Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Λιβύη: «Δεν ήταν καλά σχεδιασμένη η επιχείρηση και έγιναν λάθη», λέει πρώην αρχηγός ΓΕΣ - Τα ερωτήματα για το δυστύχημα με τους πέντε νεκρούς


Για «λάθη και μη σωστό σχεδιασμό» της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, όπου πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, έκανε λόγο μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Γεώργιος Καμπάς.
«Θα έπρεπε μια τέτοια αποστολή ενός συντεταγμένου τμήματος, ένστολη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας εκεί, να είναι πολύ πιο προσεκτικά σχεδιασμένη όσον αφορά τις παραμέτρους που πολύ πιθανώς να αντιμετώπιζε εκεί», σχολιάζει ο κ. Καμπάς και επισημαίνει πως «έχει να κάνει και με την απόσταση στην οποία προσγειώθηκε το αεροπλάνο από τον τόπο που έπρεπε να πάει. Δεν έπρεπε να πάει το τμήμα, να γυρίσουν πίσω και να στείλουν μόνο τα υλικά».

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ επισήμανε πως: «Δεν μπορώ να αφήσω ένα τμήμα το οποίο ήταν από νοσοκόμους, νοσηλεύτριες, διερμηνείς, γιατρούς, με στολές να κινούνται. Κάνουν μπαμ, είναι στόχος. Να κινούνται σε μια τέτοια χώρα, με ένα τουριστικό λεωφορείο και είναι ερωτηματικό εάν είχαν τελικά μπροστά και πίσω έστω αυτό το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπει δύο οχήματα να το συνοδεύουν. Εγώ θα το σχεδίαζα καλύτερα».
Τόνισε πως: «Ασφαλώς και θα πήγαινα. Πρέπει γεωπολιτικά και καλά κάνουμε και προσπαθούμε να μπούμε σε αυτή την περιοχή πάλι, διότι ήμασταν στο παρελθόν. Ξέρουμε πως υπάρχει πίεση από την Τουρκία να μην πάμε εμείς. Ξέρουμε πως υπάρχουν συμμαχίες και με την Αίγυπτο. Υπάρχει ένα γεωπολιτικό παιχνίδι. Κάτι τέτοιο πρέπει να έχει πολύ σημαντική προετοιμασία, προσωπικό, να πάει τμήμα να τους παρακολουθεί. Σαν επιχείρηση δεν σχεδιάστηκε σε βάθος».
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος – Πολλά τα ερωτήματα
Σημειώνεται πως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδα, ενώ συμμετέχει και η ΕΥΠ.

Τα ερωτηματικά πολλά, τόσο για το πώς κατάφερε τόσο εύκολα ένα τρίτο όχημα να παρακάμψει μία στρατιωτική φάλαγγα και να «καρφωθεί» πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, πώς η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι όχι εντελώς σύνηθες σε παρόμοια τροχαία δυστυχήματα, αναφέρει η ΕΡΤ.
Η ΕΥΠ, συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η εικόνα που λαμβάνουν είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα και η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά που ακολούθησε, δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο που είχε πολλαπλάσια ποσότητα καυσίμου.
Στην ΕΥΠ τονίζουν ωστόσο, πως η έρευνα είναι πάντως σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί και πως απλά αυτή είναι εικόνα που προσλαμβάνουν μέχρι στιγμής από τις «πηγές» τους στη Λιβύη.
Ακόμη ένα ερώτημα είναι για ποιο λόγο ένα ντεπόζιτο καυσίμων είχε δεχτεί τέτοια τροποποίηση που έμοιαζε με βυτίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα