Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Νέο φορολογικό τοπίο .

Νέο φορολογικό τοπίο για μισθωτούς και επιχειρήσεις διαμορφώνει το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στη βουλή στις 15 Απριλίου. Οι περισσότερες διαβαθμίσεις στην κοινή για όλους φορολογική κλίμακα, η κατοχή αποδείξεων, η επιστροφή τεκμηρίων διαβίωσης και ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων με ταυτόχρονη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης συνθέτουν τις βασικές πτυχές της φορολογικής πολιτικής.
Ριζικές αλλαγές
Ριζικές αλλαγές στο τρόπο φορολόγησης, μισθωτών και επιχειρήσεων προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Η νέα κοινή φορολογική κλίμακα για όλους, θα έχει οκτώ κλιμάκια, με αφορολόγητο όριο τις 12.000 ευρώ με 1.500 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί και 2.000 ευρώ μετά το τρίτο παιδί. Οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης καταργούνται.

Το αφορολόγητο όριο πλέον θα χτίζεται με τη συλλογή αποδείξεων.

Για εισόδημα έως 6.000 ευρώ ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώσει αποδείξεις, ενώ για εισόδημα έως12.000 ευρώ θα χρειάζεται αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος. Από τις 12.000 ευρώ και άνω 30% για το υπόλοιπο εισόδημα. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα επιβαρύνεται με 10% του ποσού που υπολείπεται.

Στο εξής αποδείξεις, θα οφείλουν να εκδίδουν όλοι οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών βενζινάδικα, περίπτερα και ταξί, ενώ επιβάλλεται λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων σε ταξί, φορτηγά δημόσιας χρήσης, ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικα περίπτερα, όπως επίσης σε μηχανικούς, αρχιτέκτονες και λιανοπωλητές.

Από τη 1/7 ο ΦΠΑ επεκτείνεται και σε όσες κατηγορίες απαλλάσσονταν μέχρι σήμερα.

Το αφορολόγητο για τις αποζημιώσεις θα είναι στις 60.000 ευρώ, ενώ μέχρι τις 100.000 θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, έως τις 150.000 ευρώ με συντελεστή 20% και από τις 150.000 και πάνω με συντελεστή 30%.

Από 1/1/2009 ισχύει και η νέα έκπτωση του τόκου των στεγαστικών δανείων, σε ποσοστό 20%, ενώ Για δάνεια μέχρι 31/12/2008, δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

Η επιστροφή των τεκμηρίων, επιχειρεί να εντοπίσει όσους δεν δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα τους, λαμβάνοντας υπόψη κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθούς, με τα τεκμήρια να είναι αυστηρότερα για ακριβά σπίτια, αυτοκίνητα και σκάφη και αναλογικότερα για δίδακτρα σχολείων και οικιακές βοηθούς, ενώ θεσπίζονται κριτήρια για τον υπολογισμό τεκμηρίων στους συνταξιούχους.

Στα ακίνητα καταργείται το γνωστό ΕΤΑΚ και επιβάλλεται Φόρος Mεγάλης Aκίνητης περιουσίας, με το αφορολόγητο να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

Θεσπίζεται αφορολόγητο μεταβίβασης στην αγορά πρώτης κατοικίας 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, με επιπλέον 25.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Μέχρι την Πέμπτη του Πάσχα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις οριστικές αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα