Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Στο στόχαστρο των New York Times ο Γεωργιάδης για «δώρα» από την Huawei, «κωμική ιστορία» λέει ο ίδιος


Ένα δημοσίευμα των New York Times βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, καθώς εμπλέκει τον Άδωνι Γεωργιάδη με «δώρα» από τη Huawei, με τον υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για «κωμική ιστορία».
Οι New York Times έδωσαν στη δημοσιότητα μηνύματα τα οποία εμπλέκουν τον Γεωργιάδη σε υπόθεση διαφθοράς με τη Huawei, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «αρνήθηκε να παράσχει αντίγραφα των αποδείξεων».
Με τον τίτλο «δώρα, Gadgets και Ελλάδα: Μία ματιά στην καμπάνια Lobbying της Huawei», δημοσίευμα των New York Times εμπλέκει τον Άδωνι Γεωργιάδη σε υπόθεση διαφθοράς.
Πρόκειται για δημοσίευμα που είχαν προαναγγείλει «Τα Νέα» στο πρωτοσέλιδό τους, πριν ακόμα η αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύσει την έρευνά της, με το ρεπορτάζ να «φιλοξενείται» στην κεντρική σελίδα της ιστοσελίδας της αμερικανικής εφημερίδας, ενώ εντός του άρθρου γίνεται αναφορά και στη Μαρία Σπυράκη και την Εύα Καϊλή.

Οι NYT δημοσιεύουν μηνύματα που διέρρευσαν και περιγράφουν τις προσπάθειες του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα να επηρεάσει Έλληνες αξιωματούχους ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντα της Huawei.
Τα μηνύματα που αφορούν τον Άδωνι Γεωργιάδη αναφέρουν: «Συζητήσαμε με τον Άδωνι και αφαίρεσε τις αναφορές σε βάρος της Huawei κατά την τεχνολογική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ. Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Τα λάτρεψε».
Το χρονικό της υπόθεσης
Όπως γράφουν οι New York Times, τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα.
Οι επαφές, που προσδιορίστηκαν ως σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, επρόκειτο να δώσουν στην Huawei ένα έγγραφο που περιγράφει τις κρατικές συμβάσεις και τα «έργα πρώτης προτεραιότητας» στα οποία η εταιρεία θα ήθελε να εργαστεί στη χώρα.
Οι διευθυντές της Huawei συζήτησαν να δώσουν στους συμβούλους ένα smartphone Huawei Mate XS, το έξυπνο ρολόι GT 2 και κρασί της εταιρείας, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα κειμένου και άλλα έγγραφα που εξετάστηκαν από τους New York Times.
Τα σχέδια είναι «αυστηρά εμπιστευτικά μεταξύ μας», έγραψε διευθυντής της Huawei σε ομαδική συνομιλία που πήρε το όνομά του από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με τους NYT.
Στη συνέχεια, το έγκυρο αμερικανικό μέσο τονίζει ότι «η ανταλλαγή ήταν μέρος περισσότερων από 120 μηνυμάτων και περιλήψεων εσωτερικών επικοινωνιών της Huawei που παρασχέθηκαν στους Times από άτομο που εργαζόταν για μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που ερεύνησε την εταιρεία.
Το υλικό, το οποίο προσδιόριζε τις επαφές ως κυβερνητικούς αξιωματούχους, προσφέρει μια ματιά στο πώς η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα, και υπερέβη τα όρια των ελληνικών κανόνων που περιορίζουν τα δώρα σε δημόσιους υπαλλήλους και υπουργούς της κυβέρνησης.
Οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την παροχή gadget σε ανώτερο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του (γίνεται αναφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη), την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της αστυνομίας και μετανάστευσης και την οργάνωση της μεταφοράς των ελληνικών ρυθμιστικών αρχών κατά τη διάρκεια ενός βιομηχανικού συνεδρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021.
Τα μηνύματα δεν αναφέρουν εάν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή αν υπογραφούν συμφωνίες για τα έργα προτεραιότητας.
Οι New York Times υπενθυμίζουν ότι η Huawei, βρίσκεται στη μέση ενός «Ψυχρού Πολέμου» στο κομμάτι της τεχνολογίας, μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, λόγω των φόβων ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για κατασκοπεία ή δολιοφθορά. Η εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε περιορίσει τη χρήση του εξοπλισμού της Huawei στη χώρα και είχε αποκλείσει την πρόσβαση της εταιρείας σε αμερικανικές τεχνολογίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις σε συμμάχους για να απαγορεύσουν τον εξοπλισμό της Huawei στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας εκτός Κίνας.
«Η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεικτής επιτυχίας της αμερικανικής εκστρατείας λόμπι. Δεν έχει απαγορεύσει εντελώς τα προϊόντα της Huawei και η εταιρεία αγωνίστηκε για να διατηρήσει τη θέση της στη χώρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Αναφορές σε Καϊλή και Σπυράκη
Καθώς ο έλεγχος της Huawei αυξήθηκε, η εταιρεία βρίσκεται σε θέση άμυνας, σύμφωνα με τα μηνύματα που έλαβαν οι New York Times. Το 2020, στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα συζήτησαν επιστολή που κυκλοφόρησαν από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσαν την απαγόρευση των προϊόντων της Huawei.
Ο Τζάκι Τσεν, ανώτερο στέλεχος στην περιοχή, ζήτησε από τον Θίο Ταμβακίδη, μάνατζερ στην Ελλάδα, να μιλήσει με Εύα Καϊλή και Μαρία Σπυράκη, δύο Ελληνίδες ευρωβουλεύτριες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ζητήστε υποστήριξη», είπε ο κ. Τσεν σε μήνυμα. «Μην δημιουργείτε προβλήματα στην Huawei σε επίπεδο ΕΕ αν είναι δυνατόν».
Ο κ. Ταμβακίδης απάντησε, «νομίζω ότι μπορώ ακόμα να την πείσω», αναφερόμενος στην κ. Καϊλή και την περιέγραψε ως φίλη που γνώριζε χρόνια.
Δεν ξεκαθαρίζεται εάν η Huawei μίλησε με τους δύο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη για το Qatar Gate, με την ίδια να αρνείται έκανε αδίκημα. Η κα Καϊλή και η κα Σπυράκη δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Από την πλευρά του, ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι η Huawei «προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι δεν είμαστε απειλή για την κοινωνία, ότι δεν είμαστε δημόσια απειλή».
Άλλες φορές, η Huawei έσπευσε να βοηθήσει Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους με την προσωπική τους τεχνολογία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.
Τον Ιούλιο του 2021, ο κ. Ταμβακίδης προσπάθησε να βρει συσκευή αντικατάστασης για ανώνυμο αξιωματούχο μετανάστευσης που είχε επικοινωνήσει μαζί του σχετικά με μια σπασμένη οθόνη σε ένα Mate X, αναδιπλούμενο smartphone που πωλούνταν πάνω από 2.000 ευρώ. Η Huawei του το είχε δώσει ως «δώρο», σύμφωνα με τα μηνύματα.
«Το χρησιμοποιεί μόνο για φωτογραφίες με το φορητό υπολογιστή Huawei που του δώσαμε», ανέφερε στα μηνύματα ο κ. Ταμβακίδης.
Όσον αφορά την ελληνική νομοθεσία, είναι παράνομο για άτομα του ιδιωτικού τομέα να προσφέρουν δώρα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα χάρες. Οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι βουλευτές και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να δεχτούν δώρα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι συνδέονται με τις επίσημες αρμοδιότητές τους, δήλωσε ο Στέφανος Λουκόπουλος, διευθυντής του Vouliwatch.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μπορούν να δεχτούν ορισμένα τελετουργικά δώρα αξίας μικρότερης των 200 ευρώ, αλλά πιο ακριβά αντικείμενα πρέπει να παραδοθούν στην κυβέρνηση. Η δήλωση δώρων είναι υποχρεωτική για τους Έλληνες υπουργούς βάσει νόμου του 2021, αλλά το μητρώο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, είπε ο κ. Λουκόπουλος.
«Η Ελλάδα έχει στα χαρτιά ένα πολύ σταθερό πλαίσιο κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας», είπε. Αλλά η διαφάνεια είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πρόσθεσε, και η επιβολή των νόμων είναι «πολύ προβληματική».
«Ιδιαίτερη περίπτωση ο Άδωνις»
Το 2020, όταν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει μια συμφωνία τεχνολογίας και επιστήμης μεταξύ των χωρών, τα στελέχη της Huawei συζήτησαν να υπάρχει κάποιος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να βοηθήσει στην άρση των αναφορών στην κυβερνοασφάλεια και τις κινεζικές εταιρείες.
«Συζητήσαμε με τον Άδωνι και τις αφαιρέσαμε», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης σε συνάδελφό του αρκετούς μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής.
«Ο κ. Ταμβακίδης αναφερόταν στον Άδωνι Γεωργιάδη, ανώτερο Έλληνα υπουργό που κάθισε δίπλα στον κ. Πομπέο για να υπογράψει τη συμφωνία του 2020 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το αν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις υπέρ της Huawei είναι ασαφές, αλλά η εταιρεία είχε καλλιεργήσει μια σχέση μαζί του για χρόνια, σύμφωνα με τα εσωτερικά αρχεία και τις δημόσιες πληροφορίες» τονίζουν οι New York Times.
Οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν πώς ο κ. Γεωργιάδης (σ.σ. τότε υπουργός Ανάπτυξης), λάμβανε συσκευές από την εταιρεία ενώ εργαζόταν ως κυβερνητικός, ενώ δημοσίευσε φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η μη δεσμευτική συμφωνία του 2020 που υπεγράφη από τον κ. Πομπέο και Έλληνες αξιωματούχους, η οποία στόχευε στην ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας, δεν ανέφερε την κυβερνοασφάλεια ή τις κινεζικές εταιρείες.
Ο κ. Πομπέο αρνήθηκε να σχολιάσει.
Όπως τονίζουν οι NYT, «ο κ. Γεωργιάδης, σύμμαχος του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι δεν εμπλέκεται σε λεπτομέρειες της συμφωνίας τεχνολογίας-επιστήμης και δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Huawei πριν από την υπογραφή της. Είπε ότι ήταν παιδικοί φίλοι με τον κ. Ταμβακίδη και δεν δεχόταν ποτέ δώρα από τη Huawei, αλλά αγόρασε «δύο τρεις» συσκευές για μέλη της οικογένειας με αποδείξεις λιανικής. Όμως, αρνήθηκε να παράσχει αντίγραφα των αποδείξεων» γράφουν οι NYT.
«Δεν είχα ποτέ, ή δεν έχω, καμία ειδική σχέση με αυτή την εταιρεία», είπε σε email. «Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παραχωρήθηκε στην Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου».
Ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι δεν θυμάται τις λεπτομέρειες της συμφωνίας του 2020, αλλά είπε ότι η Huawei μπορεί να είχε «ενημερωθεί ότι δεν υπήρχε τίποτα μέσα που θα ήταν επικίνδυνο». Δεν είπε ποιος είχε δώσει τις πληροφορίες.
Ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι βοήθησε στη διευκόλυνση των συσκευών Huawei για τον κ. Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων και για ένα μέλος της οικογένειας, αλλά ότι τα gadget δεν προσφέρθηκαν δωρεάν. Είπε ότι οι πωλήσεις τιμολογήθηκαν, αλλά δεν παρείχε αντίγραφα. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λάμβαναν μερικές φορές συσκευές πριν κυκλοφορήσουν δημόσια ή σε μειωμένες τιμές, είπε ο ίδιος. «Δεν υπήρχε τίποτα σε αντάλλαγμα. Η Huawei είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτό».
Οι New York Times επισημαίνουν ότι αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είναι πλέον υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε ξανά σε μηνύματα μεταξύ στελεχών της Huawei.
«Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Το αγάπησε», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020. Τον ίδιο μήνα, ο κ. Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε φορώντας κάτι που φαινόταν να είναι ρολόι Huawei.
Σε ανταλλαγή του 2021, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την αντικατάσταση ενός χαλασμένου τηλεφώνου για τον γιο του κ. Γεωργιάδη. «Ο Άδωνις είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης.
Η απάντηση Άδωνι στο δημοσίευμα: «Κωμική ιστορία»
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» (σ.σ. πριν γίνει η ανάρτηση του άρθρου στους NYT, όπου γίνεται λόγος για τρία λάπτοπ και ένα ρολόι τα οποία δόθηκαν στον ίδιο από την εταιρεία Huawei, ενόψει του διαγωνισμού για το 5G στην Ελλάδα.
«Πράγματι η εφημερίδα New York Times μου έχει απευθύνει κάποια ερωτήματα με βάση κάποια ευρήματα που έχουν από το κινητό ενός Κινέζου αξιωματούχου.
Έχω δώσει την απάντησή μου. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Η εταιρεία Huawei δεν πήρε καμία δουλειά στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια, μηδέν. Και σίγουρα δεν πήρε καμία από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, μηδέν.
Δηλαδή δεν έχει υπογραφεί με την εταιρεία αυτή συμβόλαιο ούτε αξίας ενός ευρώ», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Το λέω γιατί διαβάζω μερικές απορίες μερικών συριζαίων στο twitter αν δωροδοκήθηκα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι δωροδοκία νοείται με την έννοια του ανταλλάγματος. Εδώ δεν υπάρχει αντάλλαγμα, διότι δεν πήραν απολύτως καμία δουλειά.
Αντιθέτως, όπως ξέρετε, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες και με τη δική μου ψήφο που αποφάσισε και δεν έβαλε τη Ηuawei στο 5G core δίκτυο που είναι και το βασικό θέμα διαφωνίας με τις ΗΠΑ, είναι θέμα παγκόσμιο, μη σας κουράσω, δεν υπάρχει λόγος».
«Άρα η όλη ιστορία είναι λίγο, θα μου επιτρέψετε, κωμική» σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα