Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Η τελική διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, οι 3 κατηγορίες εισφοράς υπέρ ΕΦΚΑ

Τρεις διαφορετικές κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών θα καταβάλλουν τελικά με την έλευση της νέας χρονιάς οι 100.000 απασχολούμενοι συνταξιούχοι σύμφωνα με τη διάταξη του υπουργείου Εργασίας που σας παρουσιάζει το Dnews και που θα περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή τον Νοέμβριο.
Οι εισφορές θα διαφοροποιούνται εάν ο απασχολούμενος συνταξιούχος είναι μισθωτός ή όχι, αλλά κι αν καταβάλλει εισφορά και για επικουρική ασφάλιση. Η διάταξη για την κατάργηση του υφιστάμενου πέναλτι του 30% δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η γνωμοδότηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Παράλληλα, σε αναμονή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023 θα παραμείνουν οι πρώην εργαζόμενοι συνταξιούχοι, προκειμένου να δουν στο μηνιαίο εισόδημά τους την προσαύξηση που τους αναλογεί με βάση τα επιπλέον χρόνια που δούλεψαν.
Όπως προβλέπεται στην τελική διάταξη που προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης:

- οι συνταξιούχοι μισθωτοί θα επιβαρύνονται με 10% εισφορά και θα ονομάζεται «πόρος υπέρ ΕΦΚΑ»
- για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν επικούρηση, θα επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση μόνο για την ασφάλιση στην κύρια σύνταξη ίση με το 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει.
-για όσους συνταξιούχους μη μισθωτούς που έχουν και επικουρική ασφάλιση η επιβάρυνση θα είναι ίση με το 40% επί της ασφαλιστικής κλάσης τους (40% για κύρια ασφάλιση και 40% για επικουρική).
Στην παρακράτηση θα τεθεί ανώτατο όριο στο ποσό που θα καταβάλει κάθε απασχολούμενος συνταξιούχος στο σύστημα, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης (413 ευρώ), δηλαδή 4.965 ευρώ.
Το νέο καθεστώς παρακράτησης θα τεθεί σε εφαρμογή με την έλευση του 2024 με την ενεργοποίηση ειδικής πλατφόρμας και θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν και οι συνταξιούχοι αναπηρίας κάτι που μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται.
Νέες κατηγορίες παρακράτησης
Σύμφωνα με την τελική διάταξη θα ισχύσουν τα ακόλουθα:
• Για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται ως μισθωτοί θα επιβληθεί πόρος 10% επί του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος από την εργασία τους. Ο πόρος επιμερίζεται σε 7,7% για κύρια ασφάλιση και 2,2% για επικουρική.
Για παράδειγμα, με το προηγούμενο καθεστώς ένας συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ που δήλωνε ότι εργάζεται με μισθό 700 ευρώ, είχε μείωση σύνταξης κατά 240 ευρώ. Με το νέο καθεστώς η ποινή 30% στη σύνταξη καταργείται και θα έχει κράτηση 10% στον μισθό των 700 ευρώ, δηλαδή θα έχει κράτηση 70 ευρώ αντί 240 ευρώ με κέρδος 170 ευρώ. Από τα 70 ευρώ της κράτησης τα 53,9 ευρώ θα είναι υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και τα 16,1 ευρώ υπέρ της επικουρικής.
• Για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται ως μη μισθωτοί αλλά δεν έχουν επικουρικό ταμείο θα επιβληθεί πόρος 50% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει και ο οποίος αφορά μόνο την κύρια σύνταξη. Με δεδομένο ότι το 90% των μη μισθωτών ασφαλισμένων επιλέγει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, αυτό σημαίνει ότι για κύρια σύνταξη η επιβάρυνση είναι 169,95 ευρώ τον μήνα. Το επιπλέον 50% που θα επιβληθεί θα ανέρχεται σε 84,97 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και ασφαλίζεται στην 1η ασφαλιστική κλάση (230 ευρώ εισφορά). Σήμερα έχει «πέναλτι» 300 ευρώ επί της σύνταξης (30% επί των 900€). Από 1/1/2024 το «πέναλτι» καταργείται και αυξάνει η εισφορά που πληρώνει στον ΕΦΚΑ κατά 50%. Με το νέο σύστημα θα έχει πρόσθετη εισφορά 115 ευρώ. Κερδίζει 185 ευρώ το μήνα, 2220 ευρώ ετησίως.
• Για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται ως μη μισθωτοί και έχουν και επικουρικό ταμείο θα επιβληθεί πόρος 40% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει για κύρια σύνταξη και πρόσθετο 40% για την επικουρική. Το ίδιο θα ισχύει και για έμμισθους δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς, που έχουν συνταξιοδοτηθεί και επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Άρα, η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 67,98 ευρώ για την κύρια ασφάλιση και 17,1 ευρώ για την επικουρική, σύνολο 85 ευρώ.
Η σύνταξη, από 1-1-2024, θα καταβάλλεται στο ακέραιο για όλες τις περιπτώσεις, αφού θα καταργηθεί η περικοπή κατά 30% που ισχύει από το 2020 (νόμος Βρούτση).
Στον «πάγο» η αύξηση εισοδήματος
Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να περιμένουν οι ήδη εργαζόμενοι συνταξιούχοι, προκειμένου να δουν στο μηνιαίο εισόδημα τους την προσαύξηση που τους αναλογεί με βάση τα επιπλέον χρόνια που απασχολήθηκαν. Η προσαύξηση μπορεί να φτάνει και τα 115 ευρώ για πέντε έτη επιπλέον απασχόλησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο τέλος του 2023, καθώς δεν έχει παραδοθεί το απαιτούμενο λογισμικό υπολογισμού στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η λίστα του ΕΦΚΑ περιλαμβάνει 38.364 εργαζόμενους συνταξιούχους που θα λάβουν προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης, καθώς και της επικουρικής σύνταξής τους. Το μέτρο αφορά τόσο τις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή της σύνταξης κατά 30%, όσο και τις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Ν. 4670/2020, ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:
-Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.
-Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό, που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.  dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα