Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Τεράστιο πρόβλημα για οικογένειες της Μεσσηνίας: Ανεπαρκείς δομές για ηλικιωμένους

Μεγάλη είναι η έλλειψη δημόσιων δομών φροντίδας ηλικιωμένων στη Μεσσηνία, καθώς διαχρονικά η Πολιτεία αντιμετωπίζει ως “κόστος” την περίθαλψη και τη φροντίδα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι.
Στο νομό οι δημόσιες δομές είναι ανύπαρκτες, ενώ οι ελάχιστες που υπάρχουν, τα δύο εκκλησιαστικά ιδρύματα και μια ιδιωτική δομή (και αυτές στην πρωτεύουσα Καλαμάτα), δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες ενός νομού που γερνάει δημογραφικά και οι 65 χρόνων και άνω από τους μόνιμους κατοίκους του υπερβαίνουν το 24% του πληθυσμού.
Στην πράξη, τη μεγαλύτερη ευθύνη για την έλλειψη δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, έχουν οι δήμοι. Παρά την αναγκαιότητα δημιουργίας σύγχρονων και επαρκών σε αριθμό δομών φροντίδας ηλικιωμένων, όπως για παράδειγμα τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), εκτός του Δήμου Καλαμάτας και κάποιων δεσμεύσεων χωρίς αντίκρισμα του Δήμου Μεσσήνης, κανένας μεσσηνιακός δήμος δεν σχεδιάζει τη δημιουργία δημόσιων δομών φροντίδας ηλικιωμένων. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σε όλη τη Μεσσηνία δημόσια κτήρια που ρημάζουν, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό.
ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μόλις πρόσφατα ο Δήμος Καλαμάτας κατακύρωσε το διαγωνισμό για το έργο διαμόρφωσης του χώρου στο παλιό Δημαρχείο της οδού Θουκυδίδου, για τη λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων -ενώ η απόφαση για την υποβολή πρότασης είχε εγκριθεί αρχικά τον Αύγουστο 2020, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ίδρυση και λειτουργία ΚΗΦΗ.  
Το εν λόγω Κέντρο αφορά στην παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κ.λπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον, που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα, που έχει αναλάβει.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Την ίδρυση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είχε εγκρίνει και ο Δήμος Μεσσήνης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Φεβρουάριο 2020. Κι ενώ ενέκρινε και την παραχώρηση της χρήσης του ΚΑΠΗ (ισόγειο) στη Μεσσήνη, προκειμένου να στεγαστεί το ΚΗΦΗ, το έργο δεν έγινε ποτέ -ενώ αναζητώντας απαντήσεις γιατί καθυστερεί και πού βρίσκονται οι διαδικασίες λάβαμε ως απάντηση ότι δεν βρέθηκε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ένταξή του…
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε” από την συνεδρίαση τότε του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και πάρθηκαν οι αποφάσεις, στόχος ήταν η ένταξη και η χρηματοδότηση της δημιουργίας του Κέντρου από πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το ΚΗΦΗ του Δήμου Μεσσήνης σχεδιαζόταν να αποτελεί ανοιχτή δομή δωρεάν ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, και το περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει. Επίσης, σε αυτό θα μπορούσαν να ενταχθούν και μοναχικά άτομα που δεν έχουν τη φροντίδα συγγενών.
Προέβλεπε επίσης “υπηρεσίες που επιδιώκουν την ολόπλευρη στήριξη των ατόμων μέσα από την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας, καθημερινή σίτιση και κοινωνικοποίηση, βοήθεια σε θέματα καθημερινής φροντίδας και κατάλληλη σωματική άσκηση, με την παράλληλη εκπαίδευση σε λειτουργικές και κοινωνικές δεξιότητες”.  Ν.Κ. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα