Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Σε ποιες κοινωνικές ομάδες θα επικεντρωθεί ο Μητσοτάκης - Τα δύο δύσκολα μέτωπα

Στρατηγικές προσέγγισης ειδικών ομάδων, όπου η Νέα Δημοκρατία έχει αρκετά περιθώρια εκλογικής βελτίωσης, θέτει σε εφαρμογή για το επόμενο εξάμηνο, έως ότου στηθούν οι κάλπες το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από σειρά συσκέψεων κατέληξε στην απόφαση να δώσει έμφαση σε προγράμματα ευκαιριών και ανακούφισης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και της νέας γενιάς. Και στις δύο αυτές κατηγορίες πληθυσμού, παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία παίρνει τα μικρότερα ποσοστά της.
Ενίσχυση των νεότερων και των φτωχότερων
Ειδικότερα, τα επιτελικά στελέχη του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ώστε να υλοποιηθούν συγκεκριμένα προγράμματα ενίσχυσης των νεότερων ηλικιών κι ανακούφισης των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού, χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Κεντρικός μοχλός για αυτές τις πολιτικές αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να μπορεί να εκταμιεύει γρήγορα τα απαιτούμενα κονδύλια.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση από τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου να προωθήσουν κατά προτεραιότητα τους εκκρεμείς φακέλους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και που αφορούν σε αυτές τις δύο κατηγορίες πληθυσμού, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αφορά σε νέους από 18 έως 39 ετών και παρέχει κίνητρα για να κατοικήσουν σε δικά τους σπίτια, είτε ιδιόκτητα είτε ενοικιαζόμενα, ώστε να εγκαταλείψουν την πατρική στέγη. Κεντρική μέριμνα αυτού του προγράμματος είναι η δυνατότητα που δίνεται στους νέους να λάβουν τραπεζικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους και με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε περίπου το ενοίκιο που θα έδιναν να είναι ίδιας τάξης έξοδο με την δόση αποπληρωμής του δανείου. Τα προγράμματα ενίσχυσης της νέας γενιάς ανέρχονται περίπου σε 1,8 δισ. ευρώ και θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Συνέχιση επιδοτήσεων
Την ίδια ώρα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που εκτιμάται ότι ανακουφίζει ευρύτερα στρώματα πληθυσμού κι έχει μετρηθεί ότι έχει τύχει ευμενούς αποδοχής από την κοινωνία.
Χθες ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις του μηνός Νοεμβρίου που διατηρούν σε προσιτά επίπεδα τις τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να εκταμιευθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά μόνο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στο οποίο συγκεντρώνονται τα υπερέσοδα των εταιρειών κι άλλα κονδύλια από δικαιώματα ρύπων κ.λπ.
Αμυνα σε δύο μέτωπα
Αυτή την εβδομάδα υπήρξε η ανάγκη στην κυβερνητική παράταξη να «αμυνθεί» σε δύο μέτωπα:Πρώτον, στην υπόθεση του παιδοβιαστή του Κολωνού. Ο κ. Μητσοτάκης καυτηρίασε τέτοια αποκρουστικά κρούσματα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Επετέθη μάλιστα και στην αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να την κατονομάσει, όταν είπε ότι «κάποιοι χυδαίοι επιχειρούν να βάλουν πολιτικά πρόσημα σε τέτοιες απεχθείς πράξεις». Η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αποσυνδεθεί το συντομότερο και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η πολιτική ένταξη του παιδοβιαστή του Κολωνού από την πολιτική αντιπαράθεση.
Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό του πρώην, πλέον, βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, ο οποίος βρέθηκε να είναι το κεντρικό πρόσωπο σε fund που εξαγόρασε κόκκινα δάνεια αξίας 63 εκατ. ευρώ από ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα, έναντι μόλις 4,2 εκατ ευρώ που κατέβαλε. Η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει επ’ ουδενί να ταυτιστεί έστω και σε μικρή μερίδα του εκλογικού σώματος το κόμμα με πρακτικές αισχροκέρδειας σε βάρος κόκκινων δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω αδυναμίας να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έλαβαν σε άλλες εποχές, με εντελώς άλλες οικονομικές συνθήκες. Ηδη έχει ξεκινήσει ένας διάλογος στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης για την ανάγκη ύπαρξης θεσμικών κριτηρίων στην κατάρτιση των κομματικών ψηφοδελτίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα