Εκτονώνονται σταδιακά οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων ύστερα από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup. Διαφωνία Γερμανών-Κομισιόν για τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης 11:21
Αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα, όπως φαίνεται, οι αποφάσεις της Ευρωζώνης καθώς το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημειώνει σήμερα σημαντική πτώση. Αυτή την ώρα διαμορφώνεται στις 332 μονάδες βάσης.
Σημαντική πτώση παρουσιάζει σήμερα και η απόδοση των ετήσιων Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα πραγματοποιήσει την Τρίτη δημοπρασία ΕΓΔ εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Η απόδοση των 12μηνων ΕΓΔ υποχώρησε νωρίτερα κατά 268 μονάδες βάσης περίπου στο 5,28%, μετά την ομαλοποίηση της καμπύλης αποδόσεων η οποία είχε αντιστραφεί την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στην δημοπράτηση των ΕΓΔ την Τρίτη θα είναι χαμηλότερο.
«Η απόδοση στην αυριανή δημοπράτηση των ΕΓΔ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4,5%-5,5%, εκεί βρίσκονται οι τιμές bid και offer για τα ΕΓΔ τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας», δήλωσε υψηλόβαθμος διαπραγματευτής σε ελληνική τράπεζα.
Διαφωνία για την ενεργοποίηση
Δεν απαιτείται η σύγκληση συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν ενώ νωρίτερα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να συγκληθεί συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.
«Όχι. Δεν χρειάζεται να οργανώσουμε μια μεγάλη σύνοδο εδώ στις Βρυξέλλες. Όπως είδατε χθες, το Eurogroup μπορεί να ενεργοποιηθεί με πολύ γρήγορο, αποτελεσματικό τρόπο», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η γερμανική κυβέρνηση στο μεταξύ συνεχίζει να υποστηρίζει πως η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, την επομένη της συγκεκριμενοποίησης από τις χώρες της ζώνης του ευρώ του σχεδίου αρωγής τους βάσει του οποίου η Γερμανία θα δανείσει στην Αθήνα περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Το γεγονός ότι κρεμάστηκε στον τοίχο ένας πυροσβεστήρας δεν παρέχει καμιά απολύτως πληροφορία σχετικά με τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί», σχολίασε ο Κρίστοφ Στέεγκμανς, αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ δήλωσε από την πλευρά του ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή αποτελεί απλώς «μια συγκεκριμενοποίηση σε τεχνικό επίπεδο» που έχει στόχο να ηρεμήσει τις αγορές.
Οι Στέεγκμανς και Όφερ υπενθύμισαν ότι η ενεργοποίηση του σχεδίου αρωγής, το μέγιστο ποσό και τον τρόπο χορήγησης της οποίας καθόρισαν χθες οι χώρες της ζώνης του ευρώ, προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τη βοήθεια, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα, και απαιτεί την ομόφωνη ψήφο των χωρών της ευρωζώνης.
Οι χώρες αυτές συμφώνησαν σήμερα να δανείσουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο της τάξης του 5%.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα συνεισφέρει 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Όφερ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα ποσό «τελείως θεωρητικό».
"Θετική η απόφαση"
«Θετικό αλλά όχι αποφασιστικό» χαρακτηρίζει ο οίκος Fitch Ratings το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που εκπόνησε η ευρωζώνη, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Κρις Πράις στο Reuters.
«Είναι σαφώς ενθαρρυντικό για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα ορισμένα ερωτήματα», δήλωσε ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου που ασχολείται με την Ελλάδα.
«Έως το τέλος του έτους αποφασίστηκε να εκταμιευθούν 30 δισ. ευρώ, ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δύο επόμενα έτη, στα οποία επικεντρώνονται οι ανησυχίες μας», τόνισε.
Αυτό που μένει είναι να ζητήσει η Ελλάδα το πακέτο βοήθειας, ενώ οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και χωρίς τη διευκρίνιση των επιμέρους παραμέτρων η συμφωνία είναι αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές, μετά την εκτίναξη του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα στα υπερδιπλάσια επίπεδα τον περασμένο μήνα.
«Αναμφίβολα θετική» χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup η χρηματιστηριακή εταιρεία Nomura, η οποία υποστηρίζει ότι το πόρισμα των Ευρωπαίων ενισχύει σημαντικά την αξιοπιστία της ευρωζώνης και κατά προέκταση την αξιοπιστία του ίδιου του ευρώ.
«Παρότι είναι πολύ πιθανό τα επιτόκια να υποχωρήσουν σημαντικά ώστε ο δανεισμός να ξαναγίνει ελκυστικός για την Ελλάδα, πιστεύουμε ότι το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα θα ζητήσει και θα λάβει την οικονομική αυτή βοήθεια», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Επίσης, αναφερόμενη στα πιθανά νομικά κωλύματα που ενδέχεται να συνεπάγονται οι όροι του δανείου, η Nomura κάνει λόγο για εμπόδια σε επίπεδο διαπραγματεύσεων για τη διάθεση του πακέτου.
Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εταιρεία εμμένει στην άποψή της ότι η ευρωζώνη δεν είναι πιθανό να επιτρέψει την πτώχευση της Ελλάδας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την τελευταία απόφαση των Ευρωπαίων, όπως υποστηρίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα