Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Τρόφιμα: Φούντωσε η ακρίβεια στο χωράφι - Τεράστιες αυξήσεις σε λάδι, γάλα και αυγά

Επιταχύνθηκαν στην Ελλάδα οι τιμές που πωλούσαν οι αγρότες τα προϊόντα τους στο β’ τρίμηνο φέτος, διατηρώντας έτσι τη μεγάλη πίεση στον πληθωρισμό τροφίμων, ο οποίος κινείται σταθερά σε διψήφια επίπεδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 21% σε ετήσια βάση μετά από αύξηση 17% στο α’ τρίμηνο, με την αύξηση να είναι δεκαπλάσια από αυτή του μέσου όρου της ΕΕ, όπου κινήθηκε στο 2% από 17% που είχαν επίσης αυξηθεί στο α’ τρίμηνο.
«Καίνε» οι αυξήσεις σε λάδι, γάλα και αυγά
Οι αυξήσεις στις τιμές στην Ελλάδα ήταν υψηλότερες από της ΕΕ για πολλές κατηγορίες αγροτικών προϊόντων, ενώ στην ΕΕ υπήρχαν και δύο κατηγορίες προϊόντων – τα δημητριακά και το γάλα – που καταγράφηκαν μειώσεις και ήταν οι δεύτερες υψηλότερες στην ΕΕ μετά την Πορτογαλία (22%).
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στο ελαιόλαδο (56% έναντι αύξησης 48% στην ΕΕ), στο γάλα (32% έναντι μείωσης 2% στην ΕΕ), στα αυγά (21% έναντι αύξησης 31% στην ΕΕ), στα φρούτα (16% έναντι αύξησης18% στην ΕΕ), στα λαχανικά (11% έναντι αύξησης 13%) και στα δημητριακά (7% έναντι μείωσης 31% στην ΕΕ).
Στην ΕΕ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα εσπεριδοειδή (89%), στο λάδι και τις πατάτες (38%), οι οποίες, σύμφωνα με την Eurostat, οφείλονται κυρίως στην ξηρασία.
Την ίδια περίοδο, το μέσο κόστος εισροών για την αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 5% στην ΕΕ μετά την αύξησή τους κατά 11% στο α’ τρίμηνο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των λιπασμάτων και βελτιωτικών εδάφους (-23%), της ενέργειας και λιπαντικών (-13%) και των ζωοτροφών (-5%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα