Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Η Πολιτεία του Πλάτωνα και... η Γερμανία της Μέρκελ




Αν η Ανγκελα Μέρκελ είχε διαβάσει την «Πολιτεία» του Πλάτωνα, ίσως να ήταν λιγότερο σκληρή, επιθετική και αλύγιστη στην αντιμετώπιση της Ελλάδας και των άλλων χωρών με δημοσιονομικά ελλείμματα.

Αν είχε διαβάσει Πλάτωνα, θα καταλάβαινε ενδεχομένως γιατί οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θεωρούν τη Γερμανία σε πολύ μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τα οικονομικά προβλήματα των άλλων χωρών. Αν είχε εντρυφήσει στην «Πολιτεία», ενδεχομένως να ασκούσε μία πιο χαλαρή εισοδηματική πολιτική στη Γερμανία.

Ο μεγάλος αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος στην «Πολιτεία» προειδοποιεί για τους κινδύνους ενός οικονομικού ιμπέριουμ λέγοντας: «Αν, όμως, τα πλούτη των άλλων πόλεων σωρευτούν σε μία πόλη, πρόσεχε μήπως αυτό προκαλέσει κινδύνους από την πόλη που δεν θα έχει πλούτο».


Στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την ελληνική κρίση τραβήχτηκε λίγο το πέπλο και εμφανίστηκε το μεγάλο, το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη.


Το είπε ανοιχτά η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας από τους Γερμανούς να ενισχύσουν την εσωτερική τους αγορά, ζητώντας ουσιαστικά να αλλάξουν τις πολιτικές που γεννούν τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος των εταίρων τους, οι οποίοι εξ αυτού του λόγου βυθίζονται σε ελλείμματα και κρίση.


Το ίδιο πνεύμα διαπερνούσε και άλλες κριτικές φωνές, θέτοντας έτσι ουσιαστικά ένα τεράστιο θέμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Γιατί η όξυνση των αντιθέσεων σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αντιθέτως το αδυνατίζει και δυναμιτίζει τα θεμέλιά του.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» Μάρτιν Βολφ, ο οποίος σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση καταλήγει λέγοντας: «Παραδόξως η Γερμανία οφείλει να γίνει λιγότερο γερμανική αν θέλει η Ευρωζώνη να γίνει περισσότερο (γερμανική)», δηλαδή συστήνει λιγότερα πλεονάσματα και πιο χαλαρή εισοδηματική πολιτική.
ΠΗΓΉ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα