Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Αυτό το Εγώ μου κάθισε στο λαιμό

Του Μανόλη Καψή
Για να είμαι ειλικρινής, αυτό που μου κάθισε στο λαιμό, αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν αυτό το "Εγώ δεν φυγομαχώ" (το Ε κεφαλαίο σας παρακαλώ, εννοείται). Από τη μία φυσικά χαίρομαι που το κυβερνητικό στράτευμα έχει άξιους πολεμιστές που τα δίνουν όλα και δεν φοβούνται τους άπιστους εχθρούς, ούτε είναι ριψάσπιδες (θα μπορούσε να το πει και έτσι, "Εγώ δεν είμαι ρίψασπις"- το Ε με κεφαλαίο εννοείται- να πηγαίνει και με τους Σπαρτιάτες που μας κατσικώθηκαν στις τελευταίες εκλογές), από την άλλη φυσικά διερωτώμαι αν γνωρίζουν οι υπουργοί- πολεμιστές την έννοια των λέξεων και την άρρητη σημασία τους.
Γιατί φυσικά όταν ο κ. Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου αν υπάρχει θέμα παραίτησης, το νόημα της ερώτησης δεν ήταν αν θέλει να εγκαταλείψει τη μάχη- εννοείται ότι κανείς υπουργός δεν θέλει να εγκαταλείψει την υπουργική καρέκλα αγαπητέ μου Βασίλη, αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά, γι΄αυτό και φαντασιώνονται ότι ο υπουργικό θώκος είναι κάτι σαν τη σημαία και τα λάβαρα του Συντάγματος, που επ΄ουδενί δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια των φουσάτων του εχθρού αλλά αν νιώθει την ανάγκη να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πλημμύρες. Ακόμα και αν δεν είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος, ακόμα και αν το μέγεθος του φαινομένου ήταν μοναδικό, ακόμα και αν είναι πιθανώς άδικο για έναν υπουργό που έχει αναλάβει μόλις 2,5 μήνες νωρίτερα.
Διότι αν δεν αντιλαμβανόμαστε την έννοια των λέξεων και το νόημα των ερωτήσεων, συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα όπως αυτά που συνέβησαν στη διάρκεια της συνέντευξης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης με τον ανκορμαν του ΑΝΤ1 Νίκο Χατζηνικολάου.
Αυτό το "Εγώ δεν φυγομαχώ" ήταν ίσως το χειρότερο, γιατί προδίδει και μια κουτοπονηριά, σαν να μην καταλάβαμε εμείς των ερώτηση και με ένα ωραίο πλασέ μας προέκυψε υπουργός λεβέντης και παλικάρι. Αλλά εξίσου ενοχλητική, και τόσο μα τόσο χαρακτηριστική της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας, ήταν και αυτή η προσπάθεια διάχυσης της ευθύνης σε όλους τους άλλους, πλην ημών. Επαναλαμβάνω, όπως είπε και ο κ. Κικίλιας, "τα αντιπλημμυρικά έργα μέσα στα δάση είναι ευθύνη των Δασαρχείων και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των ρεμάτων στα όρια των αστικών περιοχών και των δασών είναι ευθύνη της Περιφέρειας και τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των όμβριων υδάτων στους Δήμους, είναι ευθύνη των Δήμων και την αρμοδιότητα όλων αυτών των έργων την έχει το υπουργείο Εσωτερικών". Συμπέρασμα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης δεν έχει καμία ευθύνη. Φταίνε ο Δήμοι, το υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τα δασαρχεία βεβαίως βεβαίως, αλλά φυσικά όχι ο Βασίλης Κικίλιας.
Ασε που αυτός ο άθλιος ο Στυλιανίδης δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από το σχέδιο Αιγίς και του παρέδωσε την Πολιτική Προστασία χωρίς καν μολύβια να ζωγραφίζουν τα παιδιά, όταν δεν έχει πρόβλημα ο κάμπος και μπορούν να το ρίξουν και λίγο στο σορολόπ. Τι να κάνει και αυτός, ένας άνθρωπος είναι, δυο χέρια έχει και δεν είναι και φυγόμαχος.
Λίγο πιο σοβαρά τώρα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης δεν ελέγχεται αν τα αντιπλημμυρικά έργα έγιναν ή όχι και αν έγιναν σύμφωνα με τις προδιαγραφές, κάτι που δεν γνωρίζουμε και που υποτίθεται ότι θα προκύψει από την Εισαγγελική έρευνα, αν και επιτρέψτε μου να αμφιβάλω σφόδρα. Δηλαδή αν το τάδε έργο κόλλησε μετά από προσφυγές των κατοίκων στο ΣτΕ ή από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή από προσφυγή ανταγωνιστή, σημαίνει ότι φταίει ο Περιφερειάρχης; Αν στη διάρκεια εκτέλεσης του έργου προέκυψαν τεχνικά προβλήματα και η εταιρεία ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, ποιος φταίει; Σε ποιον θα αποδώσουμε ευθύνες; Και πώς θα βγει ασφαλές συμπέρασμα για τα έργα που έγιναν, αν έγιναν στον χρόνο που προβλέπονταν; Ακόμα χειρότερα, ποιος δικαστής θα βγάλει συμπέρασμα αν τα 70 έργα που λέει ο κ. Αγοραστός ότι έγιναν στη Θεσσαλία ήταν τα επιβεβλημένα; Μήπως έπρεπε να γίνουν άλλα έργα, σε άλλα σημεία του κάμπου και με άλλες προδιαγραφές; Μπορεί να βγάλει τέτοιο συμπέρασμα ένας δικαστής; Δεν συμφωνούν άλλωστε όλοι οι ειδικοί, ότι τα έργα έτσι όπως σχεδιάστηκαν τις τελευταίες 10ετίες, δεν αντέχουν τέτοια φαινόμενα όπως την κακοκαιρία Daniel;
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης ελέγχεται για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού πριν και μετά την πλημμύρα. Εστάλησαν τα μηνύματα 112 εγκαίρως; Εστάλησαν τα σωστικά συνεργεία εγκαίρως και έδρασαν αποτελεσματικά; Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι τα μηνύματα έφθασαν με μεγάλη καθυστέρηση και τα όσα λέει ο κ. Κικίλιας ότι έστειλε ήδη από την πρώτη του μήνα επιστολές!!! στους Δημάρχους είναι, να με συγχωρεί, για γέλια.
Για παράδειγμα το μήνυμα στον Παλαμά που πλημμύρησε μέχρι τις στέγες των σπιτιών, έφθασε στις 7 η ώρα το πρωί, όταν όλο το χωριό ήταν κάτω από τα νερά. Είχαν εικόνα στην Πολιτική Προστασία από τους μετεωρολόγους, ήδη από την προηγουμένη, για το τι θα γίνει τις επόμενες ώρες στα χωριά της Καρδίτσας; Προέβλεψαν το φαινόμενο; Μπορούσε να γίνει εκκένωση των χωριών και τόσων χιλιάδων κατοίκων πριν αρχίσουν να φθάνουν τα νερά του Πηνειού; Πού θα πήγαιναν; Δεν το ξέρω, αυτό που ξέρω είναι ότι η λύση που επελέγη να τους δοθεί εντολή να αποφεύγουν τα…υπόγεια, δεν ήταν η ενδεδειγμένη.
Καταλαβαίνω τον πρωθυπουργό ότι δεν προχώρησε σε αλλαγές ενώ η κρίση είναι σε εξέλιξη. Θα χάνονταν στη μετάφραση όλες οι μεγάλες αλλαγές που (ελπίζω) να σχεδιάζει για την Πολιτική Προστασία. Τον καταλαβαίνω ότι δεν θέλει να αλλάξει τώρα τον Βασίλη Κικίλια, γιατί θα ήταν έμμεση παραδοχή ότι όλα πήγαν λάθος. Αλλά υποθέτω (και ελπίζω) ότι όταν θα επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα, ο ανασχηματισμός θα γίνει και θα είναι σαρωτικός. Και θα τοποθετηθούν στα υπουργεία πρόσωπα, με μοναδικό γνώμονα τις ικανότητές τους και όχι την κομματική τους προϋπηρεσία. Είναι το λιγότερο που αναμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα