Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Εκτός market pass και άλλων επιδομάτων οι ελεύθεροι επαγγελματίες!


Εκτός των επιδομάτων τίθενται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα σύμφωνα με τις αλλαγές που προαναγγέλλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Από το 2024 καθιερώνονται όχι μόνο ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και κατώτερα εισοδηματικά όρια, ώστε να αποκλείονται όσοι δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.
Δηλαδή, για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, για να λάβουν διάφορα επιδόματα δεν θα ισχύει το εισοδηματικό όριο που ισχύει για τους μισθωτούς, αλλά θα καθιερωθεί και ένα ελάχιστο εισοδηματικό όριο ώστε να υποχρεωθούν να δηλώνουν περισσότερα εισοδήματα από εκείνα που δηλώνουν τα τελευταία χρόνια.
Το έναυσμα για τις αλλαγές των κριτηρίων χορήγησης των επιδομάτων έδωσαν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που δείχνουν ότι το 55% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνουν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ!
Σήμερα, για να λάβει κανείς το market pass θα πρέπει να δηλώνει εισοδήματα από μηδέν έως 16.000 ευρώ αν είναι άγαμος, έως 24.000 ευρώ ο έγγαμος ποσό που αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Για την προέλευση του εισοδήματος δεν υπάρχει διάκριση με αποτέλεσμα να εισπράττουν τα επιδόματα και όσοι αποκρύπτουν από την εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Έτσι, ο ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει 6.000 ευρώ είναι δικαιούχος αυτομάτως όλων των κοινωνικών επιδομάτων, ενώ τα στερείται ο μισθωτός που δεν μπορεί να αποκρύψει το εισόδημά του και υπερβαίνει έστω και οριακά τα εισοδηματικά όρια.
Στην οριζόντια ισχύ των κριτηρίων, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να παρέμβει, σύμφωνα με τις δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.
Ο κ. Θεοχάρης αρχικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε αποκαλύψει πρώτο το Σin για τις αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών λέγοντας ότι «ο στόχος μας είναι, πράγματι μέχρι το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου το αργότερο, να είμαστε έτοιμοι να τις παρουσιάσουμε και στον κόσμο, φυσικά στη διαβούλευση», πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων».
Στην παρατήρηση ότι, οι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα παίρνουν και τα επιδόματα όπως market pass, fuel pass και άλλα πολλά, ο κ. Θεοχάρης αποκάλυψε ότι από το 2024 «με άλλα κριτήρια θα δίνονται και τα επιδόματα».
«Συνδεδεμένο με αυτό είναι, ότι προφανώς με άλλα κριτήρια θα δίνονται και τα επιδόματα» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τώρα οι πρώτοι που παίρνουν τα επιδόματα ή παίρνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν αυτά τα 1.000 ευρώ το χρόνο και προφανώς πληρούν όλα τα εισοδηματικά κριτήρια».
«Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Όμως, ο σημαντικότερος στόχος είναι το φορολογικό σύστημα να είναι δίκαιο, να φαίνεται, να μπορεί να εξηγηθεί ως τέτοιο και με αυτό τον τρόπο να ενισχύει τη φορολογική συνείδηση. Δηλαδή, να μη νιώθει κανείς ότι η εφορία τον υπερφορολογεί ή τον κλέβει, να το πω αλλιώς και δεν του επιτρέπει να ανασάνει οικονομικά» είπε ο υφυπουργός.
Οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό, θα αφορούν στα εισοδήματα του 2024 κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοχάρης, επισημαίνοντας πάντα ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αυτή τη στιγμή.
«Εξετάζονται πολλά σενάρια αυτή τη στιγμή. Ξέρουμε όλοι και έχει βγει και στον δημόσιο διάλογο ως θέμα το ζήτημα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, ως ένα από τα μεγάλα ζητήματα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, είπε ο κ. Θεοχάρης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα