Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Πτώση ελικοπτέρου στην Εύβοια: Εντοπίστηκε σορός του χειριστή σε 52 μέτρα βάθος - Βρέθηκε μέσα στην άτρακτο


Σορός άνδρα εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής στην παραλία Αχλαδιού της Βόρειας Εύβοιας, μέσα στην άτρακτο του ελικοπτέρου που κατέπεσε στο σημείο το πρωί της Πέμπτης. Η σορός του χειριστή, τον οποίο αναζητούσαν για μία ημέρα λιμενικό, βατραχάνθρωποι και εθελοντές εντοπίστηκε στα 52 μέτρα βάθος.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μαντουδίου - Λίμνης, Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, οι άνδρες του Λιμενικού έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ανάσυρσης του ελικοπτέρου αλλά και του άνδρα από τη θάλασσα.

Η στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου στην παραλία Αχλαδίου - Βίντεο ντοκουμέντο
Κάμερα κατέγραψε την πορεία του ελικοπτέρου, δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή. Όπως φαίνεται, στο βίντεο της ΕΡΤ, η βροχή ήταν καταρρακτώδης και η ορατότητα του χειριστή ιδιαίτερα περιορισμένη.

Αποκαλυπτική μαρτυρία
Συνάδελφος του χειριστή μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ για την κατάσταση πριν την πτήση και στη συνέχεια την πτώση. «Ήμασταν μαζί στο ελικοδρόμιο στις Αφίδνες, καταθέσαμε σχέδιο πτήσης και απογειωθήκαμε με μισή ώρα διαφορά αλλά εγώ είδα τις κακές καιρικές συνθήκες και γύρισα πίσω. Πήγαινε στον Βόλο για να πάρει τον ιδιοκτήτη του ελικοπτέρου. Απογειώθηκε περίπου στις 9 το πρωί.
Μισή ώρα αργότερα επικοινωνήσαμε και μου είπε ότι προσγειώθηκε σε ένα ύψωμα διότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν είχε ορατότητα. Μου είπε ότι μόλις βελτιωνόταν ο καιρός θα απογειωνόταν ξανά από εκεί για Βόλο. Δεν μου ανέφερε βλάβη στο ελικόπτερο».
Το χρονικό
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την εναέρια κυκλοφορία, το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 8.08 π.μ. από τις Αφίδνες με τελικό προορισμό τη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Περίπου στις 8.45 προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Μαντούδι πιθανότατα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Ωστόσο παρά τις δυσκολίες που οφείλονταν στις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή στην περιοχή, ο χειριστής απογειώθηκε εκ νέου από το Μαντούδι στις 10.13. Πριν την απογείωσή του ανέφερε ότι θα πετά χαμηλά στα 500 πόδια, ενώ είχε λάβει επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα.
Δεδομένου ότι το ελικόπτερο εκτελούσε χαμηλή πτήση, η μοναδική επικοινωνία του γινόταν με την εναέρια κυκλοφορία. Ετσι, ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα και επειδή δεν υπήρχε καμία επικοινωνία με τον χειριστή, πατήθηκε το κουμπί του συναγερμού για έρευνα και διάσωση και άμεσα απογειώθηκε και ένα Super Puma για να συνδράμει στην επιχείρηση αναζήτησης του ελικοπτέρου και του χειριστή του.
Εως τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί η ιδιοκτησία του ελικοπτέρου, το οποίο, πάντως βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά μέχρις στιγμής είναι κυπριακού νηολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χειριστής του το οδηγούσε στον Βόλο όπου είχε προγραμματίσει να παραλάβει κάποιον εφοπλιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα