Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Έρχεται στη Navarino Agora το πρώτο φεστιβάλ μεσσηνιακών οίνων


Η αμπελουργία και η οινοποίηση για τη Μεσσηνία είναι μια κληρονομιά αιώνων. Ήδη από τη Μυκηναϊκή Περίοδο οι πινακίδες της Γραμμικής Γραφής Β´ και τα ευρήματα ανασκαφών στο ανάκτορο της Πύλου, όπως κύπελλα και πίθοι, μαρτυρούν τη σημασία που είχε το κρασί στην οικονομία και την κοινωνική ζωή. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το όρος Εύα, στην καρδιά της Μεσσηνίας, πήρε το όνομά του από το επιφώνημα ευοί (εβίβα) του διονυσιακού θιάσου.
Μερικές εβδομάδες πριν, μια ομάδα μελετητών, αρχαιολόγων και γεωπόνων οργάνωσε αποστολή στον Ταΰγετο για να συλλέξουν και να ταυτοποιήσουν μια τοπική ποικιλία σταφυλιού που συνδέεται με τον δένθι οίνο, δηλαδή το κρασί από τη Δενθελιάτιδα, σημερινή Αλαγονία, ένα κρασί με ονομασία προέλευσης από την αρχαιότητα.
Τα πολλά πρόσωπα του μεσσηνιακού αμπελώνα έχει στόχο να αναδείξει το Messinia Terroirs Wine Festival, το πρώτο φεστιβάλ που στηρίζει τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς, σε ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις στον πολυχώρο Navarino Agora, από 29 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου.
Το φεστιβάλ αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Messinia Terroirs, μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου που έχει ως στόχο την προβολή των οίνων της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό. Ο χώρος του Navarino Agora θα γεμίσει με οινοπαραγωγούς και οινόφιλους, επισκέπτες ή ταξιδιώτες που θέλουν να δοκιμάσουν τα κρασιά της Μεσσηνίας.
Μεταξύ των εκδηλώσεων ξεχωρίζουν ένα masterclass το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, 15:45-17:45 και 18:00-20:00, με τίτλο «O Οίνος στη Μεσσηνία, Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον και Τυφλή Γευσιγνωσία του Εμβληματικού Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία», με εισηγητή τον δρα Στέφανο Κουνδουρά, καθηγητή Αμπελουργίας, πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας, ΑΠΘ.
 δρ. Στέφανος Κουνδουράς θα μιλήσει για την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή οίνου στη Μεσσηνία, από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, που η αμπελουργία και η οινοπαραγωγή συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Μεσσηνίας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της.
Ο Νικόλας Γιαννόπουλος, DipWSET, θα παρουσιάσει το εμβληματικό Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία μέσα από μία τυφλή γευστική δοκιμή, ενώ την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, 17:00-19:00, με το masterclass «Οι Κρυμμένοι Θησαυροί της Μεσσηνίας» θα βάλει στο ίδιο τραπέζι γευσιγνωσίας τρεις διεθνείς ποικιλίες μαζί με ελληνικά κρασιά που έχουν παραχθεί από τις ίδιες ποικιλίες, καλλιεργημένες στο μεσσηνιακό τερουάρ. Ακόμα θα γίνουν σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, αλλά και προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους. Σε συνεργασία με τον Δαναό θα προβληθεί η ταινία “Bottle Shock” σε open air cinema και θα υπάρχει live μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
Όλα τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα delicatessen της Navarino Agora θα συμμετέχουν με ειδικές προσφορές, ιδιαίτερα μενού και τοπικά εδέσματα, τα οποία συνοδεύουν ιδανικά τα κρασιά των παραγωγών, ολοκληρώνοντας τη γευστική, γαστρονομική και πολιτισμική εμπειρία του Messinia Terroirs Wine Festival.
Οι παραγωγοί που θα συμμετέχουν είναι: 1. Navarino Vineyards, 2. Panagiotopoulos Wines, 3. Οινοποιείο Νέστωρ, 4. Οινοποιία Ψαρούλη, 5. Κτήμα Δερέσκου, 6. Astir X (Ξυγκώρος), 7. Lacules Estate, 8. Οινοποιείο Γκότση, 9. Πατσούρος Κωνσταντίνος – Οινεμπορική Τριφυλίας, 10. BIOVIN – Tsavolakis Wines.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα