Με νέες διορθώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης ακινήτων και Ι.Χ. αυτοκινήτων θα κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας.
Oι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χαλαρώνουν τον κλοιό των τεκμηρίων για χαμηλά εισοδήματα και μικροϊδιοκτήτες. Και αυτό ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αρχικές ρυθμίσεις, οι οποίες επιβάρυναν και όσους διαθέτουν ένα μικρό διαμέρισμα, ένα εξοχικό και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού και δεν κρύβουν ούτε ένα ευρώ από την Εφορία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών με τις τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου πρόκειται να μειώσει το ποσό βάσει του οποίου υπολογίζεται το νέο τεκμήριο για κατοικίες έως 100 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τα οχήματα χαμηλού κυβισμού.
Από την άλλη πλευρά, αναμένονται μεγαλύτερες αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών και αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού. Ετσι, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι αδικίες του νέου συστήματος, το οποίο έχει δεχθεί κριτική ότι αφήνει στο απυρόβλητο τα μεγάλα εισοδήματα.
Οι διορθώσεις στις ελάχιστες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο θεωρούνται επιβεβλημένες, καθώς επιβαρύνουν ακόμη και φορολογούμενους μισθωτούς που δεν φοροδιαφεύγουν. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση κληρονομιάς από χαμηλόμισθο φορολογούμενο διαμερίσματος υψηλής αντικειμενικής αξίας σε ακριβό προάστιο της Αττικής, ο οποίος καλείται τώρα να φορολογηθεί για εισόδημα που δεν έχει. Εκτιμάται ότι με τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα αντιμετωπισθούν αυτές οι αδικίες και ότι με το νέο σύστημα θα αποκαλυφθούν τα εισοδήματα εκείνων που πραγματικά τα διαθέτουν και τα αποκρύβουν.
Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήδη προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξουν «συγκεκριμένες βελτιώσεις που θα αφορούν τα τεκμήρια» και «θα δίνουν τη δυνατότητα ελάφρυνσης σε ορισμένα χαμηλά και επιβάρυνσης σε ορισμένα υψηλά τεκμήρια που καταφανώς έχουν να κάνουν με πολυτελή διαβίωση».
Ειδικότερα, για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης που έχουν καθοριστεί για τα σπίτια έως 80 τ.μ. σε 60 ευρώ ανά τ.μ. και για εκείνα που είναι από 81 τ.μ. έως 200 τ.μ. σε 80 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να μειώσει τα παραπάνω ποσά κατά 15% έως 20% στις περιπτώσεις που το ακίνητο δεν ξεπερνάει σε εμβαδόν τα 100 τετραγωνικά. Με αυτό τον τρόπο θα παρέχεται ουσιαστική μείωση του ελάχιστου εισοδήματος που πρέπει να δηλώσει κάποιος που διαθέτει μόνο πρώτη κατοικία. Ετσι, ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. θα βαρύνεται με τεκμήριο διαβίωσης περίπου 3.000 ευρώ αντί 3.600 ευρώ με την αρχική διάταξη όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αντίστοιχες βελτιώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν και για τα οχήματα χαμηλού κυβισμού, δηλαδή μέχρι 1.200 κ.ε. Αντίθετα, αρκετά υψηλότερα θα είναι τα ποσά για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών, δηλαδή άνω των 250- 300 τ.μ.
Για τους συνταξιούχους
Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί διάταξη με την οποία θα εμπίπτουν στα νέα τεκμήρια και ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι μέχρι στιγμής εξαιρούνται. Με την αλλαγή που θα γίνει θα τεθούν όρια ηλικίας αλλά και εισοδηματικά όρια. Δηλαδή, η εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύει μόνο για συνταξιούχους άνω των 60 ή 65 και εφόσον τα ετήσια εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν συγκεκριμένο όριο.
ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ
το ποσό βάσει του οποίου υπολογίζεται το νέο τεκμήριο για κατοικίες έως 100 τ.μ. και για οχήματα χαμηλού κυβισμού
Από τον Μάιο ο λογαριασμός του νέου Φορολογικού
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ μήνα θα αρχίσει να «τρέχει» ο λογαριασμός του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ειδικότερα, από τον Μάιο, μετά την ψήφιση του νέου νόμου που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα παρακράτησης φόρου για μισθούς και συντάξεις με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.
Η νέα κλίμακα παρακράτησης, όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», θα προβλέπει ελαφρύνσεις για μισθωτούς με ετήσιες αποδοχές κάτω από 28.000 ευρώ και μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Ζητούν απόσυρση της παρακράτησης του 8%
ΑΛΛΑΓΕΣ στη ρύθμιση που αφορά την παρακράτηση φόρου 8% για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την ερχόμενη Πέμπτη, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Την ίδια ώρα οι φορείς της αγοράς εμμένουν στην απόσυρση της ρύθμισης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κάλεσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «να σταματήσει τις αλχημείες και να αλλάξει πολιτική, αν δεν θέλει να οδηγήσει τον ιδιωτικό τομέα στην ίδια κατάσταση με τον δημόσιο», παρά τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει τη μείωση της παρακράτησης φόρου. «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμμένει σε μέτρα που θα οδηγήσουν την αγορά σε πτώχευση», πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος και τόνισε ότι «με την τακτική της θυμίζει τη λαϊκή ρήση “στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα”. Η αγορά απαιτεί την πλήρη απόσυρση της διάταξης, τροποποιημένης ή μη, που προβλέπει παρακράτηση φόρου για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων».
Ζητούν παρέμβαση του Πρωθυπουργού
Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την κατάργηση της παρακράτησης του 8% ζητά και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ΒΕΑ, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο «πλήττει την ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων», ενώ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) ζητά την απόσυρση της διάταξης και σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως αν και το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να επανήλθε με «βελτιωμένη»- όπως σημειώνειρύθμιση μειώνοντας το ύψος της παρακράτησης από 8% σε 5% και μεταθέτοντας συγχρόνως την εφαρμογή του για τις αρχές του 2011, το ΞΕΕ εξακολουθεί να διαφωνεί ζητώντας την πλήρη κατάργηση του μέτρου.
πηγή:Τα Νέα
Φορολογικά έσοδα: Υψηλότερα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη ως ποσοστό
στο ΑΕΠ
-
Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας ως ποσοστό στο ΑΕΠ ήταν λίγο υψηλότερα σε
σχέση με την Ευρωζώνη το 2023, αν και σημείωσαν πέρυσι τη μεγαλύτερη μείωση
μεταξ...
Πριν από 44 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα