί, οι ιοί RSV και γρίπης, συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν έναν νέο τύπο παθογόνου ιού, που μπορεί να μολύνει τα κύτταρα του πνεύμονα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά ίσως βοηθήσουν στο να εξηγηθεί γιατί οι συλλοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσηση ορισμένους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της ιογενούς πνευμονίας που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Κάθε χρόνο, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσηλεύονται με τη γρίπη Α, ενώ ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι η κύρια αιτία οξειών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε παιδιά κάτω των πέντε ετών και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και σε παιδιά, αλλά και μεγαλύτερους ενήλικες.
Αν και οι ταυτόχρονες λοιμώξεις - όπου ένα άτομο μολύνεται και με τους δύο ιούς ταυτόχρονα - πιστεύεται ότι είναι σχετικά συχνές, δεν ήταν σαφές τι θα γινόταν εάν αυτοί οι ιοί εάν βρίσκονταν μέσα στο ίδιο κύτταρο.
"Οι αναπνευστικοί ιοί υπάρχουν ως μέρος μιας κοινότητας πολλών ιών που στοχεύουν όλοι στην ίδια περιοχή του σώματος", δήλωσε η ΔρJoanneHaney από το κέντρο έρευνας ιών MRC-University of Glasgow, που ηγήθηκε της μελέτης.
"Πρέπει να καταλάβουμε πώς αυτές οι λοιμώξεις συμβαίνουν η μία στο πλαίσιο της άλλης για να αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα της βιολογίας κάθε μεμονωμένου ιού".
Στο πλαίσιο της έρευνας, η Haney και οι συνεργάτες της μόλυναν σκόπιμα τα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα και με τους δύο ιούς και διαπίστωσαν ότι, αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους όπως είναι γνωστό ότι κάνουν ορισμένοι άλλοι ιοί, "συγχωνεύτηκαν" για να σχηματίσουν έναν υβριδικό ιό.
"Αυτό το είδος υβριδικού ιού δεν έχει περιγραφεί ποτέ πριν", είπε ο καθηγητής PabloMurcia, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο NatureMicrobiology. "Μιλάμε για ιούς από δύο εντελώς διαφορετικές οικογένειες που συνδυάζονται μαζί με τα γονιδιώματα και τις εξωτερικές πρωτεΐνες και των δύο ιών. Είναι ένας νέος τύπος παθογόνου ιού".
Μόλις σχηματίστηκε, ο υβριδικός ιός ήταν επίσης σε θέση να μολύνει γειτονικά κύτταρα - ακόμη και παρουσία αντισωμάτων κατά της γρίπης που συνήθως θα εμπόδιζαν τη μόλυνση.
Ενώ η γρίπη συνήθως μολύνει κύτταρα στη μύτη, το λαιμό και την τραχεία, ο RSV τείνει να προτιμά τα κύτταρα της τραχείας και των πνευμόνων.
Πιθανώς, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες να προκαλέσει η γρίπη μια σοβαρή, και μερικές φορές θανατηφόρα, πνευμονική λοίμωξη που ονομάζεται ιογενής πνευμονία, δήλωσε ο ΔρStephenGriffin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Αν και προειδοποίησε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί ότι οι υβριδικοί ιοί εμπλέκονται σε ανθρώπινες ασθένειες.
Ο ιός RSV
Ο αναπνευστικός ιός RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός που προσβάλει κυρίως βρέφη και παιδιά. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και είναι το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Οι λοιμώξεις από τον ιό RSV συνήθως παρουσιάζονται από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, αλλά η περίοδος έξαρσης του ιού μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα