Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μας προειδοποιεί; - Ποιο εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο


Το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μας προειδοποιεί νωρίτερα από την εκδήλωση του με κάποια ύποπτα συμπτώματα τα οποία αν τα αναγνωρίσουμε έγκαιρα ενδεχομένως να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του.
Ακόμη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stroke, οι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν λόγω μιας ασθένειας (γρίπη) μέσα σε ένα μήνα από τη νοσηλεία τους, είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν παρόμοια ασθένεια. Το αντιγριπικό εμβόλιο, όμως, εντός του έτους πριν από τη νοσηλεία μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ενός ατόμου στο 11%.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Alcalá της Μαδρίτης, με επικεφαλής τη δρ. Sara Rodríguez-Martín θέλησε να διερευνήσει τις συσχετίσεις μεταξύ του αντιγριπικού εμβολιασμού και του κινδύνου για ένα πρώτο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε τρεις χρονικές στιγμές: κατά τη διάρκεια περιόδων πριν από την πανδημία, τη διάρκεια της πανδημίας και μετά την πανδημία.
Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο Neurology, έδειξαν πως το αντιγριπικό εμβόλιο προσέφερε μέτρια αλλά σημαντική προστασία από ένα ενδεχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ωστόσο παρά την πρόοδο της επιστήμης σχετικά με την πρόληψη και θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων, οι παγκόσμιες στατιστικές έχουν εκτιμήσει ότι 1 στους 4 ενήλικες άνω των 25 ετών θα υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα υποστούν το πρώτο τους εγκεφαλικό επεισόδιο φέτος και 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας του.
Ακόμη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων, το εγκεφαλικό στις ΗΠΑ είναι η 5η αιτία θανάτου και η κύρια αιτία αναπηρίας.
«Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα για τον ασθενή» επισημαίνει ο δρ. James Meschia, νευρολόγος στην Mayo Clinic στη Φλόριντα.
Τα είδη των εγκεφαλικών επεισοδίων
Δύο είναι οι κύριες αιτίες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελεί το 87% των επεισοδίων και συμβαίνει όταν αποφράσσεται ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει το αίμα στον εγκέφαλο.
  • Το αιμορραγικό εγκεφαλικό που αποτελεί το υπόλοιπο 13% των επεισοδίων και προκαλούνται όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο ή από τη ρήξη μιας αρτηρίας που οδηγεί σε αυτόν.
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια 
  • Οι αιφνίδιες διαταραχές στην ισορροπία ή στον συντονισμό
  • Η θολή όραση ή η διπλωπία
  • Η πτώση του προσώπου από τη μία πλευρά
  • Η αδυναμία άρσης των δύο χεριών χωρίς να πέσει το ένα ή και τα δύο
  • Η δυσκολία στην ομιλία
Ολα αυτά τα συμπτώματα μαρτυρούν την πρόκληση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σε περίπτωση που παρατήρησε την εμφάνιση ενός ή και περισσότερων συμπτωμάτων, οι ειδικοί συνιστούν να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο.
Σύμφωνα με την δρ. Kelly Flemming νευρολόγος στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ, «το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια επίθεση στον εγκέφαλο, γι’ αυτό, ενθαρρύνουμε όλους να αναγνωρίζουν τα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και να καλούν αμέσως για βοήθεια».
«Ο χρόνος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, όπως τα φάρμακα που διασπούν τους θρόμβους. Εάν χορηγήσετε το φάρμακο πολύ αργά, μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση. Αν το χορηγήσετε νωρίς, η κατάσταση του ατόμου μπορεί να βελτιωθεί κατά πολύ και το έλλειμμα του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να μειωθεί» επισημαίνει ο δρ. James Meschia.
Πώς θα προλάβετε το επεισόδιο
Τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να προλάβετε την εκδήλωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι τα εξής:
  • Να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση
  • Αποφύγετε ή διακόψτε το κάπνισμα
  • Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με μια ισορροπημένη διατροφή
  • Μειώστε τη χοληστερόλη
  • Εντάξτε στην καθημερινότητα σας την άσκηση μέτριας έντασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα