Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

ΡΑΑΕΥ: Πρόστιμο αλλά δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο-Κρήτη

Χωρίς ακύρωση φαίνεται ότι προχωρά τελικά ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τα φωτοβολταϊκά στα κορεσμένα δίκτυα της Κρήτης και Πελοποννήσου, παρά το πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ που επέβαλε η ΡΑΑΕΥ στον Διαχειριστή, για τον πλημμελή τρόπο που διεξήγαγε το διαγωνισμό.
Μετά από επί εννέα μήνες που έχει παγώσει κάθε διαδικασία, οι 200 εταιρείες που έχουν κερδίσει στο διαγωνισμό φαίνεται ότι θα προχωρήσουν. Ωστόσο, οι πάνω από 500 που αποκλείστηκαν λόγω του τρόπου της λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι αποφασισμένες να κινηθούν νομικά εναντίον του ΔΕΔΔΗΕ.
Η απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 kW βγήκε τον Αύγουστο του 2022, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άνοιξε τον δρόμο σε μικρά έργα να αποκτήσουν θέση σε Κυκλάδες, Πελοπόννησο και Κρήτη, με διαθέσιμη δυναμικότητα 86 MW στην Πελοπόννησο, 45 MW στις Κυκλάδες και 140 MW στην Κρήτη και δέλεαρ την εξασφαλισμένη ταρίφα των 65,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ο σχετικός διαγωνισμός διενεργήθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ το Φθινόπωρο του 2022 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Διαχειριστή, με μοναδικό κριτήριο ως προς την επιτυχή υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα τη χρονική προτεραιότητα.
Παρατράγουδα
Για τις Κυκλάδες ο διαγωνισμός εξελίχθηκε ομαλά γιατί η ζήτηση υπολειπόταν της προσφοράς. Στην Πελοπόννησο όμως υπήρξαν παρατράγουδα, καθώς «έπεσε» η πλατφόρμα που ετοίμασε ο ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει συνεχώς η διαδικασία και να χάσουν έτσι το δικαίωμά τους πολλοί από του συμμετέχοντες. Για την Κρήτη, αντίθετα, το πρόβλημα ήταν ότι οι «θέσεις» κλείστηκαν με αστρονομικές ταχύτητες.
Ακολούθησαν καταγγελίες,έρευνα της ΡΑΑΕΥ και πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο δικαιολογεί με μια σειρά κατηγοριών για τον τρόπο που λειτούργησε.
Οι ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ
Η Ρυθμιστική Αρχή αναφέρει «ο Διαχειριστής δεν διασφάλισε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, ως όφειλε, την ανάπτυξη ενός δεόντως ασφαλούς πληροφοριακού συστήματος και δεν μερίμνησε για την αποσόβηση κάθε κινδύνου ευπάθειας σε κακόβουλες επιθέσεις. οι τελεσθείσες από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. παραβάσεις κρίνονται ως ιδιάζουσας ρυθμιστικής σοβαρότητας, διότι άπτονται των θεμελιωδών υποχρεώσεων της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. αναφορικά με το δικαίωμα πρόσβασης στο Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαχείριση ενός κρίσιμου δημόσιου αγαθού σε σπανιότητα».
Επίσης, του αποδίδει αστοχίες, λάθη, πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του, έλλειψη επιμέλειας στην προετοιμασία και αρτιότητα του πληροφοριακού συστήματος και παραβιάσεις υποχρεώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα